SALUT

Barcelona impulsa el primer dentista municipal amb preus assequibles

El nou servei espera atendre unes 36.000 persones a l'any amb unes tarifes fins a un 40% inferiors a les del mercat privat

zentauroepp46490908 barcelona 10 01 2018 el ayuntamiento presentta un nuevo  ser190110120830

zentauroepp46490908 barcelona 10 01 2018 el ayuntamiento presentta un nuevo ser190110120830 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dijous el primer servei odontològic municipal espanyol obert a tota la ciutadania amb preus fins a un 40% inferiors als del mercat a la ciutat a l’ajustar-se als costos. Aquesta iniciativa municipal complementa el servei d’odontologia gratuït per a persones vulnerables en funcionament des del mes de juny passat a les instal·lacions de l’extinta mútua municipal PAMEM, situada al número 137 del carrer de Viladomat.

L’ajuntament calcula que els tràmits legals necessaris estaran a punt el 2019 i que el servei tindria capacitat per atendre unes 36.000 persones a l’any. La iniciativa del Govern d’Ada Colau requereix ara l’aprovació inicial en la Comissió de Drets Socials que tindrà lloc el dimarts 15 de gener perquè posteriorment sigui sotmesa a exposició pública, es responguin les al·legacions formulades i, si procedeix, s’aprovi de manera definitiva en el Ple del Consell Municipal del març. A finals d’any podria estar en marxa, segons ha declarat l’alcaldessa de Barcelona. "Més d’un 12% de la població no va al dentista per motius econòmics, quan tots necessitem salut bucodental perquè és fonamental per tenir una vida saludable", ha recalcat l’alcaldessa, que també ha apuntat que "no és només una qüestió de salut física, sinó també emocional o psicològica".  

Per la comissionada de salut, Gemma Tarafa, "la salut bucodental s’ha desatès al llarg pràcticament de tota la història" quan pot tenir “implicacions cardiovasculars, gàstriques i mentals, entre d’altres”.  El primer dentista municipal obert a tota la ciutadania podria estar ubicat a Sant Martí, Nou Barris o Sant Andreu (tres dels districtes que concentren aquest 12% de persones que no van al dentista per falta de recursos), en un local de lloguer no municipal per poder entrar al mercat en les mateixes condicions que altres operadors, i en podrien obrir d’altres a partir del tercer o quart any. 

Tant el PDECat com el PSC, Ciutadans i el PP han qualificat d’electoralista la mesura, que segons el grup presidit per Xavier Trias és “inviable i insostenible” i per als socialista es tracta d’una “improvisació electoralista”. Carina Mejías afirma que l’"invent" de Colau "obeeix a la seva desesperació davant del fracàs de totes les seves polítiques".

El consistori, que ha elaborat un pla de viabilitat detallat que conclou que la iniciativa seria “totalment viable econòmicament”, crearà una empresa 100% municipal que s’autofinançarà sense necessitat de recursos públics. Amb tot, el projecte contempla igualment una inversió recuperable d’uns 500.000 euros per adequar l’espai i passar de les tres butaques actuals a vuit. Les tarifes que garantiran la sostenibilitat d’aquesta iniciativa van dels 55 euros d’una obturació (13% inferior a les del mercat privat, segons dades de FACUA), els 160 euros d’una endodòncia (-30%) i els 30 euros d’una higiene (-43%). "No farem competència deslleial, tot i que puguem ajustar els preus perquè renunciem al benefici", ha puntualitzat Tarafa, que recorda que les vuit butaques representen una quota de mercat petita i intentaran captar les persones que no van al dentista per problemes econòmics.

Perfils vulnerables

A la tercera planta de l’edifici rebatejat com a Barcelona Serveis de Salut compta en aquest moment amb tres odontòlegs, dos higienistes i dos auxiliars. Els professionals d’aquest servei pioner han atès més de 200 pacients en situació de vulnerabilitat i han realitzat unes 180 higienes, 350 obturacions, 40 endodòncies i 30 pròtesis. “Si s’amplia el servei a la resta de la ciutadania serà necessari duplicar el personal”, avisa la higienista i coordinadora del servei, Isabel Londoño, que abans havia treballat vuit anys com a higienista a l’ambulatori de la Roca del Vallès.  

La sanitat pública ara només cobreix les extraccions de peces dentals i el tractament de fissures i obturacions en població infantil només en cas de dents permanents. "Fa anys em vaig quedar sense queixals i en una clínica privada em demanaven 1.600 euros, i no m’ho puc permetre", explica Isabel, de 73 anys, que va arribar a la butaca de Londoño a la recerca d’unes pròtesis amovibles a través de serveis socials. "Des dels anys 90 que no trepitjo un dentista, però quan no tens diners no queda cap altre remei", afegeix aquesta pensionista. 

Notícies relacionades

J. C., de 56 anys, ja li han tractat sis càries i ara li estan preparant una pròtesi. "Si per cada càries et cobren 50 o 60 euros a les clíniques privades, calcula. Pensa que cobro uns 600 euros i me’n deixo la meitat pagant l’habitació", explica aquest extaxista i xòfer a l’atur. "Si ja és difícil trobar feina amb la meva edat –continua–, imagina si a sobre tens la boca malament i això et genera inseguretat".

Els professionals d’aquest servei municipal procedeixen principalment d’ambulatoris, i alguns també tenen consultes privades. És el cas de l’odontòloga Silvana Rey. “Aquí treballem amb perfils molt diferents del de les consultes perquè tractem gent que fins ara no tenia accés a la salut bucodental, i potser per això la gran majoria venen amb una actitud molt positiva, agraïts," explica l’odontòloga, que troba una "gran satisfacció personal" treballant en aquesta petita consulta del carrer de Viladomat.