PROJECTE COMUNITARI
Sargint la invisibilitat al Casal deIs Infants del Raval
Un grup de mares del Casal dels Infants del Raval impulsa un punt d'autoreparació de roba
Les dones han après tècniques de costura locals i, sobretot, com ensenyar-les
zentauroepp47410269 barcelona 18 03 2019 barcelona punt d autoreparaci t xtil190322093246 /
Els dimarts i els dijous a la tarda, Shahinur Akter recull la seva filla petita, de 6 anys, al Collaso i Gil Collaso i Gili van juntes al Casal dels Infants a fer els deures. "De P-3 a P-5 anàvem més a jugar, però ara ja fem deures. Reforç. Estem aprenent a llegir i escriure en minúscules", explica Akter establerta davant una de les flamants màquines de cosir del nou servei d’autoreparació tèxtil comunitari i gratuït del Raval, al local de l’associació el 22 del carrer de la Reina Amàlia. El servei, batejat com 'Tot a punt', neix en el marc del casal familiar, el que comparteixen Akter i la seva petita. Qui aprèn a llegir i escriure és la nena, no la mare, però ho fan juntes. És la seva mare la que ajuda a la nena a fer els deures, amb el recolzament de les educadores del casal, la qual cosa, al final, és beneficiós tant per a la nena com per a la mare, per millorar la seva autoestima.
Nascuda aBangladesh fa 29 anys, la dona, mare d’un altre nen de 10 anys, va arribar al barri el 2014 després de passar per Platja d’Aro, i un dels primers llocs on va acudir va anar al casal, on no només fa deures amb la seva filla, també, al matí, estudia castellà, i, des de fa poques setmanes, és una de les 10 dones al capdavant de 'Tot a punt', projecte germà del consolidat 'Reparat millor que nou’al veí Sant Antoni. "Aquí jo soc la professora", explica amb un somriure. A aquesta jove veïna del Raval li agrada molt ensenyar, el mateix a la seva filla a llegir que a les seves veïnes a cosir una cremallera o els baixos dels pantalons, això és del que va 'Tot a punt'.
"Això és, sobretot un projecte de barri impulsor d’economia social i solidària i d’innovació social"
Directora de la seu del Casal dels Infants al Raval
Akter, amb Ealina Kousar, Shaiza Munir i unes altres set dones, principalment de Bangladesh i del Pakistan, tot i que també del Marroc i Romania, van ser formades durant tres mesos per Susagna Navó, costurera, professora de costura. Van aprendre tant tècniques de costura com vocabulari, ja que l’objectiu no era només que aprenguessin a cosir, sinó que aprenguessin a ensenyar. L’essència de l’espai és, com en 'Reparat millor que nou' amb els petits electrodomèstics, que siguin els mateixos veïns els qui arreglin ells mateixos la seva roba.
Teixint comunitat
El servei va obrir les portes l’11 de febrer. Està obert pels matins els dilluns i els dimecres de deu del matí a una de la tarda i els dimarts i els dimecres de 17.30 a 19.30 hores. Uzma Rauk és una de les usuàries que va acudir a l’espai dilluns passat. "Ara per ara venen sobretot persones vinculades a altres projectes del casal, però poc a poc se’n va assabentant més gent que som aquí", explica Kousar. Rauk ha portat uns pantalons que li van llargs. Mentre li expliquen com tallar-los, parla i riu amb els seus veïns. Teixeixen, també, comunitat.
Una de les integrants del punt d’autoreparació 'Tot a punt' /
"La iniciativa vol ser sobretot un projecte de barri, impulsor d’economia social i solidària i d’innovació social", assenyala María José García, directora de la seu del Raval del Casal dels Infants, qui també destaca el punt de sostenibilitat. "Quan arregles una peça de roba li dones una nova vida. D’una altra manera la tiraries", afegeix Gemma Funes, educadora responsable del projecte a qui Akter, Kousar i Munir han costumitzat una samarreta. En els moments en què no tenen ningú a qui ajudar, aprofiten per reciclar peces velles. Estan fent, per exemple, uns estoigs per vendre el mes que ve a la parada de Sant Jordi.
La idea de crear aquest espai neix en el projecte Dona crea, un altre espai de trobada del casal, en el qual moltes dones van expressar les seves ganes de voler aprendre a cosir "amb les tècniques d’aquí", puntualitza Kousar, que al Pakistan ja cosia, però volia aprendre més. Les ganes hi eren, com sempre, però el que faltava, també com sempre, eren els diners. Així que quan va sortir la convocatòria d’ajuts econòmics de Barcelona Activa d’Impulsem el que fas,d’Impulsem el que fas ho van veure clar. A més de les màquines de cosir, van comprar una planxa professional, i el pròxim repte és que els molts xavals del casal que fan pràctiques en restaurants i hotels passin per allà per planxar-se, ells mateixos, per descomptat, els seus uniformes.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació