Merlin recupera el projecte 'multiinquilí' per a la torre Glòries
La firma immobiliària ha invertit 15 milions d'euros per adaptar l'edifici al seu ús per diferents empreses
La socimi respaldó a l'ajuntament segura de que hi havia un pacte no escrit perquè l'AEM fora a Barcelona
El projecte de Merlin Properties per a la torre Glòries va néixer amb el propòsit de destinar l’immoble a diferents inquilins –edifici multiinquilí, segons defineix l’empresa– o, el que és el mateix, perquè empreses diferents poguessin instal·lar les seves oficines al districte de negocis del 22@. Amb aquest propòsit va comprar la torre al gener en una acció que va implicar una inversió de 142 milions d’euros, per a una de les primeres socimis (societat cotitzada d’inversió immobiliària) espanyoles, que ja tenen una presència notable a Catalunya en diferents activitats del sector, com la zona logística del port de Barcelona, on té una participació societària.
Amb la compra, Merlin va anunciar una inversió de 15 milions en l’adaptació de la torre per a oficines. Aquestes obres estan ara en curs. L’edifici remodelat no s’entregarà fins a primers del 2018. La companyia ja ha posat en marxa la comercialització dels espais empresarials. Dilluns va anunciar que començava la recerca d’inquilins un cop l’Agència Europea del Medicament (AEM) es va adjudicar a Amsterdam, segons fonts del grup immobiliari. Però és possible pensar que ja s’ha mogut en el mercat amb anterioritat davant el pessimisme sobre l’adjudicació que es va despertar després de la presentació de la candidatura a Brussel·les a l’octubre.
COMPROMÍS
Merlin tenia un compromís amb l’ajuntament, que no ha implicat costos per al consistori
–segons la socimi–, per destinar l’immoble a albergar l’organisme comunitari fins ara a Londres. La immobiliària estava obligada a respectar-lo fins al moment en què es decidís l’adjudicació.
Merlin no va prendre la decisió de comprar la torre per aquesta raó, però fonts de l’empresa reconeixen que es van sumar al carro del consistori barceloní perquè tenien una elevada certesa que hi havia un pacte no escrit entre el Govern espanyol i Brussel·les perquè la capital catalana albergués l’agència del medicament. «Aquest pacte va quedar pràcticament trencat com a conseqüència del procés sobiranista», destaquen les fonts consultades.
Els representants de l’ajuntament, acompanyats també per la propietat de l’edifici, van haver de defensar a Brussel·les la candidatura en plena agitació independentista. «Els impulsors d’Amsterdam i Milà es van encarregar de posar de manifest que l’AEM abandonava Londres pel brexit i que concedir la seu a Barcelona podria repetir la situació», afegeixen les fonts.
Notícies relacionades
La torre té una superfície bruta de 37.614 metres quadrats en 34 plantes sobre rasant i un auditori per a més de 350 persones. A més hi ha quatre plantes d’aparcament amb 300 places. En total, l’immoble disposa de 51.485 metres quadrats construïts. Llogar tot aquest espai a diferents arrendataris resulta més complicat que a un sol inquilí, encara que aquesta situació ja se la plantejava Merlin quan va comprar la torre a Emin Capital, el fons d’inversió que pretenia destinar-la a hotel, però que no va aconseguir la llicència.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista