CRISI GLOBAL

Colau comença a actuar a les residències «a falta d'un pla de Torra»

Aquest dissabte els bombers de la ciutat estan desinfectant el geriàtric de Sant Andreu, on ja han mort 20 avis

Els agents han separat els malalts per plantes, entre els infectats i els que no, abans de procedir a la desinfecció de l'equipament

resi-3

resi-3

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dissabte al matí els bombers de Barcelona han començat a desinfectar la Residència Casa Asil, al barri de Sant Andreu, una de les que està patint de manera més cruel la pandèmia, on ja han mort 20 dels seus 220 residents. Antonio Cabeza, cap d’unitat de Bombers de Barcelona ha explicat  persones contagiades i persones que no ho estan per plantes per procedir a la neteja i desinfecció. «És un treball dur. Hi ha habitacions on trobem persones mortes, persones sedades... no pot ser que estiguin barrejades», ha afirmat Cabeza, que confia que avui acabaran amb la desinfecció de tot el centre, de cinc plantes.

«Hem iniciat l’actuació des de la ciutat perquè les nostres residències no podien esperar més», ha dit l’alcaldessa, Ada Colau.

Pla urgent

Pla urgent

Divendres a la nit l’Ajuntament de Barcelona va demanar a la Generalitat que activé de forma immediata un pla d’actuació i intervenció urgent a les residències de gent gran públiques i privades que hi ha a la ciutat i que reforci els dispositius actuals, que són de la seva competència. «El consistori constata que els esforços actuals del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies han quedat insuficients i ofereix tots els serveis municipals disponibles per reforçar-los. Aquesta actuació es considera imprescindible, ja que les residències per a persones grans són un dels equipaments assistencials on s’està constatant presència de casos positius per Covid-19», van afirmar en una nota de premsa.

Actuació aquest dissabte a la Casa Asil de Sant Andreu. / el periódico

La situació actual de les residències de la ciutat ha portat algunes d’aquestes a sol·licitar directament l’ajuda de la Unitat Militar d’Emergències (UME), després de no rebre resposta per part de la Generalitat. L’Ajuntament també està rebent nombroses comunicacions que constaten una situació d’abandonament per part del departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, i fins i tot algunes famílies s’han posat en contacte amb el consistori per traslladar la seva gran preocupació per les persones residents que hi viuen i pel personal assistencial que hi treballa.

255 residències

Notícies relacionades

A Barcelona actualment hi ha 255 residències per a persones grans. D’aquestes, 15 són titularitat de la Generalitat i quatre municipals, tot i que la gran majoria compta amb places concertades per l’administració pública catalana.

Segons el mateix comunicat del consistori, en el cas de les quatre residències que són titularitat municipal ja s’han desplegat «des de fa dies» plans de contingència específics per poder atendre en bones condicions les situacions que es puguin produir. Es fa un seguiment diari i, avui, s’ha pogut comprovar que no existeix cap cas positiu de Covid-19 entre les persones usuàries d’aquests equipaments. A part d’aquests quatre equipaments, l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat un equip específic i, des dels 10 districtes de la ciutat, es truca diàriament a les residències per conèixer la seva situació.