La fullaraca pren els carrers de Barcelona després del temporal

L'ajuntament activa operatius extra de neteja i aigües contra embossats i caigudes

El vent i la pluja persistent provoquen una capa relliscosa, i talls de llum i de senyal d'antenes

zentauroepp51229626 bar hojas191205182158

zentauroepp51229626 bar hojas191205182158 / JOAN MATEU PARRA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La pluja ha frenat avui la intensitat respecte a ahir, però no ha evitat que els vianants ho veiessin negre durant tot el dia per caminar pels carrers de Barcelona sense relliscar a les voreres. El temporal dels dos últims dies s’allunyava de Catalunya, però el seu pas deixava una enorme capa de fullaraca barrejada amb aigua que no van poder combatre les brigades de neteja en una sola jornada. Davant del risc que aquesta capatapés desguassos i clavegueres, creés noves inundacions i provoqués caigudes, l’ajuntament va destinar un operatiu extra de neteja i dels equips de BCASA (Barcelona Cicle de l’Aigua), la tasca dels quals encara no es deixava notar aquesta tarda a molts barris. No van ser les úniques incidències d’unes tempestes que es van saldar amb més de 100 litres en punts com Sant Andreu, l’Observatori Fabra, Gràcia o el Poblenou.

El que avui encara cobrirà el paviment de moltes zones va ser un còctel fruit de la ventada que va afectar la ciutat des de dimarts a la tarda i de la pluja contínua, pertinaç i en alguns moments molt intensa que va escombrar la capital catalana un dia després. Com a conseqüència, la fullaraca va quedar adherida a les voreres, «i va dificultar que els equips de neteja la retiressin», argumenten fonts de l’àrea d’Ecologia Urbana del consistori. Els operaris del servei continuaven retirant fulles i ho faran en els pròxims dies, ja que serà més senzill quan s’assequin els carrers, afegeixen. En aquest sentit, expliquen que aquesta setmana s’han introduït canvis en l’operativa, i s’han substituït els equips de neteja amb aigua per d’altres preparats per retirar vegetació i prioritzar els embornals.

Plataner i lledoner

Vist el panorama que oferia la ciutat, on –segons els barris– les fulles de plataner o de lledoner cobrien els vials, BCASA, la societat municipal que gestiona tot el cicle de l’aigua, també va activar set brigades centrades sobretot a evitar obstruccions que embossessin la xarxa. No obstant, no va ser necessari recórrer al pla d’insuficiència drenant del clavegueram perquè, amb 80 litres per metre quadrat, no es van produir desbordaments al carrer, van assegurar.

Munts de fulles al costat d’un embornal de l’Eixample / JOAN CORTADELLAS

El que sí que es va constatar ahir (al marge de les inundacions en algunes parades de metro, garatges i baixos de dimecres) va ser un llegat de petites incidències en nombrosos edificis de la capital catalana. En algunes porteries s’acumulava aigua i fulles, arrossegades pel vent, i no poques cases es van despertar amb talls de llum a l’escala, sense senyal d’antena de televisió, o amb acumulacions d’aigua en terrats que van provocar taps i filtracions.

Ho van notar elsadministradors de finques, que avui treballen intensament per atendre les afectacions. «A Barcelona, com que plou poc i no massa intensament, no hi ha gaire cultura de manteniment de teulades i terrats, i quan hi ha temporals hi ha problemes amb els terrats i els desguassos», apunten, per exemple, des de Finques MasFerrer, on han hagut de desplegar diversos especialistes en reparacions.

Notícies relacionades

Lampistes i antenistes van tenir una jornada llarga, tot i que preveien que els serveis es prolonguessin durant diversos dies perquè són molts els propietaris que «primer intenten la via de les assegurances de la vivenda, i si no els cobreix la incidència, contacten directament amb professionals».

Barcelona ha copat 209 de les 661 trucades per incidències al telèfon d’emergències 112 fins avui. La majoria per filtracions o per inundacions davant dels taps que havien ocasionat les fulles a les reixetes del clavegueram de la ciutat, que no es van retirar a temps.