Aquest divendres s'obre
Barcelona la torna a fer grossa amb el pessebre de Sant Jaume
El muntatge, semblant a un traster, ha despertat abans de la seva estrena el rebuig de nombrosos ciutadans

zentauroepp51123985 pessebre191128103152 /
Ja és tradició que el pessebre que posa l’Ajuntament de Barcelona a la plaça de Sant Jaume sigui objecte de polèmica. Aquest 2019 no és diferent. El muntatge inclou la iconografia pròpia d’una representació d’aquestes característiques, com la Verge Maria, el nen Jesús, Sant Josep, el caganer i els Reis d’Orient, entre altres imatges nadalenques, tot i que no és fàcil trobar-les, ja que representa un traster que s’assembla més als Encants que a un naixement. Les xarxes ja han reaccionat davant de l’obra, principalment per criticar-la.

Pla general del pessebre de la plaça de Sant Jaume. /
La instal·lació és de l’escenògrafa Paula Bosch. «Quan penso en el pessebre em passen pel cap els Nadals que vaig viure a casa dels pares. Per mi, el més important de fer el pessebre no era col·locar els cavallets, les fustes i la taula per poder posar les figuretes, sinó tota la preparació anterior. Anar a les golfes i obrir l’armari encastat que estava ple de caixes», ha explicat l’autora del pessebre municipal.
Amb aquest muntatge, l’Ajuntament de Barcelona vol convidar a «retrobar», no només els personatges del pessebre de cada família, sinó també «els seus amagatalls». El pessebre es podrà visitar entre aquest divendres 29 de novembre i el 6 de gener, de 10.00 a 22.00 hores.
Però no només les xarxes han criticat el pessebre, sinó també alguns polítics de l’oposició, com el líder del PP en el consistori barceloní, Josep Bou. Bou ha dit que és «una espècie de golfes» perquè el que han fet ha sigut amuntegar caixes, segons ell. En roda de premsa, ha acusat l’alcaldessa d’«‘armar el belén’», i ha assegurat que evita un pessebre tradicional per qüestions religioses, per la qual cosa ha demanat que es respectin les tradicions.
El mateix Ciutadans (Cs). «Sembla un dia dels trastos», ha dit la líder de Cs al consistori, Luz Guilarte, que ha proposat crear un procés de selecció perquè tots els nens decideixin com voldrien representar el Nadal a la ciutat. Guilarte ha considerat que aquesta instal·lació és molt lluny de tenir cap sentit i esperit nadalenc.
I tampoc han faltat crítiques des de Barcelona pel Canvi, el partit liderat per Manuel Valls.«Quan un pessebre s’ha d’explicar perquè la gent l’entengui és senyal que potser no és l’encertat», ha escrit en el seu perfil de Twitter la portaveu del grup municipal, Eva Parera. «De veritat que no és tan díficil. Només fan falta un paisatge de muntanya, un estable, la Verge Maria, Sant Josep, un nen Jesús, uns quants pastors i els Reis d’Orient amb les ofrenes», ha afegit.
Quan un pessebre s’ha d’explicar per que la gent l’entengui és el senyal de q potser no és l’encertat.
— Eva Parera (@PareraEva) 28 de noviembre de 2019
De debò q no és tan difícil. Només cal un paisatge d muntanya, un estable, la Verge Maria, Sant Josep, un nen Jesús, un quants pastors, i els Reis d’Orient portant les ofrenes pic.twitter.com/IVJCXHk5V5
Segons han confirmat fonts de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) a aquest diari, cada any s’inverteix la mateixa quantitat en el pessebre de la plaça de Sant Jaume: 97.000 euros entre el muntatge i la instal·lació.
Notícies relacionadesMentrestant, Twitter ja comença a treure fum amb el que s’ha entrevist. Hi ha de tot, tot i que sembla que guanyen les crítiques.
Va, s’obre el debat anual sobre el pessebre de na Colau a Plaça Sant Jaume.... a mi m’agrada (de fet, m’agrada sempre, soc un tipus fàcil d’acontentar...) #pessebre #tradicions pic.twitter.com/tpKbs35a4l
— Carlos R. Escuredo 🎗 (@sapoconcho) 27 de noviembre de 2019
🆘 Enguany el pessebre de l'ajuntament de Barcelona a Plaça Sant Jaume té influències dels Encants Vells però amb el segell vulgar de la Colau.
— ANNA🎗🎗 Catalaneta Dolenta💜 (@ABalagu) 27 de noviembre de 2019
🔴 La mà del PSC155 es nota, tenim a Jesús, Verge Maria i Sant Josep, acompanyant una sèrie d'andròmines.
Li diuen art. #Nadal pic.twitter.com/MayEvXF2yG
En esta Barcelona nuestra en la que cada uno hace lo que le sale de la peineta sin que pase absolutamente nada tendríamos que bajar unos cuantos a la plaza de Sant Jaume a desmontar el Belén blasfemo con el que Colau insulta a todos los católicos.
— Ignacia 🖤 (@ignaciadepano) 28 de noviembre de 2019
Buenos días.
@AdaColau ha instalado un punto limpio en la Plaza de Sant Jaume, pueden llevar uds. sus trastos viejos para depositarlos y reciclar.
— V. Magnacky (@VMagnacky) 27 de noviembre de 2019
Ah! No!... disculpen, me dicen que es el belén de este año... pic.twitter.com/tiHe6KJWI8
Sres, esto no es un punto limpio, Es el belén de la Colau. Una auténtica mierda. pic.twitter.com/2Ae5DV6thj
— Carmen Aguirre (@caguirre2000) 27 de noviembre de 2019
Desde el inicio de la era Colau en Barcelona, el Belén de la plaza de Sant Jaume ha sido anualmente motivo de crítica. Y este 2019, se superan. Lo han montado con todo lo de un trastero. Lo ha hecho una artista, claro. Y yo entiendo que la Iglesia y los creyentes se ofendan. 🤦🏻♂️ pic.twitter.com/qLsWslWy8y
— Robert Calvo 🏳️🌈 (@robert_calvo) 28 de noviembre de 2019
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Ciclisme La Volta suspèn el final de l’etapa reina a Queralt i farà una etapa plana de 120 km amb final a Berga en el seu lloc
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Crisi transatlàntica ¿Per què el Vell Continent és tan important per als EUA? Desmuntant el mite de l’Europa parasitària de Trump