COMERÇ LOCAL

Arriba el rec, la moneda electrònica de Barcelona

rjulve45313482 barcelona 03 09 2018  el dia  presentacion del proyecto pilo181003142140

rjulve45313482 barcelona 03 09 2018 el dia presentacion del proyecto pilo181003142140 / MAITE CRUZ

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Barcelona ha estrenat aquest dimecres el rec (Recurs Econòmic Ciutadà), una moneda electrònica ciutadana que des de l’ajuntament presenten com "una alternativa al sistema econòmic i monetari globalitzat" amb l’objectiu d’afavorir el comerç de proximitat. D’aquesta manera, es posa en marxa una de les propostes del programa electoral d’Ada Colau, amb la qual Barcelona s’uneix a una iniciativa que ja existeix en altres ciutats com ara Santa Coloma de Gramenet, Lisboa i Bristol.

El projecte s’ha posat en marxa a tres barris barcelonins del’“eix Besòs”:Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris, on s’han convertit un total de 40.000 euros a recs.

El rec, que equivaldrà sempre a l’euro,  ha començat a fer-se servir aquest dimecres als comerços a mig gas, ja que actualment el seu ús només es pot donar a través d’una aplicació gratuïta, disponible únicament per a dispositius Android. “En les pròximes setmanes estarà disponible per a iPhone”, ha afirmat Martí Olivella, un dels impulsors del projecte, en una roda de premsa al mercat del Besòs, on s’ha presentat la iniciativa. 

Pagar amb el mòbil

En aquesta aplicació, anomenadaRec Barcelona, els usuaris poden escollir la quantitat que desitgen canviar d’euros a recs, vincular la seva targeta bancària al programa informàtic i a continuació ja podran pagar a través del seu dispositiu en qualsevol delscomerços  que s’hagin adherit a la proposta, que es poden trobar a la mateixa aplicació. De la mateixa manera, hi ha la garantia que els usuaris podran convertir els recs a euros en qualsevol moment, segons ha explicat Olivella.

Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde, ha exposat durant la presentació d’aquesta moneda electrònica que el seu objectiu és “aconseguir fidelitzar els clients amb el comerç de proximitat, evitar la desertificació dels barris i aconseguir que les despeses dels ciutadans no vagin a parar només a les grans superfícies i al comerç electrònic”.

Notícies relacionades

Actualment hi ha 85 comerços municipals que s’han unit al projecte i també hi ha 315 usuaris del programa B-Mincome, creat per lluitar contra la pobresa, que rebran un 25% de la renda municipal d’inclusió en recs. “Comencem amb aquesta prova pilot amb l’esperança que s’hi vagi incorporant més gent”, ha dit Pisarello, que ha destacat també el suport que ha rebut aquesta iniciativa per part de la Unió Europea.

Diversitat d’opinions entre els comerciants

Entre els comerciants adherits al projecte hi ha el Javier, carnisser almercat del Besòs: “Això ajudarà els comerços de barri”, ha remarcat il·lusionat amb la iniciativa, igual que el Jack, peixater del mateix mercat, que ha explicat que no té intenció de convertir els recs que pugui guanyar a euros, sinó que el seu objectiu és que aquesta moneda circuli. No ho veu amb els mateixos ulls laLoli,una altra comercianta, que no n’està convençuda, especialment per l’ús que requereix de la tecnologia. No obstant, no descarta la seva adhesió al projecte en un futur: “Si veig que va bé m’ho podria plantejar”, ha comentat. En vista de les diferents opinions, Pisarello ha declarat: “Estem convençuts que a mesura que es vagi desenvolupant aquesta prova pilot les reticències que hi pugui haver inicialment, com passa en qualsevol projecte innovador, aniran desapareixent. La idea és que això es pugui obrir a ciutadans de tota la ciutat i que fins i tot hi hagi gent que vingui a comprar aquí al Besòs”.