EN BARRACONS

El Besòs clama contra la possible obertura d'un centre per a 'menes' al seu barri

El centre d'atenció immediata de Collserola es podria traslladar a un solar propietat de la Generalitat en les pròximes setmanes

zentauroepp49261388 sant cugat del vall s 29 07 2019 sociedad  la secret ria d i190729151723

zentauroepp49261388 sant cugat del vall s 29 07 2019 sociedad la secret ria d i190729151723 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diversos centenars de veïns de la zona del Fòrum i d’altres barris del districte de Sant Martí, com la Verneda a Barcelona, van sortir ahir al carrer per protestar per la possible instal·lació d’un centre de residència de menors no acompanyats (‘menes’) en un solar situat a l’avinguda d’Eduard Maristany, al costat de la Torre Telefònica. La Generalitat assegura que l’ajuntament hi estava d’acord, però el consistori ho nega. L’equipament, si s’instal·lés, comptaria amb 50 places per fer una atenció humanitària als nouvinguts.

Fonts del Govern expliquen a EL PERIÓDICO que treballen al trasllat del Centre d’Atenció Immediata (CAI) per a menors estrangers no acompanyats situat actualment a Collserola, molt a prop de l’ermita de Sant Medir, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, a aquest solar de Sant Martí. Es tracta d’un centre de primera atenció en la qual els menors són identificats pels Mossos i atesos psicològicament durant menys de 48 hores i a partir d’allà són traslladats a un altre equipament de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) amb caràcter definitiu. 

Fonts oficials de la conselleria d’Afers Socials asseguren que van acordar amb l’Ajuntament de Barcelona el trasllat de l’equipament a la ciutat per després de l’estiu perquè el 75% dels joves estrangers no acompanyats arriben a la capital catalana. Abans de l’estiu van oferir tres possibles ubicacions en solars del Govern i el consistori, afirmen, va donar per bo el que se situa a la zona del Fòrum.  La Generalitat afirma que el govern d’Ada Colau s’ho ha replantejat, especialment en una reunió que ha tingut lloc aquest dijous entre les dues administracions. 

Representants municipals desmenteixen rotundament aquest acord i asseguren que la ubicació definitiva es podria conèixer en les pròximes setmanes. De fet, insistien que ni tan sols els tècnics de mediació han començat a treballar al terreny, cosa que sempre passa amb un equipament que podria ser conflictiu. «Aquesta ubicació ha de tenir el màxim consens possible i s’ha de treballar amb temps perquè compti amb la complicitat del seu entorn més immediat», apunten fonts municipals, que admeten «la urgència i la necessitat» de construir un CAI a la ciutat de Barcelona.

«Aquesta necessitat no és nova –continuen– i s’arrossega des de fa dos anys». El Govern dona un marge de pocs dies, i espera que la solució plantejada amb el consistori sigui en un emplaçament «adequat i que compleixi un mínim de condicions».

Els veïns, en contra

Membres d’algunes entitats del barri del Besòs i el Maresme, que prefereixen no donar el seu nom, expliquen que els carrers van aparèixer empaperats amb cartells cridant els veïns a la mobilització. En un missatge, que va córrer com la pólvora a través de WhatsApp, s’assegurava que en només 48 hores s’instal·larien «50 barracons» per a ‘menes’ en aquest terreny ara desocupat.  «Aquesta tarda a les 18 hores, tothom allà per impedir-ho. Els barris units no seran vençuts. Penseu en la seguretat dels nostres fills», deia la convocatòria.  

Es desconeix la identitat dels convocants, tot i que algunes veus apunten persones i organitzacions d’extrema dreta, i també continua sent una incògnita com van tenir accés als plans de la Generalitat. Sigui com sigui, les associacions de veïns Maresme i Besòs es van desmarcar d’aquesta acció. «De moment no participarem en cap mobilització en aquest sentit. Hem cridat a la prudència perquè és un tema molt delicat», assegura a EL PERIÓDICO el president de l’Associació de Veïns del Barri del Besòs, Francisco Abad, que valora la tasca desenvolupada les últimes setmanes des del consistori.

Notícies relacionades

En aquest sentit, estan integrats al Tsunami Veïnal, però no han participat de les nombroses cassolades i manifestacions convocades durant el mes d’agost per un grup de veïns per exigir més seguretat. «Abans no existia un regidor de seguretat i, des que hi ha el senyor Batlle a l’ajuntament hem notat canvis al barri, també en la neteja. Hem de donar-li un temps», ha afegit el representant veïnal, satisfet també amb la implicació de l’actual regidor del districte, el socialista David Escudé. «Ell tampoc està a favor de la instal·lació d’uns barracons per a ‘menes’ perquè considera que no és el lloc més adequat», ha assegurat Abad.

Els veïns denuncien la falta de transparència per part de la Generalitat i, en especial, de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. «Hem intentat contactar per tots els canals possibles amb el ‘conseller’ Chakir el Homrani per parlar d’aquest tema dels barracons i només hem rebut el silenci per resposta, la qual cosa és molt sospitosa», sosté el president de l’associació de veïns de la Zona Fòrum, José Manuel Sánchez Bernal, que tampoc va formar part de la mobilització d’ahir. Ens preocupa la instal·lació d’aquest centre d’assistència de ‘menes’, perquè ja suportem altres serveis per a la ciutat», afegeix Sánchez Bernal, amb referència als centres de tractaments de residus situats al Fòrum i els concerts massius que «pateixen» durant tot l’any. Així, l’entitat es mostra contrària a la ubicació a l’entendre que «no es pot carregar més» un barri com el Besòs, i molt menys ara que començava a veure la llum (de la regeneració)  amb les obertures del campus de la UPC, la construcció de l’hotel Hard Rock i un bloc de pisos de luxe