POLÈMICA PER LES NECESSITATS D'UN BARRI

Misericòrdia per al Raval

Cultura i Salut pugnen per l'ús del mateix edifici mentre el consistori firma el decret per revocar la cessió al museu i li busca un nou espai per créixer

El conflicte viurà avui un nou episodi amb la lectura d'un manifest de recolzament al Macba i la presentació de firmes dels veïns a favor del CAP Raval Nord

zentauroepp46698546 barcelona  barcelon s   25 01 2019     sociedad      reporta190127165009

zentauroepp46698546 barcelona barcelon s 25 01 2019 sociedad reporta190127165009 / DANNY CAMINAL

6
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No es tracta d’escollir entre cultura i salut. Es tracta d’apostar per les dues. En això és en l’únic que coincideixen totes les institucions implicades, llegeixi’s Ajuntament, conselleries de Cultura i de Salut. "Es tracta, també, de focalitzar en la idoneïtat, el temps i els recursos. I d’anar tots a una". Aquesta ve a ser la solució, en paraules de Gala Pin, regidora de Ciutat Vella, que des del consistori pregonen per a un conflicte que afirmen que és de ciutat i ha de resoldre’s des de la ciutat (anem, amb la cooperació de tots els implicats), i que no és cap altre que la destinació final de la capella de la Miericòrdia.capella de la Miericòrdia. Edifici de titularitat municipal però volgut pel Macba per projectar la seva ampliació i per la Conselleria de Salut per ubicar la nova seu del CAP Raval Nord. Dos pretendents per a un espai que ha generat enrenou al barri i l’enfrontament entre dos sectors, el cultural i el sanitari, malgrat que des de l’Administració s’insisteix que no s’ha de veure així.

Abans d’aprovar el seu pla estratègic, el Macba va ser informat per l’Ajuntament de la possibilitat de necessitar la capella per al centre sanitari

Aquest dilluns, els primers presenten un manifest impulsat per la plataforma +MACBA+Cultura a favor de l’ús museístic de la capella, firmat per reconeguts noms del sector. I els segons, en clau veïnal, entregaran l’última remesa de firmes, en total unes 5.000, perquè el ple del consistori revoqui la cessió al Macba de l’espai per poder destinar-lo al nou centre sanitari. Tot això agafa l’Ajuntament en el centre. En el centre perquè la solució li afecta directament, seva és la gestió de la ciutat, i perquè el seu paper en aquest serial és la cessió d’un espai per a l’equipament sanitari pel qual tots es barallen; però amb l’'hàndicap' que la resolució no depèn prioritàriament d’aquest. L’última paraula sobre on s’ha d’aixecar el nou CAP la té  CatSalut o el que és el mateix, la Conselleria de Salut, segons el conveni firmat en el marc del Consorci Sanitari de Barcelona. Salut afirma que de moment "l’única opció vàlida per al nou CAP oferta per l’Ajuntament és la de la capella de la Misericòrdia". El mateix que asseguren des de Cultura: "L’única possibilitat a sobre de la taula per ampliar el Macba és la de la Misericòrdia". 

El Dispensari Antituberculós projectat per Josep Lluís, actual seu del CAP Raval Nord. / DANNY CAMINAL

Idoneïtat, temps i recursos

La pregunta és obligada: ¿Hi ha diàleg entre els departaments de la Generalitat?Des de Cultura sostenen que sí, i que a més a més ells van trobar una solució per a tot: ampliar el CAP en la seva ubicació actual. Però la realitat és que l’opció ha sigut descartada taxativamenti en dues ocasions, per CatSalut. "El primer motiu és de calendari, [...] un calendari no només llarg, sinó amb incerteses i imponderables", va explicar per carta el director de l’entitat, Adrià Comella, al del Macba, Ferran Barenbit, el passat 11 de gener. La segona raó per dir no, és la "incompatibilitat" d’ubicar un centre de salut "sobre una subestació elèctrica". I és que l’ampliació implicaria un canvi en el Pla General Metropolità (PGM), tràmit que ocuparia entre 9 i 18 mesos, i construir a sobre d’un munt de transformadors. És el que defensa Cultura i el manifest que aquest dilluns es presenta. Però ni l’un ni l’altre són acceptables per a Salut i els veïns. Ni per a l’Ajuntament. "El tema és massa urgent per demorar-lo i traslladar la qüestió energètica implica temps, a més de diners a les arques públiques [8 milions d’euros costava el 2009] i el problema de buscar un nou solar de 2.300 metres quadrats per resituar la subestació en una zona de la ciutat amb una densitat urbana com la del Raval", afirma Pin.

