DEBAT LEGISLATIU
Barcelona considera "incomprensible" que la Constitució eludeixi les àrees metropolitanes
Pisarello acusa Espanya i Catalunya d'haver sigut sempre "poc municipalistes"
Trias defuig la Carta Magna i apel·la a les competències del Govern i el Parlament
zentauroepp11997291 archivo 10 5 1985 pasqual maragall y jordi pujol foto santi180612181516 /
¿La Constitució ha de reconèixer expressament la figura del’àrea metropolitana? L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín defensava dilluns, en un article publicat en aquest diari, que la Carta Magna sí que ho ha d’incloure per protegir i ampliar el seu paper institucional i polític. L’Ajuntament de Barcelona ho veu bé. No així el PDeCAT, que considera que a Catalunya ja hi ha una llei del Parlament que protegeix les concentracions municipals.
La regidora hospitalenca deia en el seu escrit que s’ha aprofitar el debat sobre la reforma constitucional "per reparar l’error que va suposar el 1987 la supressió de la Corporació Metropolitana de Barcelona", creada el 1974. Allò va ser, per a molts, un cop del pujolisme al maragallisme, en tant que pretenia empetitir el poder socialista a l’entorn de la capital catalana amb el desmembrament d’un govern local potent que podia fer-li ombra a la Generalitat de CiU. "Les ciutats hanseàtiques (antiga confederació d’urbs alemanyes) són ciutats poderoses sense rerepaís. No són un país. I un país és molt més que una ciutat, per gran, poderosa i entranyable que sigui", va dir Pujol aquest 1987. Van quedar dues entitats sectorials (medi ambient i transport). El 2010, amb la llei 31/2010, es creal’Àrea Metropolitana de Barcelona tal com la coneixem. I com va passar abans, tampoc es va incloure a la constitució.
Oblit "incomprensible"
Notícies relacionadesPotser aquest passat més polític que ciutadà és el que hagi impulsat Marín a demanarmés protecció jurídica. Per part del consistori barceloní, el primer tinent d’alcalde lamenta que Espanya i Catalunya "hagin estat tan poc municipalistes". "Durant el franquisme, però també en democràcia", concreta a aquest diari Pisarello. Considera "incomprensible" que la Carta Magna no contempli "un reconeixement de les ciutats i de les realitats metropolitanes a l’altura delsreptes urbans del segle XXI.
L’exalcalde Xavier Trias no opina el mateix. Considera "una llàstima" que Marín "s’oblidi de la Generalitat de Catalunya i de les seves competències". El líder del PDECAT a Barcelona recorda que la llei que va donar peu a l’Àrea Metropolitana el 2010 va tirar endavant "amb una majoria molt àmplia i gràcies a un acord amb el PSC en el qual l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, va tenir un paper decisiu". Trias considera que l’entorn de la capital catalana "ja disposa d’una potent i excel·lent eina de gestió d’àmbits com el transport públic, el medi ambient, l’urbanisme o la promoció econòmica". "No cal –conclou– una reforma constitucional del tot improbable i que, en cas de produir-se, sembla que hi ha més probabilitat que retalli competències de la Generalitat i els municipis".
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"