ESTUDI MUNICIPAL
BCN detecta un 1,5% de pisos buits en 17 barris inspeccionats
La majoria de les 3.600 vivendes deshabitades trobades en l'estudi són propietat de particulars
El consistori considera que el percentatge és extrapolable i que a la ciutat hi ha unes 13.000 cases sense ús
Barcelona ha completat l'anàlisi de 17 barris de vuit districtes de la ciutat realitzat amb el fi d'elaborar un cens de vivendes buides, que estarà completat en la seva totalitat a principis del 2019. La conclusió és que un 1,52% de les 237.657 vivendes de la zona estudiada, és a dir, 3.609, estan deshabitades i que la majoria, 2.549, el 70,6%, són propietat de particulars. Un 25%, 919 vivendes més, són d'empreses. D'aquestes 919, 51 corresponen a la Sareb.
El regidor de Vivenda, Josep Maria Montaner, que ha presentat aquest dimarts el primer cens de pisos buits elaborat per l'ajuntament, ha dit que el consistori considera que el percentatge és extrapolable a tota la ciutat. Tenint en compte que la zona estudiada reuneix el 28,8% de la vivenda total, Montaner considera que la xifra de pisos buits a Barcelona és d'uns 13.000.
Els 17 barris
L'elaboració del cens de vivendes buides és una tasca en progrés que per ara ha sigut completada en 17 barris de vuit districtes: Raval (Ciutat Vella), la Dreta de l’Eixample, Sant Antoni i la Nova Esquerra de l’Eixample (Eixample); el Poble Sec-Parc Montjuïc (Sants-Montjuïc); Vila de Gràcia (Gràcia); Vallbona, Porta, Trinitat Nova, Prosperitat, Torre Baró, Ciutat Meridiana (Nou Barris); el Carmel (Horta-Guinardó); Baró de Viver i Bon Pastor (Sant Andreu), i Besòs i el Maresme i Camp de l’Arpa-Clot (Sant Martí).
El cens de vivendes buides s'elabora mitjançant visites a les que semblen susceptibles d'estar en aquesta situació, o bé perquè no hi ha ningú empadronat o bé perquè no hi ha consum d'aigua o perquè aquest consum és inferior a 15 metres cúbics a l'any. En els 17 barris citats, després de disposar d'aquestes dades, es va arribar a la conclusió que de les 237.657 vivendes que hi ha, 34.852 podien estar buides. La inspecció del personal contractat pel consistori mitjançant plans d'ocupació (80 persones en total, entre fases completades i futures), consistent en tres i cinc visites en horaris diferents, va determinar que 3.609 de les vivendes en qüestió estan deshabitades.
Borsa de lloguer
L'ajuntament emprendrà accions diferents en funció de la propietat de les vivendes: en el cas de les que són de propietaris particulars, se'ls informarà de les condicions de la borsa de lloguer municipal per si volen incloure el seu pis en l'oferta. Se'ls ofereix un incentiu econòmic de 1.500 euros i ajudes de fins a 6.000 euros per deutes que hagin motivat un procés judicial. També hi ha ajudes per a rehabilitació del 100% del projecte fins a 20.000 euros. El requisit, a canvi, és llogar la vivenda per un període mínim de cinc anys.
Notícies relacionadesEn el cas de les vivendes d'entitats financeres, bancs i societats que faci més de dos anys que estan buides, s'iniciaran processos sancionadors previstos en la llei de vivenda aprovada pel Govern tripartit el 2007.
Pisos turístics i edificis en mal estat
De l'elaboració del cens de pisos buits han resultat algunes dades afegides. En 428 de les finques visitades es va detectar activitat turística il·legal, que ha sigut comunicada a l'àrea d'Urbanisme. També s'ha determinat que als 17 barris estudiats hi ha 664 finques que necessiten rehabilitació i que rebran informació sobre els programes oberts pel consistori per a aquesta finalitat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034