celebració mundial

L'Eixample es converteix en Pequín en la desfilada de l'Any Nou Xinès

Unes 4.500 persones assisteixen a la desfilada de la festivitat més important del calendari lunar

Dracs xinesos i catalans, lleons, castellers, diables o percussionistes omplen el passeig de Sant Joan

jcarbo42162480 ao nuevo chino180217171426 / JOAN CORTADELLAS

jcarbo42162480 ao nuevo chino180217171426
jcarbo42162434 ao nuevo chino180217165059
jcarbo42162418 ao nuevo chino180217171410

/

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Èxit rotund a Barcelona de la desfilada de l'Any Nou Xinès, la festivitat més important del calendari lunar que a més se celebra arreu del món. La marxa, a la qual van assistir unes 4.500 persones segons xifres de la Guàrdia Urbana, ha arrencat a les 11.30 de l'Estació del Nord, al barri del Fort Pienc. Els xinesos, que des de l'any passat són la segona comunitat més nombrosa a Barcelona (gairebé 20.000 residents) darrere de la italiana, gaudeixen de gran presència comercial presència comercial en aquest barri de l'Eixample.

En la desfilada, a més, hi han participat unes 1.400 persones, tant catalanes com asiàtiques. Dracs xinesos i catalans, lleons, balls, castellers, diables, percussionistes, gegants, associacions de les dues nacionalitats i 200 voluntaris han recorregut el passeig de Sant Joan fins a l'Arc de Triomf. Era Barcelona, però semblava Pequín.

"És la primera vegada que vinc i se m'ha fet curt. Ho trobo molt exòtic", comenta la Flora. Amant de la fotografia, s'hi ha acostat amb la seva amiga Antonia, totes dues amb càmera de fotos, per immortalitzar l'esclat de colors. "El que més m'ha cridat l'atenció són els dracs. I el vestuari, els paraigües...", diu l'Antonia.

Un drac a la desfilada de l'Any Nou Xinès. / JOAN CORTADELLAS

El drac és un animal llegendari a la Xina. Ho explica Jilong Jiang, propietari de Jilong, una empresa immobiliària que, a la vegada, és una associació per a inversors xinesos. "Una llegenda de fa cinc mil anys explica que els xinesos som fills del drac", afirma. Segons el calendari lunar, aquest 2018 correspon al signe del gos. "Simbolitza la fidelitat, l'honor", afegeix.

La festa més important

Enfundada en un vestit típic de Mongòlia ("a la Xina tenim molts grups ètnics"), Xiaojie, professora de la fundació Institut Confuci de Barcelona (participant de la desfilada) relata que l'Any Nou Xinès és "la festa més important". "Com aquí el Nadal o la nit de Reis".

El grup Taiji Fushun Barcelona fa una exhibició de Tai-xi mentre marxa pel passeig de Sant Joan. "El Tai-xi aporta un benefici espiritual i un sentiment de companyerisme molt gran", relata Antonia, membre d'aquest grup que es reuneix a Montjuïc. "¡Qui m'havia de dir a mi que m'aixecaria cada cap de setmana a les sis!".

Balls tradicionals en la desfilada de l'Any Nou Xinès al llarg del passeig de Sant Joan. / JOAN CORTADELLAS

Notícies relacionades

L'Escola Fort Pienc, amb un 7% d'alumnes xinesos, s'ha estrenat en aquesta desfilada. És, de fet, la primera vegada que una escola a Barcelona participa en l'Any Nou Xinès. Ho explica Dani de Torres, membre de l'Ampa i director de la xarxa espanyola de ciutats interculturals (RECI). "Com a Ampa treballem per una escola més inclusiva, trencar prejudicis i contribuir a l'aproximació entre cultures. Ens va semblar que l'Any Nou Xinès era una bona oportunitat per fer-ho". 

La desfilada va culminar cap a les 13.30 hores a l'Arc de Triomf, on hi havia un escenari preparat per a actuacions. Però la festa seguia: al passeig de Lluís Companys hi havia instal·lada, durant tota la tarda, una fira cultural i gastronòmica. La celebració de l'Any del Gos inclourà, durant els pròxims 15 dies,  àpats i reunions familiars.