conferència
Valls es llança a buscar l'alcaldia de Barcelona amb un discurs conciliador
L'exprimer ministre es proclama d'esquerres i hereu del catalanisme de la seva família
Relega el to i les tesis de Ciutadans tot i que rebutja associar la ciutat a l'independentisme
Després de nou mesos d’especulacions, Manuel Valls ha confirmat aquest dimarts que es presentarà a les eleccions municipals de maig: "Vull ser el pròxim alcalde de Barcelona". Ho farà, ha anunciat, encapçalant una "plataforma transversal" encara per configurar-se en la que vol sumar a persones de diferents contextos i, ha dit, a diversos partits. Ara per ara, ha recordat cap al final de la seva intervenció, només Ciutadans li ha mostrat el seu recolzament, però l’al·lusió ha arribat després que l’ex primer ministre francès dediqués la majoria de l’hora que ha durat la seva presentació a prendre distància del projecte del partit d’Albert Rivera. De fet, el seu discurs inicial podria no grinyolar a les orelles de votants d’altres partits.
Perquè Valls, que ha alternat el català –la majoria del temps– i el castellà, s’ha presentat com un home d’esquerres i ha reivindicat el passat catalanista de la seva família, començant pel seu pare, el pintor Xavier Valls, del qual ha dit que va despertar la seva vocació política, i seguint pel seu avi, Magí, i el seu besavi, Josep Maria, regidor a Barcelona. Ha destacat els seus llaços emocionals amb Barcelona al recordar les vacances que passava a la ciutat amb la seva germana Giovanna. Ara, ha dit, ve per quedar-se. A l’estiu va comunicar al president francès, Emmanuel Macron, que faria el salt a la política municipal barcelonina i que s’instal·laria a la capital catalana i la setmana que ve renunciarà com a diputat de l’Assemblea francesa, una cosa que exigien els seus crítics.
"BCN té problemes greus"
"Vull ser clar sobre el meu futur: passi el que passi, em quedaré", ha proclamat. Una advertència a tenir en compte, en vista que gairebé ningú l’imagina, en cas que no aconsegueixi l’alcaldia, passant quatre anys en l’oposició del consistori, un dels espais en els quals els polítics són més invisibles i tenen menys marge de maniobra.
També ha procurat no tardar a abordar els que considera que són els conflictes principals de la ciutat: "Cal reconèixer que Barcelona té problemes molt greus". Sobre l’habitatge, ha afirmat que la política del govern d’Ada Colau, que no ha citat explícitament, "ha defraudat": "Només s’haurà fet un de cada 22 pisos socials promesos". Ha reclamat una gestió millor del turisme: "El turista, el turisme, no és l’enemic". Ha remarcat que la ciutat viu "inseguretat als barris": "Hi ha una mala gestió de l’espai públic. Hem vist escenes de gran violència que han generat titulars a tot el món. No pot ser que s’associï Barcelona amb els narcopisos". Així mateix, ha remarcat que té en compte l’àrea metropolitana per, sense envair les competències de la resta d’ajuntaments, trobar solucions globals als problemes.
El bagatge com a actiu
Com una altra de les potes del seu discurs de presentació, Valls ha esgrimit la seva trajectòria política com a diputat, alcalde d’Evry, ministre i primer ministre. I ha apel·lat la seva gestió com a alcalde per denunciar que Barcelona no funciona com deuria: "No vull donar lliçons a ningú, però aquests problemes no es poden amagar". L’exprimer ministre ha demostrat les virtuts d’un professional experimentat. Ha cridat l’atenció que insistís a defugir tota agressivitat, tota vehemència. "No tinc enemics", ha assegurat, malgrat que és un dels polítics que, segons les enquestes, més rebuig desperta a França.
"Soc un home d’esquerres. Vinc del socialisme, però soc un candidat independent", ha recalcat Valls, que ha definit el seu projecte com a "inclusiu" i ha elegit una frase que poc té a veure amb el discurs que fa l’únic partit que el recolza ara per ara, Ciutadans: “No vull que perdi ningú, vull que Barcelona guanyi”. Sí que ha rebutjat explícitament el separatisme, a l’oposar-se que a la ciutat s’opti per l’"equidistància" davant del procés, en un altre dard a Colau sense cita. "Aquesta és una oportunitat per lluitar contra l’independentisme i el populisme", ha dit, en la versió, breu, en la qual s’ha assemblat més al polític convidat en els últims temps als actes en favor de la unitat d’Espanya.
Notícies relacionades"Pot ser la primera vegada que algú tingui la sort de ser alcalde, ministre i primer ministre i després alcalde en un altre país", ha resumit el que ja es presenta com a candidat a l’alcaldia a les xarxes socials. El seu discurs podria inquietar candidatures de tarannà esquerrà a menys que el d’aquest dimarts sigui només això, un discurs d’amable presentació. El temps dirà si relega les tesis de Ciutadans, com ha fet en el seu primer discurs, o si les acaba abraçant, la qual cosa d’altra banda semblaria lògic si els de Rivera accepten renunciar a les seves sigles, però que potser pot restar vots a Valls, segons li ha advertit gent que li deixa assessorament i diners.
Així els hem explicat la conferència.
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
Fa 2307 dies
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"