OPERACIÓ BACAR

La macrobatuda del Raval pot moure el consum de droga a altres barris

L'Ajuntament descarta que el tancament de 26 narcopisos aquest dilluns hagi de col·lapsar els serveis municipals

Els veïns creuen que els addictes faran més ús dels locals encara actius, la qual cosa encarirà les dosis

zentauroepp45678875 barcelona 29 10 2018 operaci n antidroga conjunta entre guar181029175829

zentauroepp45678875 barcelona 29 10 2018 operaci n antidroga conjunta entre guar181029175829 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard, ubicat a l’avinguda de Drassanes (Ciutat Vella) i que atén persones drogodependents, ha funcionat aquest dilluns amb la mateixa normalitat de sempre. A la seva entrada no hi havia més gent de l’habitual. Ni tan sols va augmentar el nombre de primeres visites, és a dir, les persones que acudeixen per primera vegada a aquesta sala de venipunció. Res feia intuir que a primera hora d’aquest matí havia tingut lloc la batuda més gran portada a cap fins ara contra els narcopisos en el Raval (coneguda com a 'operació Bacar'), que es va saldar amb 55 detinguts  i amb el tancament de 26 vivendes en les quals es venia i es consumia droga.

Això s’explica perquè els serveis municipals d’atenció al drogodependent no funcionen com a "vasos comunicants": la gran majoria d’addictes a la droga han fluctuat sempre entre llocs reglats (espais com Baluard on poden consumir en condicions higièniques decents i on se’ls ofereix atenció sociosanitària i emocional) i llocs no reglats, com els narcopisos.

Per això, el fet que aquest dilluns se n’hagin clausurat alguns no ha implicat un col·lapse del CAS Baluard o altres recursos municipals. És una cosa que, des de l’Ajuntament de Barcelona, tampoc es preveu que passi. Però, en l’hipotètic cas que passés, la sala "estaria en disposició d’assumir un eventual augment de les atencions, una cosa que no ha de passar necessàriament," assenyalen fonts de l’àrea de Sanitat i Salut del consistori.

¿Què passarà a partir d’ara?

Els drogodependents, com sempre han fet, continuaran buscant punts de venda de droga. En el Raval, segons estimacions de l’associació veïnal Acció Raval, encara queden uns 15 narcopisos oberts, una xifra no definitiva però que recorda que la droga i els addictes continuaran existint. Després de la batuda, regna la incertesa al cor de Ciutat Vella, però una hipòtesi plausible és que els addictes passin a visitar amb més assiduïtat els narcopisos encara oberts o que es desplacin a altres barris tristament coneguts per ser històrics escenaris de venda i consum. La Mina, per exemple.

Notícies relacionades

Ángel Cordero, membre d’Acció Raval, valora "positivament" la macrooperació. No obstant, recorda que "només s’ha treballat en una línia d’investigació" i que, per tant, només s’ha actuat contra una màfia, d’origen dominicà. Acció Raval, que demana "més educadors" als carrers per atendre els addictes, creu que els narcopisos que continuen actius ara seran "més visitats", la qual cosa "encarirà" el preu de la droga.

A més, Cordero no creu que la batuda policial provoqui un augment de toxicòmans als carrers. "Ells ja són al carrer. No són el problema. El problema són els punts de venda. El consum d’heroïna no ha pujat fins ara i tampoc baixarà a partir d’aquest dilluns. El que fa aquesta droga és cremar una zona i desplaçar-se a una altra", conclou.