La de la Misericòrdia va ser l’última opció plantejada pel municipi després de descartar CatSalut unes altres set possibles ubicacions

Sí que coincideixen en alguna cosa les dues conselleries: la culpa és del consistori per cedir el mateix edifici a les dues institucions. Acusacions que no accepta l’Ajuntament, que insisteix que s’ha buscat la millor solució (quant a idoneïtat,  temps i recursos) per a tothom, inclosos els ciutadans que tenen dret a les dues coses: salut i cultura. "Sembla com si només l’Ajuntament defensés aquesta actitud, quan en realitat estem fent operativa una decisió presa per CatSalut", afirma la regidora que insisteix en el compromís del consistori amb el Macba: "Existeix i es manté. Però hem de resoldre una qüestió que fa molts anys que s’arrossega i té a veure amb temes bàsics, com l’atenció primària. Resoldre això és prioritari i no és incompatible amb buscar alternatives per al creixement del museu". Tampoc accepta el consistori la denúncia de no recolzar la cultura, i treu xifres. La seva aportació a les arques del museu és superior a la de les altres administracions: un 53% del total del pressupost davant el 35% de la Generalitat i el 12% del Ministeri, el 2018.

Set propostes rebutjades  

Arribat en aquest punt ara el que convé és desembastar l’embolic per saber com s’ha arribat fins aquí. A més de preguntar-se si no hi ha cap altra possible ubicació per al centre sanitari. El problema arrenca el 2006, quan es va començar a parlar de la necessitat d’ampliar i reformar el CAP Raval Nord. "Llavors era important, ara és urgent per garantir la seguretat d’usuaris i treballadors. I és viable perquè existeix el finançament", defensa la comissionada de Salut del consistori Gemma Tarafa. Així que amb la posada en marxa del Pacte de Ciutat 2016-2023 es va demanar al districte que busqués un emplaçament per al nou CAP. Es van mirar fins a set enclavaments diferents, des de la seu del mateix districte o l’antiga Escola Massana fins al solar que un dia va ser el cine Pelayo. Els arquitectes de la conselleria de Salut els van descartar per inviables. I així es va arribar a la capella en disputa: "Sempre ha sigut l’última opció, només acceptable si es descartaven la resta", defensa Pin. I en va avisar el Macba abans del Consell General del museu que va aprovar per unanimitat el Pla Estratègic, que inclou el creixement per la capella, i va alertar del tema en el consell mateix.   

La capella de la Misericòrdia vista des del pati interior, el Jardí dels Tarongers. / DANNY CAMINAL

Notícies relacionades

Després va arribar una comissió mixta entre les dues conselleries i l’Ajuntament per estudiar més possibilitats. Hi va haver una tríada, el Convent dels Àngels, va tornar a l’ampliació a l’edifici actual i a la capella de la Misericòrdia. La segona opció, la possibilitat que va presentar la conselleria de Cultura l’estiu passat després d’haver sigut descartada per la de Salut i que ara defensa la plataforma +MACBA+Cultura. I l’última, l’escollida per CatSalut per rapidesa i idoneïtat. A partir d’aquí l’Ajuntament va posar en marxa el mecanisme per portar la revocació de la cessió al ple de febrer (les cessions gratuïtes aprovades per ple han de ser revocades pel ple). Ja han firmat el decret, tràmit previ, que incideix en les dues opcions que contemplava el conveni del 2013 amb el Macba per a la seva marxa enrere: situació de força major i més d’un lustre (es complirà a l’octubre) sense començar les obres d’adequació de la capella. Aquesta setmana el Macba presentarà les al·legacions. I el dia 22 es votarà, n’hi ha prou amb majoria simple, i el consistori afirma que no va només a la votació.

Mentre s’està abordant ja el creixement del Macba, "necessari" segons Joan Subirats, comissionat de Cultura, i que es vol fer "d’acord amb el museu pel que fa a les seves necessitats". "Si entenem que per sobre de la capella està l’ampliació del museu en condicions, hi trobarem una sortida". Fins que això passi, avui es viurà un nou capítol d’aquesta barrabassada.