Els alcaldes del 26-M
Lluïsa Moret: «Els alcaldes necessitem un Govern que governi»
L'alcaldessa socialista de Sant Boi de Llobregat rebutja la figura d'un alcalde metropolità
zentauroepp49227734 sant boi de llobregat 26 07 2019 foto de l alcaldessa de s190731232630 /
Lluïsa Moret Sabidó (Barbastre, 1965) es defineix com a psicòloga de professió i ciutadana de vocació, i feminista abans que socialista. Actual secretària de Polítiques d’Igualtat en el PSC, va entrar el 2007 en el consistori de la seva ciutat, Sant Boi –a la qual va arribar de molt petita–, i el 2014 va ser elegida alcaldessa després de la renúncia del també socialista Jaume Bosch.
–Malgrat obtenir una ajustada majoria absoluta en les últimes municipals amb 13 regidors, ha revalidat un acord amb Sant Boi en Comú.
–Venim d’un mandat molt difícil perquè patim els anys més durs de la crisi econòmica i Sant Boi va fer front a realitats socials i econòmiques molt dures, i també a un context nacional polític molt complex i el pacte de govern va funcionar molt bé, vam estar molt cohesionats. Compartim el projecte de govern del qual queden molts reptes que requereixen grans consensos. Tenir un govern de 15 persones de 25 dona molta estabilitat i força.
–Amb ERC, la segona força, hauria sumat cinc regidors.
–Parlem amb totes les forces –ERC, Cs, Podem– i partien de posicionaments ideològics molt diferents que impedia integrar-los al govern. Però governarem amb la mà estesa perquè des de la lògica local necessitem consens per assumir reptes de ciutat. Treballarem des de la proximitat, a peu de carrer, compromesos amb la ciutadania i fa falta estabilitat per governar des de la generositat i la col·laboració.
–Va entrar en l’Executiva del PSC com a membre de la candidatura de Núria Parlon a les primàries del partit. ¿S’ha sentit còmoda?
–Vaig decidir acompanyar Parlon a les primàries amb un grup d’alcaldes joves que volíem un canvi i aportar altres mirades al partit. Després de la victòria ajustada de Miquel Iceta es va crear una Executiva de fusió i integració, amb un secretari que es diu Iceta i treballem conjuntament. Era la primera vegada en la història democràtica que hi havia un representant de l’Agrupació Socialista de Sant Boi. Ara ja som dos: Sònia Guerra és secretària de formació i també la primera santboiana diputada al Congrés. I jo tinc també una àrea a la Diputació de Barcelona. És un salt molt important de representativitat institucional i política per a Sant Boi. Som allà on es prenen les decisions per contribuir a la projecció d’una ciutat molt efervescent.
–¿Pesen molt les sigles del seu partit en la gestió municipal?
–En el PSC tenim un element en comú: donar resposta a les necessitats dels nostres veïns i al benestar i a la qualitat de vida basant-nos en la igualtat, la justícia social i la solidaritat. Però l’alcalde socialista té llibertat per abordar-lo d’una o una altra manera. I això es veu en la diversitat de pactes després de les municipals, sense anar a pactes contra natura perquè com a progressistes que som hi ha algunes línies vermelles. Pactes amb el PP o amb Vox o Cs, en principi, no es contemplen.
–¿Veu la mateixa lògica a nivell de Catalunya?
–El PSC és un partit facilitador i pactista, creiem en el diàleg i sempre tenim la mà estesa. Ho vam veure recentment al Parlament quan el secretari Miquel Iceta va proposar al president Torra parlar de pressupostos.
–Una cosa que urgeix, entenc.
–No podem tenir un país sense pressupostos. Ens devem als ciutadans, a la Catalunya real, que té unes necessitats (educatives, socials, de vivenda, de dependència...) i això ho hem de resoldre.
–¿Es descuiden aquestes polítiques?
–Ens enfrontem al dia a dia i necessitem un Govern que governi perquè amb l’actual no estem en bona sintonia i és un Govern poc eficaç i poc operatiu. Està dedicat a altres coses, que jo no discuteixo ni qüestiono, però no governa. És la realitat amb la qual hem de bregar els alcaldes, inclosos els d’ERC i JxCat.
–¿Com a alcaldessa quins reptes es planteja?
–Les infraestructures i la mobilitat i la connectivitat. Però depenen d’altres administracions. Foment té pendent reprendre les obres de la variant de la comarcal C-245 que canviarà substancialment la connectivitat amb Barcelona i la resta de la comarca. També millorarem encara més en transport públic, una demanda que compartim amb altres alcaldes del Baix Llobregat Sud i amb els que reprenem el projecte metropolità del metro del Baix, una línia de Rodalies que connectaria Castelldefels i Cornellà. I una línia segregada de bus entre aquestes ciutats a la C-245. També hem desenterrat el projecte per al trasllat de la Caserna Militar de Santa Eulàlia que alliberarà espai al centre urbà per seguir amb la política de definir els eixos cívics vertebradors de la ciutat.
Notícies relacionades–¿Veuria bé la figura d’un alcalde metropolità?
–Jo no veig un alcalde metropolità, però sí un govern metropolità que treballi per beneficiar les 36 ciutats que formen una gran metròpolis –de les més importants del món– per compartir les bondats de la marca Barcelona però mantenint la singularitat de cada ciutat. No volem diluir-nos dins de l’àmbit metropolità.
"La poesia em rescata"
<strong>–¿Farà vacances?</strong>
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034