LOCALS CENTENARIS

El restaurant Pitarra passarà a ser un 'pub' irlandès

El local va ser el taller i estudi de Frederic Soler, que amb el pseudònim de Serafí Pitarra va popularitzar el teatre en català

ealos31987027 barcelona 2015  11 27  restaurantes protegidos centenarios  180409165703

ealos31987027 barcelona 2015 11 27 restaurantes protegidos centenarios 180409165703

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

El centenari restaurant Pitarra (carrer d’Avinyó) serà aviat un pub irlandès. El local on Frederic Soler, Pitarra, treballava de rellotger, reunia tertúlies literàries i escrivia obres que van portar al públic popular el teatre en català durant la segona meitat del segle XIX, va ser comprat fa uns mesos per un inversor irlandès, propietari del bar de la plaça de la Universitat George Payne i soci del Kitty O’Shea’s de les Corts.

Segons fonts de la nova propietat, no està previst realitzar grans obres de reforma del local sinó únicament «redecorar» la seva planta baixa perquè les pròximes setmanes, després de rebatejar-lo, comenci a operar com un «pub restaurant» orientat cap a la clientela turística. Segons les mateixes fonts, la intenció és mantenir sense cap modificació l’altell on els seus anteriors propietaris havien reproduït l’ambient de la rebotiga de Pitarra, i conservar-hi elements relacionats amb la figura de l’autor teatral català.

L’Ateneu Barcelonès va informar ahir  que ha «salvat» la documentació relacionada amb l’escriptor, «primeres edicions, manuscrits, cartes i dibuixos», i la reunirà al seu arxiu. No obstant, el restaurant alberga les peces reunides pels seus anteriors propietaris, però el fons personal de Pitarra ja està al centre de documentació de l’Institut del Teatre.

El districte de Ciutat Vella només ha rebut una sol·licitud d’obres menors dels nous propietaris. L’ajuntament va comunicar ahir que «ha acordat amb la nova propietat mantenir una entrevista els pròxims dies per conèixer el pla exacte» i el seu projecte d’activitat «que haurà d’estar d’acord amb la llicència de restaurant de què disposa».

Segons el portaveu del grup del PDECat, Jaume Ciurana, la situació és difícil ja que el local no compta amb cap mena de protecció patrimonial al no haver-hi «una figura que permeti la protecció d’un ambient». No obstant, Ciurana espera que una ciutat reconeguda com a capital literària «pugui conservar la memòria d’una època en l’espai físic» de locals com aquests: «Demanem una intervenció decidida per part de l’ajuntament per salvar l’atmosfera del local».

Teatre en català

Notícies relacionades

Frederic Soler va començar a treballar amb 14 anys a la rellotgeria que va heretar del seu oncle. En paral·lel, a partir de 1856, va firmar obres teatrals de temàtica humorística i popular en català, amb el pseudònim de Serafí Pitarra, fins que a la dècada de 1870 va ser acceptat als cercles conservadors dels Jocs Florals. Pitarra també va ser empresari teatral, va obrir el Teatre Romea al teatre en català. La rebotiga de la seva rellotgeria va acollir una tertúlia freqüentada per personatges com Clavé, Almirall Víctor Balaguer.

Pitarra va morir l’any 1895 i la seva rellotgeria i rebotiga van ser traspassades i transformades en restaurant, amb successius titulars que amb prou feines van deixar rastre del seu passat literari fins que, a partir dels anys 70, els seus propietaris fins fa uns mesos, els germans Roig, van decidir recuperar la relació del local amb l’autor teatral, amb el tema de Rebotiga d’en Pitarra. Bressol del Teatre Català.