nous usos de la presó
La Model conservarà el traçat de totes les seves galeries al mig d'un gran jardí
Ada Colau presenta el projecte de reforma de la presó, amb espais verds, set equipaments i 150 vivendes públiques
La proposta, que prescindeix dels comerços, hotel i aparcament previstos el 2009, encara ha de passar diversos tràmits i topa amb crítiques de l'oposició
modelo2
Conservar tota la presó Model com a espai de memòria, aprofitar per obrir un espai verd al mig de l’Eixample, aixecar equipaments necessaris per al barri. Fer compatibles aquestes necessitats podria passar per fer caure una part o una altra de la presó o aprofitar tota la seva estructura, fins al punt quel’Ajuntament de Barcelona havia presentat a debat tres alternatives finalistes. Finalment, l’alcaldessa Ada Colau ha presentat aquest dimarts la decisió final del seu equip de govern: mantenir el panòptic central com a plaça oberta i la quarta galeria com a espai de memòria, conservar el traçat dels restants cinc braços per obrir passejos per als vianants i equipaments, fins a set, situar 150 pisos públics pròxims al carrer de Nicaragua i aconseguir un jardí agrupat al costat nord del recinte de 14.000 metres quadrats, i 4.200 més dispersos en patis escolars i cobertes accessibles.
Imatge zenital del futur de la Model, segons el projecte de l’Ajuntament de Barcelona. /
El mur perimetral de la presó serà un dels elements que cauran: l’espai serà obert, sense un tancament que l’aïlli del barri. Ada Colau ha destacat, del que ha dit que és "un dels projectes més importants del mandat", que un espai "fosc, tancat, símbol de repressió" passarà a ser un de "positiu, obert a la gent i verd". "Un espai obert a la vida tot el dia", ha sostingut Sanz.
La quarta galeria, amb la capella gitana d’Helios Gómez, serà conservada íntegrament com a espai de memòria, i de les cinc restants es mantindran elements arquitectònics que s’integraran als nous espais que es crearan.
Distribució dels usos del futur espai de la Model. /
L’Ajuntament preveu destinar 47,6 milions d’euros, i 26,7 més procedents de l’Institut Municipal de l’Habitatge. La resta del pressupost, 20 milions d’euros, depèn de la Generalitat de Catalunya, que hauria de desenvolupar dos dels equipaments, l’institut escola i la residència de gent gran. Un compromís que, segons l’alcaldessa Ada Colau, està consensuat, tot i que "subjecte a les disponibilitats pressupostàries".
Recreació del resultat de l’aprofitament parcial d’algunes de les galeries de la presó /
La proposta municipal haurà de donar pas durant el pròxim any a una reforma del Pla General Metropolità, l’aprovació del pla director i la convocatòria d’un concurs arquitectònic internacional, per, segons la tinenta d’alcaldia Janet Sanz, "poder començar les obres el 2020". En l’improbable cas que no hi hagi traves al camí, per poder acabar-les entorn del 2023. El tancament de la Model es va produir l’estiu del 2017, però la Generalitat va tardar mig any a traspassar el recinte a l’Ajuntament de Barcelona.
Diverses possibilitats d’aprofitament de les cinc galeries que es conservaran parcialment /
Segons Sanz, el procés participatiu que ha portat a definir aquesta proposta ha comptat també amb la col·laboració i participació dels grups polítics municipals i manté les línies de gran consens sobre el tema, per això podria arribar a l’aprovació, almenys la inicial, dins d’aquest mandat. Fet (tant l’existència del consens com la possibilitat de donar-li llum verda abans de les pròximes eleccions) que es van afanyar a desmentir tant el PDECat, que considera que "qualsevol canvi s’ha desplaçat al pròxim mandat" i assegura que no ha sigut consultat, com Ciutadans, que denuncia l’"oportunisme" de presentar la proposta en període "preelectoral".
Per la seva part, ERC ha "celebrat" la presentació del projecte però ha reclamat a l’equip de Govern que "compleixi el compromís a què va arribar amb els veïns per incloure un equipament de salut mental", a més de recordar la tasca portada a terme per aconseguir el tancament pel conseller Carles Mundó i el vicepresident Oriol Junqueras, l’empresonament del qual ha lamentat també l’alcaldessa en la presentació del projecte.
Per la seva part, el PSC considera la proposta un nyap que "amuntega equipaments", lamenta que renunciï a un aparcament de rotació i una residència per a discapacitats i adverteix que el consens amb la resta de grups és "inexistent".
Elements de la presó que es conservaran, en blau /
Centres educatius, i sense hotels ni aparcament
Notícies relacionadesEl projecte també preveu, a diferència del pla director del 2009, conservar dos edificis més, el de tallers i el d’administració. Els equipaments previstos són un institut escola, una escola infantil, una residència de gent gran amb centre de dia, un espai de memòria, en part soterrani, un poliesportiu, un espai ciutadà, un espai per a joves, un espai d’economia solidària i 150 vivendes en un gran bloc de cara al carrer de Nicaragua i en quatre espais més adherits a tres dels antics braços de la presó.
Respecte al pla director heretat, el proposat per Colau també prescindeix dels usos hotelers i comercials i de l’aparcament de rotació, i obre un passeig per als vianants que prolonga, al llarg de l’illa, el carrer de Vilamarí.