Denúncia del Col·lectiu Ronda

Apareix el primer cas d'un treballador del metro en actiu malalt a causa de l'amiant

L'empleat, que reparava rodes de vagons als tallers de TMB, va ser apartat del seu lloc

L'Hospital de Can Ruti va detectar que patia asbestosi quan es va visitar per haver escopit sang

amianto metro / periodico

4
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

El primer cas d’un treballador del metro en actiu afectat per asbestosi, greu malaltia pulmonar causada per una exposició a l’amiant, s’ha donat a conèixer aquest migdia per part del bufet d’advocats Col·lectiu Ronda. Malgrat que Transports de Barcelona (TMB) ha negat que hi hagués treballadors malalts, l’empresa tenia suposadament constància d’aquest cas almenys des que a l’octubre va ser detectat en un control exhaustiu a persones en risc pel seu contacte amb els tallers. I el mateix afectat en va informar la metge de l’empresa fa tres anys quan va patir els primers símptomes.

Ja el 14 de febrer el Comitè d’Empresa del Metro va denunciar que un empleat havia mort a causa d’una fibrosi quística causada per l’amiant, tot i que TMB s’ha negat a reconèixer aquest cas.

L’empleat malalt divulgat avui és Rafael Rubio Almansa, de 63 anys, que treballa com a operari de manteniment dels trens als tallers de TMB. Va entrar a l’empresa el 1978. Aquest treballador s’encarregava de reparar les rodes dels combois amb un torn, fet que ha preocupat més els seus companys, ja que fins ara només s’havia detectat amiant a la pintura bituminosa que cobreix els baixos dels trens com a protecció així com al sostre o parets d’algunes estacions, com la de la Verneda.

Tossir sang

El mateix Rubio ha explicat que va començar a tossir sang el 2015 i va anar a l’Hospital de Can Ruti, a Badalona, on el pneumòleg li va confirmar que tenia asbestosi i que només l’havia pogut contreure si havia estat exposat a l’amiant. El treballador ho va comunicar a la metge que tenia assignada a TMB, que suposadament li va realitzar uns tràmits perquè li busquessin una altra destinació amb una menor exposició a materials de risc.

"Sempre he treballat als tallers, tornejant rodes, i dins de la fossa, sota dels combois. No hi havia ni aspiració de la pols ni ventiladors fins a l’any 2002 que van començar a prendre’s mesures. A les cotxeres de Vilapicina, on jo era, es van treure la mantes d’amiant que hi havia per prevenir incendis. Ara ja es treballa amb màscares i guants, però abans no", ha explicat Rubio.

Des de fa 70 anys

Jaume Cortés, advocat del Col·lectiu Ronda, que porta el cas de Rubio i representa també els vuit sindicats del Comitè d’Empresa de TMB, ha explicat que "des de 1940 les empreses tenien l’obligació d’identificar l’amiant als centres de treball i el Metro de Barcelona està fent el 2019 l’inventari". També ha criticat aquesta empresa pública "per negar les evidències".

De fet, aquest migdia, després de conèixer-se la nova denúncia pública, un portaveu TMB ha negat que Rubio estigués malalt d’asbestosi. "El cas exposat avui en una roda informativa correspon a un dels treballadors de l’Àrea de Manteniment i Projectes a qui en l’examen mèdic s’han trobat alteracions d’aquest tipus [manifestacions pleurals]". L’empresa insisteix que no ha detectat "cap cas d’asbestosi ni de malaltia greu relacionada amb l’amiant". No obstant, els sindicats afirmen que ja tenen constància d’un mort, un malalt de càncer i ara aquest tercer cas, tots empleats dels tallers del suburbà. 

Informes de tres pneumòlegs

L’advocat Cortés ha insistit davant els periodistes que hi ha dos pneumòlegs, un de l’Hospital de Can Ruti i un altre de privat, que han diagnosticat la malaltia a Rubio. "Demano a TMB que deixi de dir que no hi ha afectats, perquè a més no poden saber-ho, perquè vulnerarien els drets a la privacitat de la informació mèdica d’aquestes persones", ha afirmat. "Dos pneumòlegs –ha afegit– diuen que Rubio té asbestosi i un pneumòleg, el designat per TMB, diu que és probable. Ja n’hi haprou de negar que hi ha afectats". 

En un comunicat oficial divulgat després de la roda de premsa en el Col·lectiu Ronda, TMB afirma que des del novembre del 2018 s’han sotmès a un examen mèdic amb un TAC d’alta resolució 715 dels més de mil treballadors previstos. “Fins al 4 de març s’han comprovat 22 casos de manifestacions pleurals en els quals s’ha documentat la seva possible relació amb l’exposició de l’amiant", afirma. "Cap d’aquestes afectacions es pot considerar una patologia greu i cap ha requerit tractament mèdic", afegeix. Fonts de l’empresa reconeixen que un d’aquests casos és el de Rubio.

Nous trens i obres a Verneda

L’empresa de transports afirma que seguirà amb els controls de la resta dels treballadors durant aquest any fins a arribar al miler d’exposats a l’amiant.  Al principi es va vincular aquesta substància a elements constructius i, últimament, també a la pintura que cobreix els baixos dels combois de les línies 1 i 3.

Notícies relacionades

Aquesta última detecció de la perillosa pintura, la manipulació de la qual també pot alliberar fibres d’amiant que són les que produeixen càncer de pulmó a qui les inhala, ha provocat que TMB encarregui la compra 42 nous trens per un import de 447 milions d’euros que substituiran els contaminats quan estiguin fabricats.

Una altra actuació prevista és la retirada de les planxes de fibrociment, que també contenen amiant, a l’estació de Verneda, de la línia 2, que s’efectuarà aquesta primavera. També hi ha amiant en alguns passadissos d’enllaç d’estacions, com ara el que uneix les andanes de les línies 1 i 3 a l’estació de Catalunya, on hi ha uns cartells d’advertència, per evitar que els treballadors perforin aquelles parets, que han preocupat alguns viatgers.