CONTAMINACIÓ ACÚSTICA
Indignats amb el 'botellon' a la plaça del Sol: «No és un caprici. Només volem descansar»
Les mesures preses pel consistori no frenen el soroll i la concentració de joves a les places de Gràcia
Els veïns reclamen que no només es delimiti l'horari, sinó que es penalitzi en consum d'alcohol al carrer
zentauroepp44509923 barcelona 31 07 2018 ruido botell n lateros ni os a la no180807182322 /
Quan toquen les 11 de la nit la gentada que es concentra a la plaça del Sol de Gràcia comença a desfilar. Però ja fa hores que la plaça està atapeïda de joves que disfruten cervesa en mà d’una altra calorosa tarda d’estiu a l’ombra, al so de múltiples guitarres i de la percussió més o menys rítmica d’alguns bombos o caixes flamenques. Aquesta imatge seria impensable a qualsevol altre racó de la ciutat. Consumir begudes alcohòliques a la via pública comporta sancions de fins a 1.500 euros. Però “a Sol està tot permès”, lamenta Rosa Llansana.
Aquesta veïna viu en un primer pis d’un dels edificis de la part superior de la plaça. Malgrat que la normativa municipal estipula que no es pot sobrepassar el límit de 70 decibels entre les 7 del matí i les 11 de la nit, els sonòmetres que Llansana té col·locats a l’interior de casa seva registren pics de 80 pràcticament cada dia de la setmana. “No és un caprici. Només volem descansar”, protesta.
Escena nocturna a la plaça del Sol /
Com ella, gairebé una vintena de veïns es van afegir al programa Making Sense, un projecte europeu, que busca dotar als participants de mecanismes eficaços que els permetin combatre entre altres, l’excés de pol·lució o la contaminació acústica. Després d’una primera experiència amb sensors de soroll als balcons i a l’interior dels pisos realitzada el 2017, els veïns van acudir amb els alarmants resultats al consistori durant l’estiu passat.
El tema va sortir a la palestra a la taula ciutadana del districte i després de diverses reunions amb els afectats, l’ajuntament va apostar per dur a terme una sèrie de mesures. Entre les més celebrades destacava l’emplaçament a Sol un quiosc de jocs per a nens les tardes d’entre setmana fins a finals de juliol o un augment significatiu de la presència policial en els diferents punts calents del districte de Gràcia: la Guàrdia Urbana comença a passar a les vuit per repartir advertències, i a les 11 perquè la plaça es desallotgi, tot i que els veïns al·leguen que de vegades passen una o dues hores més tard. Una altra de les accions municipals més aplaudides va ser coordinar el servei de neteja amb l’horari de tancament de les terrasses per a així evitar reiterar el soroll a altes hores de la matinada.
Un parc infantil amb resultats indesitjats
Però sens dubte, l’actuació que ha generat més polèmica ha sigut la instal·lació d’un parc infantil a un dels laterals de la plaça. El conjunt de monticles ha costat 50.000 euros i com que és de plàstic, es converteix en pràcticament un forn quan li dona el sol. “Martina no s’hi ha volgut pujar perquè crema i fa mala olor”, explica Paula Cano, una veïna del barri, mentre la seva filla voleteja al voltant de la zona infantil. Al seu costat, assegudes en un dels límits del parc, Elia i Gisela prenen una cervesa a l’ombra.
Lluny de foragitar els joves, el terra embuatat que envolta els monticles i la falta d’una tanca que els delimiti sembla presentar una alternativa més còmoda que establir-se directament al paviment de la plaça. “Entenc que el soroll pugui molestar però tenim dret a ser a una plaça. Potser si les terrasses fossin més barates ens ho plantejaríem”, apunta Elia. En una altra de les cantonades, Corrado i Nina també comparteixen una cervesa. “Sempre hi ha bon ambient a Sol. A la plaça està molt disposada a aquest tipus de lleure”, comenta la jove veneçolana.
Guàrdia Urbana patrullant per la plaça del Sol /
Segons els mesuraments del consistori i malgrat el poc entusiasme generat per la nova zona infantil, aquestes mesures han contribuït a reduir l’exposició a soroll entre 2 i 4 decibels a la plaça del Sol. No obstant, les xifres encara són molt per sobre del límit de 70 decibels que estableix la normativa i que es redueix a 60 de matinada.
Notícies relacionades“S’ha notat un canvi. Quan un problema afecta la salut de les persones hauria de tenir prioritat”, assegura Àlex Mas, que fins que es va mudar, fa alguna cosa més de 4 anys, a un dels edificis de Sol no sabia el que era patir insomni. Aquest veí creu que la solució passa per canviar els usos de la plaça, tot i que reconeix que és una tasca ara per ara molt complicada. Mentrestant advoca per mantenir uns mínims de respecte: “Aplicar l’ordenança de civisme és l’única manera que tenim els veïns de defensar-nos”.
En la mateixa línia que Mas es pronuncia Maria Zafra. “Els límits s’han posat molt tard. Si no es pot beure al carrer, s’ha de sancionar”, argumenta aquesta veïna, propietària del local situat als baixos del número 17 de la plaça, just un pis per sota de la vivenda que comparteix amb la seva parella i la seva filla petita. L’estudi d’arquitectura i decoració que regenta és un dels pocs negocis a Sol que no estan dedicats a la restauració i el lleure. “La concessió de llicències per a bars i terrasses han acabat per monotematizar la plaça. Arriba un moment en què et planteges si te n’has d’anar”, lamenta mentre recorda que es tracta d’un fenomen que afecta tot el districte de Gràcia. Quant al soroll i les concentracions diàries de joves, Zafra ha vist com aquesta activitat ha suposat una xacra per al seu negoci i assegura que intenta rebre els clients aviat per evitar donar una imatge errònia a l’interessat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034