CONSEQÜÈNCIA DEL 'CAS ENCARNACIÓ'

Barcelona veta durant un any les noves llicències per construir vivendes a Gràcia

El Govern municipal mantindrà la suspensió en gran part dels districte durant un any, a partir d'avui, mentre elabora un pla de preservació urbanística per protegir el patrimoni dels barris d'aquest districte

zentauroepp45821100 barcelona 09 11 2018 vecinos se oponen al derribo de casetes181109093904

zentauroepp45821100 barcelona 09 11 2018 vecinos se oponen al derribo de casetes181109093904 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

L’Ajuntament de Barcelona ha decretat una suspensió de llicències de nova construcció, gran rehabilitació i de plans urbanístics durant un any en gran part del districte de Gràcia, mentre elabora un pla especial de preservació urbanística i protecció del patrimoni de la Vila de Gràcia i part dels barris de la Salut, Vallcarca, Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. L’objectiu del document serà conservar la singularitat d’aquests àmbits amb l’aplicació de mesures que "preservin el patrimoni construït característic d’aquests barris, fomentin i estimulin la rehabilitació i el manteniment i evitin la substitució de les cases i construccions que hi ha actualment". La iniciativa, anunciada pel regidor de Gràcia, Eloi Badia,  ha sigut qualificada per l’oposició municipal de "mesura desesperada" i "improvisada"

La suspensió s’ha comunicat avui mateix, el dia que entrava en vigor, per evitar moviments especulatius d’última hora. No obstant, Badia creu que amb prou feines quedaran afectats nous projectes immobiliaris, ja que totes les llicències concedides actualment podran seguir el seu procés. A més, a causa de la imminent aprovació del 30% de vivenda protegida (que també ha sigut publicat avui en el DOGC) i al fet que l’oposició municipal no va facilitar l’aprovació de la versió inicial del projecte, que a la pràctica implicava una suspensió de llicències durant l’estiu, en els últims mesos s’ha incrementat la petició de llicències d’edificació de vivenda perquè no quedessin afectades per la norma del 30%. 

L’objectiu, explica el consistori, és conservar la singularitat de barris on des dels anys 60 s’ha produït una progressiva desaparició del teixit tradicional i un canvi important de la imatge de ciutat jardí originària en molts llocs. En aquest context s’emmarca el cas de les casetes dels números 15 i 17 del carrer Encarnació, on els propietaris de la finca tenen previst enderrocar per construir-hi 28 vivendes i amb els quals l’ajuntament només ha aconseguit pactar, fins ara, la conservació d’una alzina monumental que s’erigeix al jardí.

Segons Badia, seria esperable que l’oposició donés suport a la mesura, ja que aquesta mateixa setmana ha reclamat la reelaboració del catàleg d’edificis protegits patrimonialment de Barcelona arran del projecte de les cases del carrer Encarnació. Aspiració improbable en l’actual clima de tensió preelectoral entre els grups polítics de l’ajuntament i les habituals reaccions de rebuig en cada ocasió que el govern de Colau, com succeeix també en aquest cas, emprèn algun tipus de mesura sense haver-la consensuat prèviament amb la resta de forces polítiques.

Les reaccions

Com és habitual en les últimes setmanes, les reticències més matisades han arribat des d’ERC, mentre que el PSC, el PDECat i Ciutadans han reaccionat amb contundència.  ERC ha recordat que fa cinc anys i mig va sol·licitar la revisió del catàleg del patrimoni, sense que s’hagi emprès cap mesura, fet que ha provocat el conflicte d’Encarnació. Els republicans consideren  la mesura, això sí, "necessària", tot i que consideren que "arriba tard" i sense haver fet la feina necessària per "garantir que en un any hi hagi el pla de protecció a punt". També apunten un dubte: en cas que hi hagués un acord per salvar l’alzina del carrer Encarnació, la suspensió de llicències la podria afectar.

Per la seva banda, el regidor del PDECat Jordi Martí ha afirmat que la suspensió de llicències "és una improvisació fruit de la mala gestió i l’electoralisme" i ha acusat el Govern d’Ada Colau de "condemnar el districte a una paràlisi total només per la por d’haver d’afrontar abans de les eleccions del mes de maig una nova polèmica com la de les casetes d’Encarnació". Martí ha afegit que "els quatre anys d’inacció en l’àmbit del patrimoni arquitectònic i de paisatge urbà passen avui factura" i la situació actual, incloent-hi el conflicte del carrer Encarnació, s’hauria pogut evitar "si el Govern Colau hagués tirat endavant el que ells mateixos van proposar fa dos anys, l’elaboració d’un catàleg del paisatge". 

Notícies relacionades

Segons el regidor del PSC Daniel Mòdol, la decisió presa "és una mesura desesperada i exagerada que respon més al descontrol de l’urbanisme des del Govern municipal que a una necessitat imminent. Per enèsima vegada ho paren tot per pensar què fan, quan han tingut tres mesos per pensar". 

Per la seva banda, la presidenta del grup municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha criticat que el Govern municipal "estableix prohibicions i moratòries que hipotequen el futur de Barcelona quan els queden sis mesos de legislatura". "Per protegir una alzina no fa falta paralitzar la construcció a tot el districte de Gràcia”, ha afegit.