BARÒMETRE SEMESTRAL

La inseguretat, la principal preocupació dels barcelonins

L'encaix de Catalunya a Espanya cau de la primera a la tercera posició en sis mesos

jcarbo45678277 inseguridad190103190848

jcarbo45678277 inseguridad190103190848 / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

La inseguretat torna a ser la principal preocupació dels barcelonins 10 anys després. Aquesta dada es desprèn del baròmetre semestral de l’Ajuntament de Barcelona corresponent al mes de desembre del 2018. L’última vegada que els barcelonins van opinar que el problema més greu que tenia la ciutat era la inseguretat va ser a finals del 2009. Es va fer públic el dia 24 i va posar contra les cordes el socialista Jordi Hereu, llavors alcalde.  

Aquest tema ha anat escalant posicions. En l’anterior baròmetre municipal, presentat el juliol de l’any passat, la inseguretat ocupava, amb un 6,2%, una anodina sisena posició, molt darrere de l’encaix de Catalunya a Espanya, l’accés a la vivenda, el turisme, l’atur i el trànsit. Ara preocupa el 21% dels veïns i veïnes de la capital catalana. Dit d’una altra manera, la percepció d’inseguretat ha crescut exponencialment en sis mesos justos. “És un problema real i la percepció de la ciutadania és innegable, però l’administració està actuant i seguirà fent-ho”, va recalcar el tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que va posar com a exemple la recent incorporació de més d’un centenar d’agents de la Guàrdia Urbana durant l’últim semestre.

Cinc mesos escassos abans de les eleccions municipals, el consistori busca respostes a un increment tan significatiu, i, també, culpables. “Els atemptats del 17-A i les posteriors alertes terroristes han obligat a destinar efectius policials a aquesta qüestió, i això ha produït un increment de petits furts i alguns fenòmens, com els narcopisos”, va destacar el portaveu del govern municipal, que va aprofitar per carregar contra algunes forces polítiques per “crear un estat d’opinió irresponsable”. Pisarello va criticar durament el grup municipal del Partit Popular i, sobretot, Manuel Valls per presentar “propostes enormement demagògiques”. De l’ex primer ministre francès, que ha promès incrementar en 1.500 agents el cos de la Guàrdia Urbana per fer complir la llei al carrer, va dir que “va fracassar de manera estrepitosa” com a alcalde i com a responsable d’Interior a França, i que ara intenta importar idees “que no van funcionar en altres llocs”.

Les últimes entrades i sortides a la cúpula dels Mossos d’Esquadra, que és el cos amb competències en matèria de seguretat ciutadana, durant "els mesos d’aplicació del 155” tampoc hi van ajudar gaire, segons l’opinió de Pisarello. “En poc temps hi ha hagut tres consellers i tres caps de policia, i això s’ha notat. No només a Barcelona", va apuntar. L’autocrítica, s’ha de dir, va brillar per la seva absència, si bé va reconèixer que potser van faltar efectius per combatre el drama humà i veïnal dels narcopisos abans del dispositiu especial.

Sí, però no. El consistori admet l’augment de la delinqüència, sobretot per l’increment de robatoris sense violència, però també va puntualitzar que es tracta de “percepcions” tan legítimes com subjectives. Es basa en el fet que aquesta sensació de risc o perill no apareix entre les principals preocupacions personals dels ciutadans. Segons aquest últim sondeig, el que els preocupa és l’atur (15,4%) i l’anomenada ‘qüestió catalana’ (12,9%).

La vivenda i el desafiament sobiranista

Notícies relacionades

Completen el 'top 3' d’aquesta llista negra l’accés a la vivenda i l’encaix de Catalunya a Espanya, en segona i tercera posició, respectivament, segons el baròmetre, elaborat a partir de 800 entrevistes telefòniques realitzades entre el 27 de novembre i el 5 de desembre. En aquest sentit, Pisarello va recordar que les enquestes poden veure’s marcades per diferents esdeveniments com, per exemple, les eleccions andaluses. “Constatem que Barcelona no és una illa i es veu afectada per la situació política a Catalunya i Espanya. Amb tot, l’ajuntament continua sent l’administració més ben valorada”, va indicar el número dos d’Ada Colau. Segons l’estudi, el 56,2% dels barcelonins aproven la gestió municipal i un 63,1% dels entrevistats són optimistes i creuen que la situació de la capital catalana millorarà de cara al futur. 

Dues polítiques impulsades pel govern d’Ada Colau han rebut l’aval de la ciutadania, segons recull el baròmetre semestral. El 62,9% dels enquestats s’ha mostrat favorable a la connexió del tramvia per la Diagonal, i només el 20,1% hi és contrari. Destinar el 30% de les noves promocions a vivenda assequible també compta amb el suport dels barcelonins. El 85,25% dels entrevistats consideren encertada aquesta mesura ja aprovada, “amb percentatges d’acord superiors al 80% entre tots els segments d’edat i una aprovació general entre els votants de totes les opcions polítiques”, detallen fonts municipals.

Sis de cada deu delictes són furts

El delicte que més es registra a Barcelona és el furt. És a dir, la sostracció d’objectes de valor sense que el propietari se n’adoni. Representen sis de cada deu delictes del total anual. No són els que tenen una repercussió més gran sobre la percepció d’inseguretat dels ciutadans. Tot i que els últims anys ha augmentat el nombre de carteristes especialitzats a furtar al Metro, als principals eixos comercials, en les aglomeracions o a les zones altes de la ciutat. També han proliferat les estafes a gent gran, com les perpetrades per falsos revisors del servei de gas. 

Temes:

Enquestes