DESPRÉS DE LA DETENCIÓ DE LANZA

Els urbans assenyalats a 'Ciutat morta' parlen per primera vegada per qualificar-la de "muntatge"

Un dels agents que van ser acusats de tortura va ser qui va identificar Rodrigo Lanza com el que va deixar tetraplègic un company

zentauroepp41352136 sociedad guardas urbanos tema rodrigo lanza foto jesus albal171218123415

zentauroepp41352136 sociedad guardas urbanos tema rodrigo lanza foto jesus albal171218123415

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

És la primera vegada que parlen. Víctor Bayona i Bakari Samyang són els dos guàrdies urbans de Barcelona als quals al documental 'Ciutat morta' se'ls imputa haver acusat falsament i mitjançant la tortura els joves que van ser condemnats per haver deixat en coma un agent de la policia municipal el 4 de febrer del 2006 durant el desallotjament en una casa okupa del carrer Sant Pere Més Baix (Ciutat Vella). Els dos policies, que van ser empresonats i inhabilitats per un altre cas, han denunciat aquest dilluns el “muntatge”, l'“escarni” i el “linxament” a què van ser sotmesos pel moviment antisistema, i la utilització d'alguns polítics que, al seu entendre, van utilitzar l'assumpte “per a la seva partida d'escacs”. Ara, tant el PP com el PSC han reclamat a l'alcaldessa Ada Colau que demani disculpes a la Guàrdia Urbana i es retiri al documental el premi Ciutat de Barcelona. 

Quan el documental 'Ciutat morta' es va estrenar i es va emetre el 2015 per TV-3 va causar un gran enrenou. Fins i tot l'Ajuntament de Barcelona en va enviar una còpia a la fiscalia perquè es reobrís la investigació judicial pel succés del carrer Sant Pere Méx Baix. Però això no va passar mai. I les denúncies presentades per presumptes maltractaments pels condemnats contra els guàrdies urbans que els van detenir aquell dia van ser arxivades. Ara, dos anys després, la pel·lícula ha tornat a estar en primera línia. I és que un dels seus protagonistes, Rodrígo Lanza,Rodrígo Lanza, que va estar a la presó el 2016 per complir la condemna imposada per haver llançat la pedra que va ferir el policia local, va ser detingut a Saragossa per la mort de Víctor LainezVíctor Lainez, que portava uns tirants amb els colors de la bandera espanyola.

Presó i indult

“Els que van fer un muntatge són ells”, asseguren Víctor i Bakari, en referència al moviment okupa i a la família dels detinguts, sobretot la de Rodrigo Lanza. Els dos guàrdies urbans van ser condemnats el 2011 a dos anys i tres mesos de presó i inhabilitació per tortures greus a un jove de Trinitat i Tobago, fill d'un diplomàtic d'aquest país, en una baralla a la discoteca. El 2015, i després de la confirmació de la seva sentència, van ingressar a la presó, on van estar un any. Va ser allà, a la cel·la, on van veure el documental on ells apareixien. “No valia la pena parlar llavors. Érem a la presó per tortures. Qui ens hauria cregut”, diuen. No ho van fer, però aquest dimecres es van asseure davant els periodistes.

Notícies relacionades

“Ens van condemnar injustament, vam anar a la presó i van aprofitar la situació per implicar-nos en el 4-F (així es coneixen els fets del carrer Sant Pere Mes Baix)”, incideixen els urbans, que estan a l'espera que es resolgui la seva petició d'indult. Relaten que a la presó van haver d'admetre les tortures al jove de Trinitat i Tobago perquè els deixessin sortir del centre penitenciari.

Una dada rellevant de tota aquesta història és que Bakari va ser un dels guàrdies urbans que en el judici van reconèixer Rodrigo Lanza com la persona que va llançar la pedra que va ferir l'agent i que el va deixar tetraplègic. “Jo era al costat del meu company. I podia haver sigut jo. Era el meu amic”, recorda. Tant ell com Víctor apunten que la CUP va tirar després contra ells, ja que el 2015 van portar al Parlament els fets de 'Ciutat morta'. Tampoc entenen com l'Ajuntament de Barcelona va premiar el documental.