INCENTIUS A L'ECONOMIA LOCAL
1.000 famílies de l'Eix Besòs faran servir la moneda digital a partir del maig
Un pla pilot permetrà pagar el 25% de la renda municipal d'inclusió amb aquesta moneda social, que es dirà "rec"
L'objectiu és dinamitzar l'activitat comercial als 10 barris de la zona i beneficiar els comerços de proximitat
zentauroepp36642516 santa coloma de gramenet 16 12 2016 comercio en santa colo180405140818 /
En temps en què, cada vegada més, els pagaments es fan amb el mòbil, una moneda digital està cridada a recuperar una proximitat perduda a la majoria de barris de Barcelona. Es tracta de fomentar que els veïns escullin la botiga de la cantonada, el forn tradicional, el quiosc de tota la vida. És una lluita desigual amb el comerç electrònic i les grans superfícies, però els seus impulsors asseguren que només aporta avantatges, tant per a compradors com per a venedors. Els primers a comprovar-ho seran 10 barris de l’Eix Besòs a partir del mes que ve.
Concretament 1.000 famílies. Són els beneficiaris de la renda municipal d’inclusió, un subsidi que reben els veïns més desafavorits de la Zona Nord (Ciutat Meridiana, Vallbona, Torre Baró), Roquetes i Trinitat Nova, barris del districte de Nou Barris; Trinitat Vella, Baró de Viver i Bon Pastor, del de Sant Andreu; i Verneda-La Pau i Besòs-Maresme, del de Sant Martí. Formen part del projecte europeu d’innovació urbana i social B-Mincome.
Govern de la ciutadania
Aquesta iniciativa, que va escollir 17 ciutats –entre elles Barcelona, Viladecans, Bilbao i Madrid–, incorporava l’impuls d’una moneda social que, segons va explicar Martí Olivella, coordinador de l’associació d’innovació social Novact, gestora de l’eina de pagament, «no és de l’ajuntament sinó que és una moneda social, governada per la mateixa ciutadania». «No estem descobrint la roda: hi ha 4.000 ciutats de 35 països que impulsen projectes d’aquest mena», va afegir el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Álvaro Porro.
Han treballat durant mesos. Tant en la tecnologia, basada en el blockchain, com a teixir les complicitats suficients en aquests barris per garantir-se l’èxit. Tampoc es marquen reptes inabastables. De moment, és un pla pilot que començarà a finals del mes de maig i es prolongarà fins a l’octubre de l’any que ve. Es pagarà el 25% de l’import d’aquesta renda d’inclusió amb aquesta nova moneda, que ja ha sigut batejada com a rec, les inicials de recurs econòmic ciutadà.
Posant en circulació inicialment un milió i mig d’aquestes monedes, que són complementàries i paritàries amb l’euro, consideren que generaran massa crítica suficient. Això no significa que qualsevol que decideixi fer-la servir ho pugui fer lliurement. Com més ús se’n fa, més negocis s’hi sumaran i això repercutirà en el creixement econòmic del barri. Perquè al capdavall, aquest és un projecte social, es van encarregar de subratllar tots dos.
La rec només s’utilitzarà als comerços de l’Eix Besòs que se sumin a la iniciativa, així que es promouran específicament les compres en aquestes botigues, moltes d’elles dispensadores de béns que són de primera necessitat. Les 1.000 famílies beneficiàries de la renda d’inclusió podran adquirir allà aquests productes, aquests negocis creixeran, podran contractar més persones, ampliar-se i prosperar.
La desertització dels barris ve causada en moltes ocasions per la pèrdua de teixit comercial. La falta de clients fa abaixar persianes i els usuaris potencials, quan disminueix l’oferta, acaben comprant fora del barri, desplaçant-se físicament o per mitjans electrònics. L’ou o la gallina, no se sap què succeeix abans. El que està comprovat és que si s’incentiven les transaccions, en aquest cas amb la moneda social, es revitalitza la venda.
Incorporar-hi els joves
Les vuit associacions de comerciants d’aquest sector de la ciutat n’estan informades. El president de l’Associació de Comerciants de Trinitat Vella, Josep Jordà, va avalar la idea amb un gran entusiasme en la presentació portada a terme ahir a la Casa de l’Aigua. «Creiem que és una bona oportunitat per incorporar el públic jove, per a qui el mòbil és fonamental. Es podrà tornar a anar a comprar sense diners, com abans, quan feies que la botiga t’apuntés la compra», va recordar.
Aplicació mòbil o amb targeta
La moneda local de l’Eix Besòs s’utilitzarà a través d’una aplicació mòbil (que s’activarà al maig), que llavors es descarregaran els comerciants i els clients. Per als menys tecnològics també hi haurà la possibilitat de pagar amb una targeta que incorpora un codi QR, que el dependent escanejarà amb el seu telèfon (no serà necessari comptar amb un terminal). És una targeta de plàstic amb el nom del beneficiari.
Notícies relacionadesUn altre dels avantatges de fer servir la rec és que els establiments podran aplicar descomptes, promocions de fidelització o altres avantatges. «Quan a mi em paguin mitjançant aquest sistema, jo aniré a comprar el pa o a prendre’m el cafè a un altre negoci que els accepti igualment i així creixerà el barri», va exemplificar Jordà.
La representant de l’Associació de Veïns de Vallbona, Zaida Palet, es va expressar en uns termes similars. «Cal provar de crear noves oportunitats als comerços perquè, anys enrere, aquests, juntament amb les associacions veïnals i les de pares i mares, eren els llocs on es coïen de fet els moviments socials i ara tot això es va perdent», va analitzar.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín