BCN aborda el blindatge de la rehabilitació per protegir els llogaters

El consistori obligarà la propietat a informar de la situació dels veïns d'una finca reformada

El canvi suposa subratllar la protecció que ja brinda la llei, que no ha evitat l'assetjament immobiliari

jgblanco37690351 veins del carrer leiva 37 bertran170316102451

jgblanco37690351 veins del carrer leiva 37 bertran170316102451

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el tràmit per aprovar una modificació de l’ordenança reguladora dels procediments d’intervenció municipal en les obres (ORPIMO) amb l’objectiu de conèixer els casos en els quals es donen grans rehabilitacions i assegurar que els llogaters d’aquestes finques veuen respectats els seus drets. En concret: el consistori persegueix que els estadants d’aquests immobles siguin convenientment reallotjats de forma temporal mentre té lloc la reforma i que tornin a l’edifici si tenen dret a estar-hi.

La principal novetat que suposarà el canvi quan entri en vigor és que les empreses que emprenguin grans reformes es veuran obligades a entregar una declaració responsable, un informe en què han d’explicar si l’immoble en què volen actuar té llogaters i en quina situació estan, i com pensa reallotjar-los i dissenyar-ne el retorn a la finca. La protecció legal del llogater serà, de fet, la que ja existeix.

Control obligatori

L’informe serà imprescindible per rebre la preceptiva llicència d’obres. A Ciutat Vella es va posar en pràctica la no concessió d’ajudes econòmiques si no es garantia la continuïtat dels veïns. En aquest cas no es tracta de negar o atorgar subvencions en funció de com es tracti els veïns. Es tracta de permetre que emprenguin o no la rehabilitació.

L’informe serà obligatori en casos de gran rehabilitació, increment del volum o sostre edificable, intervencions globals en els fonaments o en l’estructura de l’edifici, reformes amb modificació de l’ús principal de l’immoble, amb creació de vivendes noves i en reformes interiors de dues o més vivendes d’un edifici, instal·lació d’ascensors, actuació en immobles catalogats, demolició d’edificis i reformes que en canviïn la distribució sense alterar-ne l’estructura.

El consistori calcula que de 40.000 reformes que es donen anualment a la ciutat cada any, unes 5.000 hauran d’incorporar la declaració responsable. Estan previstes sancions econòmiques, però el gerent de Vivenda, Javier Burón, ha subratllat que la suspensió de les obres, per la no concessió de llicència, és en si mateixa una multa, pel cost que suposa per al promotor.

Veïns expulsats

Notícies relacionades

La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha presentat la modificació, que es votarà en comissió, de manera que s’haurà d’esperar a veure si el govern d’Ada Colau aconsegueix els suports necessaris perquè la modificació de l’ordenança prosperi. La mesura neix de la constatació d’un dels principals mals que Barcelona pateix en matèria de vivenda en els últims temps: l’onada d’expulsió de famílies que viuen de lloguer i que no poden afrontar les pujades del preu, o que són víctimes d’assetjament immobiliari i acaben renunciant a la seva vivenda sota pressió.

La mateixaColau va denunciar fa un any que un total de 38 edificis de la ciutat eren escenari de pressions indesitjables als veïns perquè els abandonessin.