OPERACIÓ BACAR

Operació Bacar al Raval: 26 narcopisos tancats i 55 traficants arrestats

La investigació policial desarbora la màfia dominicana que s'havia fet amb el control de la majoria dels pisos de la droga

Els Mossos i la Urbana han tornat 13 domicilis als seus amos i han tapiat 5 immobles més.

181029-dispositiu-salut-pblica-premsa / periodico

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Cop policial contra els narcopisos, que ofeguen el barri del Raval de Barcelona. Aquest dilluns des de les 07.00 hores, 700 agents dels Mossos d’Esquadra i 180 de la Guàrdia Urbana han desplegat una xarxa que ha empresonat  55 persones vinculades amb la màfia dominicana a càrrec de pisos ocupats i convertits en punts de venda i consum de droga, especialment d’heroïna, al nucli antic de la capital catalana. En total, han fet caure la porta de 26 narcopisos. Al final del dia, 13 d’aquests havien sigut retornats als amos reals de l’immoble i 5 més havien sigut tapiats per evitar-ne la reocupació.

L’operació 'Bacar', el nom que ha rebut una investigació iniciada el mes d’abril, ha permès capturardiversos líders de grups criminals d’origen dominicà que tenien el control de la majoria de narcopisos. És a dir, no només s’han tancat 26 punts de venda en actiu, sinó que s’ha liquidat l’estructura que els coordinava i que els proveïa de droga. Entre el 2017 i el 2018, els Mossos i la Urbana havien dut a terme fins aquest dilluns 106 entrades amb ordre judicial en narcopisos, 82 de les quals al Raval. Tots havien sigut cops necessaris per mantenir a ratlla el fenomen, però insuficients per evitar que s’enquistés. L’aspiració ara, després de la 'Bacar' i el dispositiu 'Ubic' – això farà que augmenti la presència uniformada de policies en els punts més complexos del veïnat– és que el Raval comenci a curar-se de l’epidèmia que va començar amb un brots a finals del 2016 i que van acabar amb la paciència veïnal abans de l’estiu del 2017, quan les primeres protestes –cassolades incloses– van trepitjar el carrer per demanar l’auxili de les autoritats.

Operació Bacar

Els narcopisos, domicilis abandonats i ocupats per traficants de droga, ofereixen als toxicòmans la possibilitat d’injectar-se heroïna a dins. La seva aparició va provocar que, de la nit al dia, desenes de famílies del Raval es despertessin amb el seu bloc envaït per consumidors posseïts per la síndrome d’abstinència que deixaven l’escala comunitària infestada de xeringues utilitzades, sang, orina i fins i tot excrements. El fenomen ha obligat algunes d’aquestes persones a abandonar el barri. I a les que s’han quedat, a bregar amb un infern. Per això, l’Ángel, membre de l’associació veïnal Acció Raval, aquest matí no podia amagar el somriure. Gala Pin, responsable municipal de Ciutat Vella, fins i tot confessava en veu baixa que sentia "ganes d’abraçar els policies"

Extirpar els traficants dels narcopisos és tan difícil perquè, després de cada intervenció policial, aquests reobren el negoci de seguida gràcies a dos factors. El primer és que en cada narcopís les organitzacions disposen d’un guardià –toxicòman– al qual nodreixen diàriament només de la mercaderia que vendrà aquella jornada. L’estratègia aconsegueix que quan aquests guardians són arrestats i posat a disposició de jutge responen únicament per quantitats tan insignificants de droga que poden al·legar autoconsum. La segona és que l’ajuntament ha censat 600 domicilis abandonats a Ciutat Vella, molts dels quals al Raval. Les dues coses signifiquen que els traficants recuperen els seus efectius i poden resituar-los sense cap dificultat en un nou emplaçament.

Als dos factors anteriors, se n’hi ha d’afegir un de tercer, que fa més gran el problema, fins a convertir-lo en una equació sense solució: molts dels propietaris d’aquests locals, segons va confirmar una investigació d’EL PERIÓDICO, són bancsfons voltors o immobiliàries, que ni denuncien les ocupacions ni pressionen per desallotjar els pisos, ni tampoc es presenten després d’una intervenció policial per tapiar la porta i enrajolar la finestra. 

L’origen de la investigació

La inviolabilitat del domicili és un principi constitucional redactat per protegir la intimitat de les famílies. Però va encaixar com anell al dit dels traficants de droga. Delinqüents d’origen pakistanès, romanès i algun marroquí residents al Raval que van pervertir aquest precepte per crear els narcopisos i vendre sense dissimular, conscients que la policia tardaria mesos a aconseguir una ordre judicial que els permetés desmuntar el xiringuito. Però l’èxit del negoci va arribar a orelles dels dominicans a finals del 2017. I amb el seu desembarcament a Ciutat Vella, es van multiplicar els enfrontaments violents, alguns de resolts a cop de matxet en ple carrer. O deixant cadàvers, com el del carrer Groc. En poc temps, es van quedar amb la part més gran del pastís. "No era només un problema de venda al detall de droga, amb els dominicans es tractava de bandes organitzades que calia investigar a fons", explica una font de la Guàrdia Urbana. La  Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos, sota la tutela del Jutjat número 27, va agafar les regnes del cas. "Les punxades telefòniques ens han permès fer aflorar l’estructura que hi havia darrere", explica un investigador.

Notícies relacionades

La majoria dels 55 detinguts aquest matí són de nacionalitat dominicana, tot i que alguns narcopisos, com el del número 7 del carrer de Sant Climent, tenien narcos "italians", segons el seu propietari, que ha rebut una trucada dels Mossos i esperava, al costat de les furgonetes amb una carpeta sota el braç, que els investigadors li tornessin les claus del seu pis. Tant ell com la Sara són amos de dos narcopisos de la mateixa escala que han fet insofrible l’ambient a la finca. "Venien uns 40 o 50 toxicòmans cada dia". Tots dos faran obres per poder-lo rellogar. "Ens fa por que tornin altres traficants mentre hi treballen els paletes". 

Totes les fonts policials consultades per aquest diari coincideixen que s’ha guanyat una batalla important contra els narcopisos. La guerra continuarà durant els pròxims dies. El problema encara no està solucionat.