reaccions

L'oci nocturn considera el tancament «anticonstitucional» i el recorrerà en els tribunals

La patronal Fecalon creu que la mesura no té informes preventius de la fiscalia i atempta contra la llibertat d'empresa

La restauració de Barcelona també clama contra la retallada horària de la seva activitat

La discoteca Opium, en una imatge d’arxiu.

La discoteca Opium, en una imatge d’arxiu. / ARCHIVO / SERGIO LAINZ

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

El forrellat a l’oci nocturn com a mesura tallafoc als contagis de Covid-19 entre els joves ha desencadenat una revolta sense precedents al sector, que portarà el tancament als tribunals. Les patronals principals coincideixen que el Govern els ha sotmès a una indefensió jurídica permanent, amb continus canvis de criteri i «criminalitzant» els seus operadors. Per contra, denuncien que la llibertat amb què es fan ‘botellons’, ‘raves’ il·legals i festes privades sense control és el veritable perill de cara a la proliferació del virus.

La notícia del tancament, un divendres a la tarda i quan les discoteques i sales de festa ja tenen organitzada la logística, equips, produccions i compres de cara al cap de setmana (amb nombrós personal extra o artistes contractats), ha provocat encara més indignació al sector, que considera que se l’ha «estigmatitzat», malgrat que la gran majoria de locals, addueixen, compleix les regles del joc. Totes les associacions professionals insisteixen que han ofert plans sectorials que regulen els establiments sense haver obtingut resposta del Govern. Insisteixen que els tancaments i les restriccions s’han d’aplicar en casos específics, no de forma generalitzada.

Des de la Fecalon i el Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, l’advocat Fernándo Martínez anuncia que recorreran la mesura en els tribunals i demandaran l’Administració per atemptar contra la llibertat d’empresa. Al seu entendre, el tancament establert aquest divendres és «anticonstitucional» perquè (al contrari que el que una setmana abans va afectar Barcelona i la seva àrea metropolitana) en aquesta ocasió no té «informes fiscals preventius ni ratificació judicial». 

La proposta d’aquestes patronals per al Procicat incloïa establir la traçabilitat dels assistents mitjançant l’entrada anticipada, protocols reforçats de neteja i higienització, rutes de circulació en els locals i estrictes controls d’aforament. 

Pla de rescat

El col·lectiu ara reclama al president Torra un «pla de rescat sectorial», a l’haver posat en joc 37.000 llocs de treball, molts dels quals ja estaven en erto, al mantenir-se desenes de discoteques tancades o amb els aforaments molt limitats. Per a dimecres que ve, dia 29, a les 19.00 hores han convocat una manifestació a la plaça de Sant Jaume.

Des de la patronal Fecasarm, que també ha avisat que recorrerà la mesura davant la justícia i en reclamarà la suspensió cautelar, opinen que la decisió de la Generalitat va fins i tot contra les recomanacions de l’OMS, a l’equivaler a matar mosques a canonades. «La decisió indiscriminada aboca milers de famílies a la ruïna de manera indiscriminada i sense pietat», afirmen. «Serà pitjor el remei que la malaltia», diuen, en al·lusió a l’allau de festes privades i ‘botellons’ en espais públics que s’estan celebrant en tots els municipis, com informa avui EL PERIÓDICO.

Per al seu president, David López, s’ha actuat «sense principi de proporcionalitat», quan el necessari era haver fet «pedagogia i conscienciació» entre el col·lectiu més jove. També defensa que abans de decretar els tancaments de l’activitat s’haurien d’haver lligat plans d’ajuda a un sector en perill.

Queixes a l’hostaleria

Un altre sector econòmic, el de l’hostaleria, també ha qüestionat les actuacions del Govern per afrontar la crisi sanitària. La Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) ha assenyalat avui que l’oci no és culpable de l’actual situació. «Davant els repunts de la pandèmia, la Generalitat i altres administracions volen fer-nos pagar la seva mala gestió», mantenen. Demanen que els responsables institucionals recapacitin per evitar la ruïna de milers d’empreses i adverteixen que la retallada horària suposa nous ertos.

El Gremi de Restauració de Barcelona creu que l’anunci que obliga restaurants, bars i terrasses de la ciutat a tancar a mitjanit «augmenta la incertesa» en un moment molt delicat per al sector. El director, Roger Pallarols, assenyala que els restauradors estan «molt decebuts» per unes decisions «lesives» que amenacen «la viabilitat d’encara més empreses».

Notícies relacionades

El col·lectiu arremet contra «la falta de capacitat de control» de la Generalitat, que pren les decisions «sense contactar» amb els sectors afectats. I alerta que serà necessari «combatre les dues pandèmies, la sanitària i l’econòmica», buscant «alternatives a les restriccions i els tancaments» i complint amb els imprescindibles en rastrejos.