PROBLEMES DE TRÀNSIT
Un informe proposa peatges per pal·liar els embussos i la contaminació a Madrid i Barcelona
L'estudi ha estat realitzat per experts de la Universitar de Barcelona i de la Universitat Rovira i Virgili
Peaje de los túneles de Vallvidrera. /
La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) planteja el cobrament de peatges per accedir a Madrid i Barcelona en hores punta a fi de pal·liar els problemes d'embussos i de contaminació atmosfèrica, com ja fan ciutats com Londres, Estocolm, Milà i Oslo, entre altres.
Fedea publica avui un treball de Xavier Fageda, de la Universitat de Barcelona (UB), i de Ricardo Flores, de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, en què es proposa de fixar un peatge a Madrid i Barcelona per mitigar els problemes d'embussos i de contaminació associats a l'ús de vehicles particulars als accessos a grans ciutats.
Elevats costos socials
Els autors destaquen els elevats costos socials d'aquests fenòmens i apunten que els embussos eleven en més d'un 25 % el temps mitjà de desplaçament en els dies de congestió de trànsit, fet que suposa una pèrdua de temps de 119 hores a l'any per conductor a Barcelona i de 105 a Madrid, amb uns costos econòmics superiors als 175 milions d'euros anuals a cada ciutat.
Per al conjunt d'empreses espanyoles, la pèrdua associada als embussos supera els 840 milions d'euros a l'any.
A més, la contaminació atmosfèrica provoca 3,3 milions de morts a l'any al món (més que la sida, la malària i la grip juntes) i el trànsit n'és una de les principals causes. A Espanya, la xifra de morts anuals per aquesta causa és d'unes 30.000 persones.
Precedents a Londres o Estocolm
Amb l'objectiu d'afrontar aquests problemes, diverses ciutats han recorregut a restriccions quantitatives, entre elles Madrid i Barcelona: la primera restringeix la circulació dels vehicles pel seu número de matrícula i limita la velocitat i l'aparcament en dies d'elevada contaminació, mentre que la segona ha implementat una zona de baixa emissió en casos d'emergència que delimita l'accés als cotxes més contaminants.
Fedea subratlla que, en qualsevol cas, aquestes mesures tenen com a objectiu exclusiu la reducció de la contaminació, per la qual cosa ignoren el problema dels embussos.
Altres ciutats com Londres, Singapur o Estocolm han establert peatges de congestió que graven l'accés de vehicles privats als seus centres urbans durant determinades franges horàries.
Segons els autors de l'estudi, un peatge barat és una mesura més eficient i eficaç que les restriccions quantitatives al trànsit i, en conseqüència, proposen el seu establiment a Madrid i Barcelona, convençuts que pot resoldre "definitiva i permanentment" els embussos i, alhora, ajudar a mitigar el problema de la contaminació.
Un sistema, afegeixen, senzill de dissenyar i implementar i que produeix resultats immediats, al mateix temps que genera recursos addicionals d'aquells disposats a pagar, que es podrien destinar a la millora del transport públic.
La seva proposta és fixar un impost molt baix en una fase de prova i avaluar quin és l'efecte. A partir d'allà, suggereixen anar ajustant l'import si és necessari fins aconseguir un trànsit fluid.
L'aplicació d'un peatge barat en hores punta, sota el seu punt de vista, pot ser suficient per provocar una reducció de trànsit que mitigui els embussos.
Notícies relacionadesEl suport públic i polític als peatges urbans augmenta després de la seva implementació, raonen, i contraposen aquest sistema a altres polítiques de prohibició total o parcial de la circulació, que redueixen la demanda independentment de la disposició a pagar per conduir.
Però, a més, consideren que limitar el trànsit per número de matrícula pot perjudicar els conductors de menys nivell de renda que són propietaris d'un únic vehicle i normalment més antic (i, per tant, més contaminants) i no tenen l'opció de comprar un nou vehicle.
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista