HI HAVIA UNA VEGADA AL BARRI... (24).

...i la Barceloneta va tornar a fer olor de cafè

Una primavera (gairebé) sense turistes fa tornar al veïnat imatges de quotidianitat pràcticament oblidades

La pandèmia ha unit el dividit teixit veïnal per acompanyar la seva gent gran

video2-eraseunavez / periodico

5
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lourdes López nota que, malgrat l’horror, aquests mesos els han servit per recuperar el barri quan, a l’obrir el balcó al matí, li arriba l’olor de cafè i torrades i no de «pipí». De vegades és necessari ser gràfica i la imatge no pot ser més reveladora.  «L’any passat per aquesta època resaves perquè plogués a bots i barrals; en canvi, aquesta primavera és la bomba. ¡Hem recuperat els nostres xiringuitos de tota la vida!», diu exultant la dona, ànima del teixit veïnal de la Barceloneta. Notar que els carrers els tornaven a pertànyer la fa trempar, però encara més veure com el barri ha aparcat les històriques picabaralles per afrontar junts, de costat, aquest tràngol. «Ha sigut meravellós. Tothom ha col·laborat. Tots. El territori l’hem defensat pam a pam, com sempre. La resposta de la República Independent de la Barceloneta ha sigut espectacular. Si jo he de lluitar una altra guerra invisible compto amb el meu barri», explica, plena d’orgull. «Posaves un missatge en el grup i en cinc minuts ja tenies 10 persones –prossegueix–; jo m’emociono i tot».

«La col·laboració dels veïns ha sigut meravellosa. Hem defensat el territori pam a pam»

Lourdes López

Associació L’Òstia de la Barceloneta

Cada dijous, un restaurant del barri, d’aquells que habitualment estan plens de turistes àvids de paelles ben regades, apujava la persiana per preparar 100 menús per a la gent gran del barri, en qui s’han centrat des del 12 de març passat les cures de la xarxa veïnal. Persones a qui l’associació Barceloneta Alerta ja facilitava menjar del banc d’aliments abans de la pandèmia; però que si abans s’acostaven a recollir-lo a l’església evangelista, ara els seus veïns s’havien organitzat per portar-lo a casa seva. Luis Monzón, president de l’associació –que insisteix que ha sigut «una cosa molt autoorganitzada i transversal, que s’autoinventava cada dia amb les noves necessitats»–, destaca el fet que la majoria dels 120 voluntaris fixossigui gent jove. «Normalment el problema que ens trobem amb les iniciatives del pla comunitari és la dificultat per implicar-hi els més joves, una cosa que aquesta vegada ha sorgit sola», remarca, preocupat pel que vindrà. 

Ambient al carrer a la Barceloneta, dijous passat. / JORDI COTRINA

L’olla dels estibadors

Quan insisteixen que aquí hi ha participat tothom, es refereixen, per exemple, a gestos com les 100 racions d’olla cuinades pel grup dels estibadors jubilats al local del sindicat, dijous passat. 

El flagell de la Covid-19 –i la seva incomprensible mala gestió– a la residència del barri va ser un cop que els va servir per reafirmar que la prioritat era cuidar els seus avis; però ara s’enfronten a una postpandèmia amb una duresa que els ha portat a crear una segona xarxa de recolzament, per arribar a les persones joves que s’han trobat sense ingressos i sense saber com pagaran el lloguer. 

«Ara és quan petarà tot», adverteix Monzón. «Els serveis socials ja estan desbordats amb les noves necessitats, i moltes empreses no podran reobrir quan s’acabi l’estat d’alarma i els ertos es converteixin en acomiadaments... Ens temem el pitjor», assenyala Monzón, molt preocupat per la crisi de la vivenda quan ben aviat es reactivin els desnonaments (els jutjats han reobert aquesta setmana).

Alguns dels voluntaris de l’activa xarxa de recolzament veïnal del barri. / JORDI COTRINA

Por de la tornada

Amb la desescalada, al barri ja hi ha qui comença a notar «el sorollet de les rodetes». «Per molt que diguin, les fronteres no estan tancades i se’ns colen alguns turistes de tant en tant. Ja hem denunciat algunes festes. Alguns diuen que són estrangers que viuen aquí, però jo ja he vist gent consultant mapes. I això només acaba de començar. Sant Joan ens fa molta por. Molta. No és només la por de cada any, aquest any és a més una qüestió de salut pública», apunta Manel Martínez, vicepresident de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, que també alerta de l’ocupació de pisos turístics buits «per a usos delictius».

Notícies relacionades

Martínez tem que la suma de la llum verda al turisme donada pel Govern per aquest juliol i l’impacte que la crisi sanitària a la ciutat ha tingut en la imatge exterior faci que el «turista familiar i cultural no vingui per responsabilitat i ho facin només els turistes irresponsables, els que venen exclusivament a beure i torrar-se a la platja i els és igual si estan a Barcelona o a Cancún».

«Es comença a sentir el sorollet de les rodetes i ja hem denunciat algunes festes. Sant Joan ens fa pànic»

Manel Martínez

Associació de Veïns de la Barceloneta

També comparteix la incertesa sobre què passarà aquest estiu Lorena Bastianini, treballadora de l’hostaleria amb un erto, confinada en un quart de casa de 30 metres amb el seu fill de sis anys, des de fa tres mesos. «El nen és molt actiu i, com que el pis és petit, estava acostumat a fer molta vida fora, al parc i a la platja, i de sobte es va veure engabiat. Al principi va ser molt dur, amb el problema afegit de la logística a l’estar sola i no poder emportar-me’l a comprar», reflexiona aquesta mare. Bastianini es pregunta també si, aquest any, al turisme internacional caldrà sumar-hi una afluència més gran de barcelonins, que normalment marxen, però que aquest any potser optin per quedar-se precisament per la pandèmia. Han conegut bé les seves cares durant aquesta desescalada, en què el passeig marítim semblava, a estones, l’únic passeig de la ciutat. 

En record de totes les ‘carmens’

Carmen Blanco es va instal·lar en la Barceloneta el 1972, acabada d’arribar de La Mamola, un poblet també mariner de Granada, d’on va marxar buscant un futur per als seus. En un quart de casa entre aquests carrers de voreres estretes, en què els veïns caminen pel mig del carrer, va criar els seus sis fills. «Dormíem en dues lliteres de tres pisos, i el meu germà, el més gran, en un llit plegable al menjador, que havíem de treure quan ens aixecàvem per anar al lavabo», explica Enriqueta López, una de les filles. Trenta metres quadrats on vivien nou persones. La Carmen, el seu marit, pescador, els seus sis fills i l’àvia. Formava part de la generació nascuda i crescuda durant la guerra i la postguerra, que es va cuidar de l’àvia abans de ser-ho ella i criar els set nets perquè els seus fills poguessin treballar.