el problema de la vivenda
Així seran els llits dels pisos 'rusc' de Barcelona
L'empresa proposa diversos models a escollir per a les vivendes compartides per fins a 30 persones
20180829 225938
¿Com ‘acoblar’ entre 10 i 30 persones perquè comparteixin vivenda ‘rusc’ a Barcelona? Com va avançar ahir EL PERIÓDICO, una empresa projecta una fórmula de pis compartit econòmic a l’estil dels que s’han implantat a grans ciutats asiàtiques. Haibu 4.0 mostra ara els models entre els que podrien utilitzar els usuaris, la primera promoció dels quals està prevista al barri de la Bordeta, a Sants-Montjuïc, si aconsegueixen el necessari encaix legal i urbanístic per executar-la.
L’ajuntament manté que aquest sistema no té cabuda a la ciutat, argumentant que la normativa de les Nacions Unides assenyalen un mínim de 40 metres quadrats de superfície per vivenda (tot i que a Àsia és fàcil trobar ‘pisos’ de 15 metres i a Barcelona proliferen els estudis minúsculs), i les ordenances metropolitanes d’edificació són estrictes sobre els límits. El decret 141/2012 de la Generalitat, per exemple, fixa un màxim de 3 persones per habitació d’uns 12 metres quadrats. La realitat del carrer, no obstant, fa que en molts casos barris hi hagi sobreocupació de vivendes.
Un dels prototips proposats per a Barcelona.
La proposta de Haibu 4.0, que vol obrir diverses vivendes múltiples a la ciutat, així com a Madrid, Roma i altres urbs, aspira a omplir un buit de mercat apuntant a persones d’entre 25 i 45 aproximadament, que no puguin permetre’s una vivenda per a ells sols o una habitació estàndard en un pis compartit, que en l’actualitat costa una mitjana de 429 euros, segons un estudi recent. O que necessitin dormir diverses nits a la setmana a Barcelona. Els pisos ‘rusc’, per la seva comparativa amb la forma de vida de les abelles, plantegen cubicles de diferents tipus per descansar, amb zona comunitària de cuina i bany. La renda mensual seria de 200 a 275 euros, segons expliquen els promotors i els llogaters (per mesos o anys i no turistes) haurien d’ingressar almenys 450 euros mensuals.
Els models que es proposen van del cubicle d’obertura frontal que recorda a una cabina amb llit d’un tren, a altres d’accés lateral.
Difusió en cartells
Notícies relacionadesL’empresa està difonent el projecte en cartells penjats a diversos barris, amb una resposta notable d’interessats. Inicialment cobrava una taxa d’inscripció de 25 euros com a filtre, però ara eliminarà aquest càrrec per donar més transparència a la comercialització. La seva intenció, basant-se en anterior jurisprudència, a desenvolupar el seu pla en locals en desús situats en baixos d’edificis.
El complicat canvi d’usos per als baixos fa que el consistori barceloní en sigui doblement escèptic –a més de la qüestió de l’habitabilitat–, tot i que altres ciutats europees haurien mostrat interès per desenvolupar la idea i satisfer la seva necessitat de places per a estudiants universitaris.
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern