MALGRAT ELS REBROTS DE COVID-19
'Botellons' i festes casolanes desafien les restriccions del Govern a Barcelona
La Generalitat ordena el tancament de discoteques i sales de festa a tot Catalunya per mirar de frenar l'expansió del virus
Molts joves, freqüentment amb alcohol pel mig, desatenen les mesures de Salut a Gràcia, la Barceloneta, el Macba o el Born
Mentre els ingressos hospitalaris per Covid-19 augmenten a Catalunya, els nous contagiats són cada vegada més joves i, després de decretar el tancament al públic de discoteques i sales de ball catalanes, el Govern es planteja fins i tot limitar les reunions nocturnes al carrer per evitar més rebrots. Davant aquest panorama, el Carlos (29 anys) diu cervesa en mà que els joves només deixaran de fer ‘botellons’ si les autoritats sanitàries tornen a endurir les restriccions. Assegura que està inquiet pel benestar de la seva família, però va sense mascareta a la via pública i no deixa de beure.
Són les 23.30 h i el Carlos és una de les 30 persones que s’amunteguen a l’entrada de la parròquia de Sant Joan Baptista, a la plaça de la Virreina de Gràcia. Beuen i toquen la guitarra. A l’arribar-hi una patrulla de la Guàrdia Urbana, es dissolen. «M’agrada la llibertat, però sense multes no es compliran les regles», replica una au pair brasilera de 25 anys que demana ocultar la seva identitat.
Són notables les aglomeracions nocturnes a les platges de la Nova Icària i la Barceloneta, el MACBA o el passeig del Born
Tot i que, tal com recorda una campanya de conscienciació d’'Adolescents.cat’, no tota la joventut té el mateix comportament durant els rebrots, unes voltes nocturnes per Barcelona aquesta penúltima setmana de juliol permeten observar com molts joves, freqüentment amb alcohol pel mig, desafien les mesures del Departament de Salut a freqüentats enclavaments barcelonins.
És el cas de la platja de la Barceloneta o de les places de Gràcia, ratifiquen fonts de la Guàrdia Urbana. Ho corrobora el Biron, cambrer d’un bar de la plaça de la Vila de Gràcia que, quan se li pregunta si són habituals els ‘botellons’ nocturns a la zona aquestes setmanes, directament riu.
Segons ha comprovat aquest diari, són notables les aglomeracions nocturnes a les platges de la Nova Icària, a Vila Olímpica, o de la Barceloneta, on els agents de la Guàrdia Urbana reconeixen a peu de carrer la dificultat de controlar la congestió nocturna després de tancar les terrasses de la zona. També als voltants del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i, tot i que en menor mesura, al passeig del Born, on els locals oberts a la 1.30 hores de la matinada, com per exemple El Copetín, propicien que als seus voltants es congreguin grups dispars per beure. Això s’acaba aquest cap de setmana amb el tancament de locals d’oci nocturn. Però el tret pot sortir per la culata: si no hi ha discoteques, ens emportem la festa a cases particulars o al carrer.
L’Eduardo (31 anys) ho té clar: «Si hi ha toc de queda, la gent el desafiarà perquè està cansada. Com quan la teva mare et renya: ‘Ah, ¿toc de queda? Doncs ara beuré al costat de la Sagrada Família’».
«Després de la desescalada tot s’ha desmarxat»
Una de les zones més afectades de Barcelona pel fenomen dels ‘botellons’ i festes al carrer després de l’aixecament de l’estat d’alarma és la Vila Olímpica, barri on els veïns, fastiguejats, estan a l’aguait de veure com afecten les noves restriccions del Govern.
Després de l’estat d’alarma, els veïns de la Vila Olímpica han tornat a patir acumulacions de persones que no respecten les mesures
«Després del confinament hem tornat a tenir acumulacions de persones que arriben amb metro a zones d’oci o la platja, sense mascareta ni distància social, i que comencen ‘botellons’ d’unes 20 persones a les nou de la nit i se’n van a partir de les sis del matí amb el metro de Ciutadella/Vila Olímpica (L4) i sense protecció». Ho explica Jordi Giró, president de l’Associació de Veïns de Vila Olímpica, que al·ludeix a queixes veïnals pels «‘botellons’ i baralles» en parcs pròxims al metro durant els caps de setmana de juliol. «En el confinament la cosa va parar, però després de la desescalada tot s’ha desmarxat», diu Giró.
Veïns de diferents zones de Barcelona denuncien molèsties per incivisme malgrat les mesures. És el cas de Marcelino Hernández (73 anys) en relació amb les aglomeracions al Parc Central de Nou Barris, o el d’Ainhoa Royo (37 anys), que denuncia ‘botellons’ d’unes 15 persones «amb alcohol, música i motos corrent a dalt i a baix» a la porta del tanatori de Sant Gervasi «cada nit», una cosa que produeix insomni als veïns. «Els he arribat a veure fins i tot amb cadires de platja; el meu veí es torna boig cridant-los pel balcó i la policia no sol venir», afegeix Royo.
Festes casolanes per esquivar les restriccions
Que a Barcelona i la seva àrea metropolitana la Generalitat hagi recomanat no sortir de casa, hagi limitat les reunions a 10 persones o hagi tancat els locals d’oci nocturn –mesura ja aplicable a tot Catalunya– no està sent obstacle perquè els ciutadans més joves busquin vies per esquivar les restriccions.
Ho reconeix el Sergio (26 anys), veí de Badalona (Barcelonès), que afirma que «com més es pretén limitar la llibertat dels joves, més ganes tenim de disfrutar-la». El Sergio enalteix les trobades en domicilis privats: «Jo acostumo a anar a la casa d’un noi que l’ha habilitat com a local de festes; la gent beurà, es drogarà i ho passarà bé».
A més de les festes casolanes, fins ara es donava també la casuística de joves que, com el Sergio, planejaven sortir de la zona calenta metropolitana per driblar les seves restriccions i valer-se de la laxitud normativa més gran que tenia fins aquest cap de setmana l’oci nocturn de comarques com el Maresme, amb populars discoteques com Privat i Cocoa, a Mataró, o el Vallès Occidental. «El tancament de discoteques a tot Catalunya és absurd», opina el Sergio.
Pisos turístics per a festes
A la punta de l’iceberg, els ‘botellons’ i l’incivisme a la via pública són el principal maldecap dels veïns de Barcelona, preocupats perquè el desacatament de les mesures sanitàries produeixi encara més rebrots dels que ja s’han produït a Catalunya. Prova d’això són les 1.359 trucades que ha rebut la Guàrdia Urbana del 14 de març al 20 de juliol sobre molèsties per consum d’alcohol en espais públics, àmbit en el qual ha interposat 4.811 denúncies en aquell temps. Fonts de la Guàrdia Urbana apunten que des de la desescalada les denúncies han augmentat.
«La majoria de pisos turístics que lloguen per a festes són il·legals, sense llicència», afirma una veïna del Gòtic
No obstant, a les entranyes dels barris hi ha subjacent ja un altre temor sense tanta visibilitat però vinculat a les problemàtiques arrelades al fenomen turístic, especialment a la Barcelona més colpejada pels efectes perniciosos de la massificació: l’ús de pisos turístics per a festes que se saltin les restriccions del virus.
Fa explícita aquesta por Eva Vila, portaveu de la plataforma Fem Gòtic: «A l’estar el turisme parat per les restriccions de la Covid, tenim por que els propietaris de pisos turístics comencin a utilitzar-los massivament per allotjar-hi festes privades per tal de treure’ls rendibilitat».
Notícies relacionadesVila, que concreta que sap de «quatre o cinc casos» al Barri Gòtic des que es va aixecar l’estat d’alarma, cita els exemples de dues festes recents al carrer Ample, almenys una en pis turístic, que van molestar els veïns. «Pensem que pot tractar-se més aviat de propietaris privats que d’agències. Que els festejos siguin en domicilis i no al carrer complica les coses, sobretot perquè la policia hi pugui entrar», expressa Vila.
Teresa Caja, veïna de sempre del Gòtic i presidenta de l’Associació de Comerciants i Veïns del Carrer d’Avinyó, il·lustra el fenomen amb un exemple anecdòtic: el dels paletes d’una obra pròxima al seu edifici que fa pocs dies van muntar la seva pròpia festa a l’obra, van ser denunciats a la Guàrdia Urbana pels veïns molestos pel soroll i van acabar acomiadats. «Pel que he vist, la majoria de pisos turístics que lloguen per a festes són il·legals, sense llicència; als legals no passa tant perquè està més controlat», conclou Caja.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"