REIVINDICACIÓ HISTÒRICA

Barcelona guanya els terrenys de la Model

La Generalitat ja ha traspassat a l'Ajuntament de la capital catalana els solars del carrer d'Entença

La modificació urbanística per construir dos centres penitenciaris a la Zona Franca ja ha sigut aprovada

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ciutat de Barcelona ha fet realitat una reivindicació social històrica. El solar que ocupa la que havia sigut la presó Model ha passat a mans municipals. La Generalitat l'ha traspassat a l'Ajuntament de Barcelona. Els tràmits administratius es van realitzar fa pocs dies, sense esgotar la data límit acordada del diumenge 31 de desembre, segons fonts del consistori barceloní. L'últim intern de la presó del carrer d'Entença va abandonar el centre penitenciari el 8 de juny. Van quedar enrere 113 anys de vida que han pogut ser rememorats per les 85.574 persones que des del juliol fins al novembre han visitat l'exposició retrospectiva sobre el centre. A partir d'ara, l'Ajuntament de la capital catalana iniciarà el seu full de ruta per a la transformació de l'antiga presó. L'objectiu: obrir l'espai a la ciutat. Per això, el 2018 es desenvoluparà un procés participatiu per incorporar les peticions dels veïns i entitats. El 2019 és la data fixada per definir-se el projecte final.

Els terrenys de l'antiga presó d'homes, que ocupen dues illes, està previst que acullin 150 vivendes públiques de lloguer assequible i un mínim de 14.000 metres quadrats d'espai verd, a més d'un centre memorial i equipaments de proximitat, que es començaran a construir el 2020. D'entrada, l'Ajuntament de Barcelona injectarà 4,9 milions en el projecte de reforma del solar, segons va anunciar a l'octubre la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. La intenció és preservar part del vell centre penitenciari.

La proposta per a la reutilització de la vella presó barcelonina pivota sobre quatre pilars, dels quals destaca un espai verd que funcionarà com un pulmó de l'Esquerra de l'Eixample i l'ús de 18.000 metres quadrats en la construcció de pisos de lloguer que permetin donar una solució al problema de la vivenda al districte. Els altres dos eixos són la creació del centre de coneixement i difusió La Model Espai Memorial i la posada en marxa d'una sèrie d'equipaments. Els tècnics municipals n'estan inspeccionant des de fa mesos les dependències per determinar les primeres accions que s'han de realitzar, com el pla de traspàs dels contractes de serveis, seguretat i manteniment.

La construcció de nous espais començarà el 2020, però a partir de l'any que ve l'antiga presó tindrà usos provisionals, com el que ja n'està fent l'escola de primària Eixample 1, que ocupa part del recinte (Rosselló / Entença) i funciona des del setembre. A més, està previst que des del gener el centre s'obri al públic perquè pugui participar en una programació estable d'activitats socials i culturals, tant a nivell de barri com de ciutat. L'obertura d'espais serà progressiva. Així es podran visitar les instal·lacions de la planta baixa amb accés al carrer d'Entença a partir del segon trimestre, i l'edifici dels tallers del carrer de Nicaragua, a partir del tercer trimestre.

El futur centre obert de la Zona Franca.

Dos nous centres penitenciaris

En l'acord que el gener del 2017 va firmar l'Ajuntament de Barcelona amb la Generalitat per al trasllat de la presó Model s'establia que el consistori cediria la propietat de dos solars a la Zona Franca, amb una superfície total de 26.500 metres quadrats, perquè l'Administració autonòmica construís dos nous centres penitenciaris, un de règim obert i un altre de règim ordinari per a presos preventius. L'adequació dels terrenys està en marxa. El 22 de desembre, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar l'acord de la subcomissió d'urbanisme de Barcelona pel qual s'aprova definitivament l'expedient de modificació del pla general metropolità en els terrenys on s'aixecaran els dos centres penitenciaris.

La Conselleria de Justícia va adjudicar el mes de novembre passat la redacció del projecte del futur centre obert de Barcelona, que suposarà una inversió de 33,3 milions d'euros. Aquesta instal·lació tindrà la capacitat d'albergar 800 interns que disfruten d'aquest règim de semillibertat i que només hi van a dormir per complir l'últim tram de la seva condemna. La previsió és que entri en funcionament el 2021.

Notícies relacionades

Aquest nou centre servirà per concentrar els interns de tercer grau penitenciari a la demarcació de Barcelona i que ara estan distribuïts entre la presó de Wad-Ras i el centre obert de la Trinitat. Aquesta operació permetrà tancar definitivament aquesta última presó, que, actualment, és la segona presó més antiga de Catalunya. Una vegada buida, s'enderrocarà l'edifici i al solar s'hi podrà construir vivenda social. En l'acord entre l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per tancar la Model s'inclou que el consistori compraria per 5,5 milions d'euros el terreny del centre obert de la Trinitat, ubicat al carrer de Pare Manjón, per construir 265 nous pisos socials, 110 dels quals es destinaran a reallotjaments.

Encara falta per adjudicar el segon centre penitenciari de la Zona Franca, la presó pròpiament dita. El projecte és que sigui de presos preventius. És a dir, que estiguin pendents de judici. Els experts consideren necessària una presó d'aquest tipus a la capital catalana per estar a prop dels jutjats. En l'actualitat, els presos preventius estan repartits en diverses presons.