CONSEQÜÈNCIES D'UN MAL ACORD
La vella seu de Telefónica, una rèmora per al barri
La nova llicència de construcció de l'Edifici Estel preveu 277 vivendes de luxe i cap pis social
L'edificació és fruit d'un conveni favorable a la companyia firmat el 2005 amb el consistori
zentauroepp51242879 barcelona 5 12 2019 tema para barcelona de la avenida de ro191208132319 /
El 23 de novembre del 2005, l’ajuntament, amb Joan Clos a la cadira d’alcalde, i Telefónica van firmar un conveni suposadament bo per a les dues parts. Catorze anys després,l’acord encara no s’ha complert i els beneficis es decanten clarament del costat de la companyia,que va aconseguir vendre la seva seu a Barcelona,l’Edifici Estel de l’avinguda de Roma, per 220 milions d’euros , prèvia requalificació. Barcelona, a canvi, segueix sense els nou equipaments d’ús comunitari repartits per la ciutat que l’operació havia de reportar i amb l’enuig i la preocupació dels veïns de l’avinguda de Roma pel que han viscut, el que viuen i el que creuen que els queda per viure a causa del com i el què de les interminables obres de l’antiga seu.
La ciutat continua a l’espera però Telefónica es va traslladar i va vendrel’Edifici Estelabans de la crisi. Bon negoci per a ells però dolent per als veïns. Des de la seva venda, l’immoble ha anat canviant de projecte. Tot i que l’edifici continua dret, perquè enderrocar-lo suposaria perdre volum de construcció. Primer esva intentar reconvertir-lo en hotel, però el Peuat va frustrar la idea. Després es va decidir construir 421 vivendes de luxe,una cosa que no es corresponia amb la llicència concedida, així que l’ajuntament va parar les obres. Ni una cosa ni l’altra agradaals veïns, que temen que els pisos acabin en mans d’inversors i preferirien més equipamentsi vivenda assequible, però això no passarà perquè la tramitació de la nova llicència és prèvia a l’aprovació de la norma que obliga a destinar el 30% de tota nova construcció a pisos socials. Quan tinguin permís per tornar a construir, es reprendran les obres per aixecar, aquesta vegada, 277 vivendes de luxe.
Disgust municipal
Notícies relacionadesEl mal encert va començar la dècada passada, quan Telefónica buscava un nou emplaçament corporatiu, l’Edifici Estel havia quedat obsolet i la companyia necessitava un immoble nou en el qual poder fer front als canvis tecnològics. L’objectiu era que Telefónica mantingués seu a Barcelona. I a grans trets, per a això es va requalificar l’Edifici Estel, que d’equipament va passar a edificable i, com a compensació, nou edificis de la companyia a la ciutat van fer el camí invers. Se suposava que a mesura que Telefónica anés alliberant aquests espais per la reconversió digital, el 50% del terreny d’aquests passaria a ser d’ús comunitari (docent, sanitari, cultural...), tot i que l’empresa no en perdria la titularitat. Es preveia, també, que tot això passaria en el termini d’una dècada. ¿Problema? El contracte no especifica dates.
L’Ajuntament és conscient del problema, i els veïns, també. Fa anys que alguns barris, com ara la Prosperitat i les Corts, lluiten per aquests equipaments que mai arriben. Però l’acord, ja s’ha dit, és com a poc laxe per als interessos de la companyia de telecomunicacions. «Telefónica no ha incomplert el conveni. Això és així perquè desgraciadament el document no incorpora terminis», expliquen fonts municipals. «Com a govern municipal, ara faríem de forma molt diferent aquest conveni per fixar més obligacions referent al seu compliment», afegeixen. Des del consistori destaquen com a negatiu que «no estableix cap calendari de compliment» i que «no obliga que els equipaments que s’habilitin siguin públics». Tot això «genera falses expectatives per al territori i per als veïns», afegeixen.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme