MATANÇA A LA RAMBLA
El terror gihadista sega 13 vides en el cor de Barcelona
Una furgoneta irromp a tota velocitat en l'artèria barcelonina i també fereix 100 persones
El conductor segueix fugit però la policia ha detingut dos còmplices gràcies a proves trobades en l'explosió d'Alcanar
jcarmengol39718123 una furgoneta arrolla a varias personas en la rambla de barc170817180422
El terrorisme gihadista va atacar ahir, dijous 17 d’agost, el cor de Barcelona. Una furgoneta va envair a alta velocitat la zona de vianants de la Rambla poc abans de les 17.00 hores amb la intenció de matar tanta gent com li fos possible. Els Mossos d’Esquadra confirmaven que havia sigut un atemptat terrorista, que es va atribuir hores després l’Estat Islàmic (EI). L’acció va matar 13 persones i va deixar més de 100 ferits, alguns d’ells molt greus. És el pitjor atac terrorista que s’ha viscut a Espanya des de l’11-M del 2004, quan diverses explosions van segar la vida de gairebé 200 persones que viatjaven en trens de rodalies de Madrid. Barcelona acabava de recordar els 30 anys de l’atemptat d’Hipercor, en què van morir 21 persones.
El macabre atropellament va provocar a l’instant que el telèfon d’emergències del 112 entrés en ebullició. Els que hi trucaven, en estat de xoc, descrivien com podien la seqüència d’un vehicle gran que havia envaït la zona de vianants del passeig més famós de Barcelona envestint sense clemència tots els que hi passejaven. Parlaven de característiques idèntiques a alguns dels atemptats gihadistes patits en ciutats com Niça, Berlín o Londres recentment.
L’atropellament va deixar molts cossos estesos a la Rambla, al llarg de 600 metres. La furgoneta va envestir amb molta violència els ciutadans fins al punt que alguns van sortir literalment volant. L’estat de salut de 15 de les persones traslladades a hospitals amb vida és molt greu.
Quan les primeres patrulles policials van atendre l’emergència van localitzar una furgoneta a la Rambla gairebé a l’altura del Liceu. Estava buida. No hi havia ningú al seu interior. El conductor, que viatjava sol, va abandonar el vehicle desarmat i va fugir a peu. Al tancament d’aquesta edició, continuava estant fugat.
En aquell instant el Sistema d’Emergències Mèdiques estava enviant totes les ambulàncies disponibles per inundar d’auxili mèdic la zona. Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, van activar un dispositiu policial per buscar el conductor.
EL CAOS DESEMBARCA A BCN
Els policies havien de simultaniejar la tasca d’obrir un perímetre de seguretat tan gran com fos possible mentre buscaven el terrorista. Hi havia agents corrent en totes direccions, alguns amb la pistola a la mà. Altres demanaven a crits a la gent que controlés la curiositat que sentia i que se n’anés perquè corria «perill».
El dispositiu policial Gàbia va buidar la Rambla en escassos minuts. A poc a poc la zona de seguretat es va expandir als dos costats de l’artèria barcelonina, de manera que va envair els carrers adjacents del barri del Raval i del Gòtic. Eren instants tan confusos que qualsevol crit, qualsevol soroll desconegut, provocava una estampida perquè la por s’encomanava entre els ciutadans.
CONNEXIÓ AMB ALCANAR
El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va revelar tocades les 23.00 hores que vinculaven l’explosió de dimecres a la matinada a Alcanar amb els autors de l’atemptat. La connexió es va establir gràcies a una documentació recuperada durant la investigació d’una deflagració que va reduir a runa la vivenda d’aquesta població i va matar una persona i en va ferir greument una altra. Després de la troballa, els Mossos es van dirigir a l’hospital per interrogar el ferit, un home de Melilla. Aquest es va negar a declarar i va quedar detingut.
L’altre arrestat és Driss Oukabir, un home marroquí a nom de qui s’havia llogat la furgoneta amb la qual es va perpetrar la matança a la Rambla de Barcelona. Aquest home compta amb antecedents penals i va estar intern a la presó de Figueres, durant un mes, per un delicte d’abusos sexuals.
UN MORT A SANT JUST
Paral·lelament, els Mossos van abatre a Sant Just Desvern el conductor d’un Ford Focus blanc que s’havia saltat un control policial a l’avinguda Diagonal de Barcelona. L’home, espanyol, va atropellar dos agents i va ser interceptat poc després. Va morir a causa dels trets que es van disparar per aturar el vehicle. Aquest incident, de moment, no té cap relació amb l’atemptat.
CIUTAT BUIDA
El dispositiu de seguretat va obligar a tancar bars i comerços. El desplegament policial va atrapar molts clients que s’havien refugiat als bars. Els Mossos van anar entrant d’un en un, armats amb subfusells d’assalt i amb la cara encaputxada, a comprovar que el conductor assassí no s’hagués amagat allà dins. Una vegada s’assegurava un establiment, els agents els acompanyaven fins a l’exterior del perímetre de seguretat de l’operació Gàbia. Més d’un, al travessar el cordó policial, trencava a plorar.
L’atac terrorista va desencadenar una onada de solidaritat. Voluntaris que van anar a donar sang, veïns que oferien casa seva, centenars de professionals dels serveis públics que van interrompre les vacances per donar un cop de mà.
Notícies relacionadesEn els grups de WhatsApp es van viure recomptes virtuals entre comunitats d’amics. «¿Esteu tots bé?»
Al barri de Gràcia, no tan sols les festes havien sigut cancel·lades, sinó que el barri havia quedat silenciós com una tomba. Igual que tota la ciutat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia