enquesta gesop
Núria Marín, a un pas de la majoria absoluta a l'Hospitalet
Esquerra supera Ciutadans i se situa com a primera força de l'oposició
El PP corre el risc d'acompanyar Vox i quedar-se fora del consistori de l'Hospitalet
Núria Marín va camí de guanyar les seves terceres eleccions consecutives a l’Hospitalet després que Celestino Corbacho, actualment en l’òrbita política de Ciutadans, li cedís la vara de comandament de la ciutat l’abril del 2008. Com en les dues anteriors cites electorals en les quals encapçalava la llista del PSC, Marín es quedarà a un parell de passos de la majoria absoluta, però l’enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO preveu un notable augment del suport a les urnes per a Marín respecte a les eleccions municipals del 2015. Llavors va obtenir un 33% dels vots emesos. El 26-M pot rondar el 40%. No hi haurà canvi a l’alcaldia, però si en la direcció de l’oposició, ja que Ciutadans perd aire i es podria veure superat per Esquerra, que com a mínim duplicarà el nombre de regidors, de dos a quatre, o fins i tot cinc.
El canvi de cicle polític a Espanya sembla que posarà fi a un mandat d’horitzó incert a l’Hospitalet, no només pel clima general de la política, sinó perquè a la segona ciutat de Catalunya va reaparèixer en escena com a veu crítica Corbacho. Finalment, l’exalcalde no es va afegir a la candidatura de Ciutadans, sinó que va passar a ser el número dos de Manuel Valls per Barcelona, però sobre el tauler va quedar la incògnita sobre el mal causat al barco socialista. Cap. Al revés, el partit taronja perd un punt en intenció de vot en comparació amb les municipals del 2015. Alguna cosa tindrà a veure que el seu cap de llista, un altre exsocialista, Miguel García, sigui l’únic dels candidats que els enquestats suspenen. Obté un 4,2, molt lluny de la més ben valorada, Marín, que treu un 6,4 en aquest examen.
Òrbita independentista
La qüestió és que si pretén amenaçar el regnat del PSC a la segona ciutat de Catalunya (ininterromput des del 1979), Ciutadans es pot veure el pròxim 26-M només amb la medalla de bronze. ERC puja. No només comparteix una fidelitat de vot altíssima, gairebé del 70%, mig punt per sobre de la del PSC, sinó que se situa com el partit al voltant del qual gravita l’independentisme local. En el passat, aquesta era una opció política residual a l’Hospitalet. Ara ja no. Les raons poden ser diverses. La transubstanciació de l’antiga Convergència n’és, sens dubte, una causa. Als hereus d’aquella marca, Junts per l’Hospitalet, l’enquesta els anuncia una lleu millora. Tenen un regidor i podrien passar a tenir-ne dos. Però una altra raó pot ser que sigui que demogràficament les ciutats canvien i l’Hospitalet ha sigut receptor de veïns gentrificats de Barcelona, per exemple, que han arribat a la ciutat amb els seus mobles i els seus vots.
Esquerra no sembla, segons l’enquesta, que begui exclusivament del puigdemontisme, però si que es beneficia de la caiguda electoral de la CUP, que podria quedar fora del consistori com a resultat, en part, d’una profunda divisió interna.
Mandat de la Gran Via
Notícies relacionadesUn capítol a part mereix l’aliat natural de Marín al llarg d’aquests últims anys. Les eleccions del 2015 van ser, com es recorda, un laberint de sigles que van desorientar m’és d’un. A l’Hospitalet, Iniciativa i els comuns no van segellar una aliança com a Barcelona. Els primers van obtenir tres regidors i els segons, dos. Passats quatre anys, Iniciativa no presenta candidatura a l’Hospitalet. En aquesta franja de l’espectre polític, a la taula de les paperetes només hi hauràL’Hospitalet En Comú Podem, una llista a la qual l’enquesta concedeix entre tres i quatre regidors, menys del que sumaven per separat les candidatures del 2015, però suficient, si així ho consideren oportú, per brindar a Marín la majoria absoluta en un mandat en el qual, amb Pedro Sánchez a la Moncloa, se suposa que rebrà l’impuls final el gran projecte urbanístic de la ciutat, la cobertura de les vies i la conseqüent prolongació del la Gran Via com a eix econòmic fins a Bellvitge.
Un altre motiu d’inquietud durant els últims mesos del mandat que ja finalitza ha sigut la hipotètica permeabilitat de l’Hospitalet al discurs de Vox o, en menor mesura, a la dretanització del PP. Tot i que és cert que en les passades eleccions Vox va obtenir més vots fins i tot que JuntsxCat (5.125 contra 4.495), el seu pes en el conjunt de la ciutat és testimonial. La formació ultraespanyola no obtindrà representació, segons l’enquesta, i el PP podria aconseguir un únic regidor, en funció de si és capaç de superar la barrera del 5% dels vots.