INAUGURACIÓ EL 23 DE MAIG
Conflicte per alguns horaris comercials de Sant Antoni a un mes de l'obertura
La majoria d'operadors dels Encants vota mantenir tancades les parades els dimarts i els dijous
Els venedors d'alimentació tractaran d'obrir les 72 hores setmanals que permet la llei
Per fi hi ha data segura d’obertura: el 23 de maig. Però l’esperada inauguració del nou mercat de Sant Antoni afronta una inesperada crisi final. Serà l’exemple més espectacular de transformació d’un mercat tradicional en un equipament del segle XXI, però sembla que els seus horaris no evolucionaran de moment en el mateix sentit en tota la meitat no alimentària. I és que en la part coneguda com a Encants (de moda, complements i altres articles que passen als passadissos perimetrals de l’interior), la majoria dels seus més de 100 operadors han votat mantenir els seus horaris de sempre, és a dir, tancar els dimarts i els dijous. ¿S’ho pot permetre el mercat més ambiciós de la ciutat? ¿Ha de prevaldre la tradició? El debat està servit.
Per il·lustrar la polèmica, n’hi ha prou d’imaginar que si es compleix aquesta voluntat, el mercat obrirà un dimecres, i el segon dia d’activitat, més de la meitat de parades –al ser dijous– estaran tancades tot i el previsible allau de visitants.
Més de vuit anys de reformes, més de 60 milions d’euros i més de 53.000 metres quadrats de sostre comptant les seves cinc plantes fan d’aquesta la més maratoniana rehabilitació integral d’un mercat centenari local. La magnitud de la inversió i l’esforç dels operadors per retallar el seu nombre fa transcendent la decisió horària.
Al si de Sant Antoni hi ha variades sensibilitats sobre el model comercial. La votació realitzada la setmana passada entre els 111 operadors dels Encants (que sumen més de 200 parades de venda, ja que la majoria són múltiples) va donar com a vencedora l’opció conservadora d’obrir dilluns, dimecres, divendres i dissabte. La junta directiva havia plantejat incorporar, almenys, l’obertura els dijous per sumar cinc dies a la setmana. Amb opció a una possible obertura voluntària els dimarts.
CANVIS A LA JUNTA
El resultat contrari va comportar la dimissió de la junta, presidida per Xavier Viadé. La majoria d’aquesta no veu conseqüent el faraònic projecte amb una limitació del servei comercial, que serà diferent del de les botigues del barri o els seus 52 veïns de les parades alimentàries. El disseny interior d’alguns d’aquests nous establiments fa pensar més en modernes botigues que en convencionals parades amb taulell frontal.
Els partidaris d’ampliar horari integren sobretot els que tenen més espai o han professionalitzat més la seva activitat. Els nombrosos petits operadors, per als quals a vegades el negoci no és la principal ni única font d’ingressos familiar, prefereixen mantenir els seus quatre dies laborals. L’ordenança barcelonina de mercats estableix per als recintes no alimentaris quatre dies d’obertura obligatòria, als quals se’n poden sumar més de forma consensuada. Fonts municipals han indicat a aquest diari que la decisió final és dels comerciants. L’horari general és de 10.00 a 20.30 hores.
En l’antiga junta, pesen arguments com la gran inversió econòmica realitzada aquests anys, la responsabilitat comercial i social –la resta del mercat obrirà de dilluns a dissabte–, la possibilitat de guanyar quota de vendes perquè serà una instal·lació de ciutat i el fet de ser competitius en un entorn on la venda on line cada vegada té més pes.
MODERNITZACIÓ
Notícies relacionadesLa novíssima junta dels Encants que encapçala Joan Mestre –que emfatitza que entre els seus propis nou membres hi ha opinions dispars i no lideren una intenció conservadora– deixa clar que acataran la veu de la majoria. El seu objectiu és anar fent pedagogia sobre la modernització del servei.
El sector alimentari, que ocuparà els passadissos centrals del mercat, va votar en una assemblea ahir a la tarda obrir les 72 hores setmanals que permet la llei. Aquí l’ordenança estableix que hi hagi oferta matinal de dilluns a dissabte i a les tardes de dimarts a divendres, sent variable el volum de parades obertes. La presidenta d’aquest àmbit, Maria Masclans, especifica que es deixa un marge de voluntarietat per als dilluns (matí o tarda) i les tardes dels dissabtes. «No volem obligar ningú a obrir, però tampoc podem obligar a tancar a qui té interès a treballar més dies», argumenta, pendents d’adaptar-se a la demanda dels clients.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista