Els Mossos investiguen per blanqueig tres cònsols honoraris de Barcelona
Els agents rastregen la connexió de diplomàtics d'Albània, Mali i Croàcia amb el clan dels Jodorovich
Els negocis sota sospita van des de les inversions industrials fins a la compravenda de finques de luxe
zentauroepp49914597 els mossos treballen en una operaci contra el blanqueig de 191209194448 /
Els Mossos d’Esquadra investiguen la possible connexió dels cònsols honoraris d’Albània, Mali i Croàcia a Barcelona amb una presumpta trama de blanqueig de capitals de membres de la família Jodorovich, un clan que ha sigut objecte de nombroses operacions policials en el passat, gairebé sempre relacionades amb el tràfic de drogues. Elsnegocis que suposadament els uneixensón diversos: des de la fabricació a Avilès (Astúries) d’una màquina dissenyada per processar cànem i transformar-lo en oli fins a operacions immobiliàries, passant per altres inversions, segons els informes policials a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Les indagacions s’han ampliat a Andorra, país al qual s’han sol·licitat dades de comptes bancaris de 12 persones i 26 empreses vinculades a la xarxa.
El 18 de setembre, la policia de la Generalitat va desplegar un dispositiu a la Zona Francaque va incloure registres i la detenció de quatre persones, entre elles Simón Montero Jodorovich, president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGI). Els altres arrestats són familiars pròxims a ell i membres del clan dels Mulatos. La jutge de Barcelona que instrueix el cas, Miriam de la Rosa, els va deixar tots en llibertat provisional.
En la relació policial d’investigats figuren unes 14 persones més, entre les quals hi hael cònsol honorari de Mali a Barcelona, José Luis López Fernández; el seu homòlegde Croàcia, Juli Bárcena San José, i eld’Albània (abans del Canadà), José María Calmet Iglesias, un economista i empresari manresà que va ser vicepresident de la Diputació de Barcelona i home de confiança de Lluís Prenafeta, exsecretari general de Presidència amb Jordi Pujol, a més de conseller delegat de la petroliera Petrocat. La jutge espera els resultats de les indagacions per decidir si els pren declaració.
«Persona dinàmica»
Els Mossos d’Esquadra consideren que Montero Jodorovich, que defineixen com una «persona dinàmica i alt representant del poble gitano a Catalunya», suposadament ha creat «estructures societàries» que li han permès aflorar part de «les riqueses econòmiques», al seu entendre, d’origen il·legal, alhora que s’ha acostat al «’lobby’ del cos consular de Barcelona». La policia precisa que Montero Jodorovich ha participat «estretament» en negocis amb López Fernández, cònsol de Mali i secretari del cos consular, alhora que destaca la relació amb Bárcena San José, representant de Croàcia i vocal d’aquest organisme.
Al diplomàtic honorari d’Albània, Calmet Iglesias, els agents l’impliquen en unaoperació de compravenda d’una finca de luxesituada a la localitat de Seva (Osona). «No hi ha cap irregularitat. Estic molt tranquil. Quan la jutge em citi a declarar, ho aclariré», ha afirmat amb rotunditat a aquest diari. Tant López Fernández com Bárcena San José no han sigut localitzats. Tampoc ha sigut possible recollir la versió de Montero Jodorovich.
La policia assenyala als seus informes que, a mesura que avançava la investigació (sobretot per les intervencions telefòniques als membres de la trama), van començar a aparèixer estructures societàries compartides entre Montero Jodorovich i el cònsol de Mali, López Fernández. Se sospita que, en un primer moment, un dels projectes comuns era la comercialització d’una beguda energètica, però després s’apunta a la construcció d’una màquina ideada per produir oli de cànem.
Els investigadors afirmen que des de comptes corrents a Mali es van fer transferències a la societat que va fabricar l’aparell o es van produirentregues de diners en efectiu.Però la policia creu que el «veritable negoci» que es provava de gestar «és elcultiu de plantacions de marihuana a Maliper elaborar l’oli».
«Enormes cauteles»
Notícies relacionadesEls Mossos destaquen l’«opacitat» de l’operació i les «enormes cauteles» adoptades en les comunicacions interceptades entre els dos socis, «cosa que és un clar indicador d’una possible il·licitud dels assumptes tractats». Apunten que aquest oli amb alt contingut de THC (tetrahidrocannabinol) s’utilitza per elaborar les«llàgrimes de fènix»,una forma de consum de marihuana estesa als EUA i el Canadà i il·legal a Espanya.
Els agents insisteixen en l’«extrema opacitat de la diplomàcia honorària, en què no s’aprecia cap transparència amb el pretext de la defensa de la raó d’Estat». Aquests càrrecs, moltes vegades ostentats per empresaris o expolítics i que no es cobren del país que es representa, atorguen als qui els exerceixen «prestigi, privilegis i relacions socials, per no parlar de la cobejadavalisa diplomàtica, inviolable i que creua fronteres al marge de cap control». Algunes fonts asseguren que aquestes valises només les tenen les ambaixades de cada Estat. La policia també es queixa de la falta de control respecte als cònsols honoraris. «El Govern espanyolno té cap possibilitat d’immiscir-seen els seus assumptes, més enllà de retirar-los el vistiplau, una mesura molt agressiva a nivell diplomàtic», incideixen els agents en els seus informes.
¿Què és un cònsol honorari?
El <strong>cònsol honorari</strong> no sol ser nacional del país per al qual actua, sinó que <strong>té la nacionalitat del territori de residència o, fins i tot, d’un tercer Estat</strong>. Normalment són <strong>persones de prestigi</strong> o conegudes àmpliament a la comunitat on viuen, professionals o empresaris.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors