efectes econòmics
El 38% de bars i restaurants de Barcelona es plantegen el tancament per la pandèmia
Una enquesta del Gremi de Restauració revela que 6 de cada 10 planegen acomiadaments per mantenir-se oberts
Dos terços dels entrevistats no han aconseguit un acord per renegociar els seus lloguers
zentauroepp54150947 endra200717143351 /
L’hostaleria de Barcelona viu un moment tan difícil i tan diferent de qualsevol altra crisi viscuda prèviament que qualsevol pronòstic pot quedar superat pels esdeveniments en qüestió de dies. Però el que reflecteix una enquesta realitzada entre associats del Gremi de Restauració és que en l’actual conjuntura de pandèmia el 38% d’operadors s’estan plantejant tancar i el 56,5% creuen que hauran de dur a terme acomiadaments per poder tirar endavant. D’altres s’aferren a la possibilitat de renegociar els seus lloguers, tot i que de moment dos terços dels qui ho han intentat han topat amb un «no», que pot accelerar el seu tancament.
El retrat ràpid del sector que dibuixa l’enquesta ‘Restauració i Covid-19: Confinament i reactivació’ posa de manifest que el 90% de restauradors de la ciutat han buscat ja un acord amb la propietat sobre els seus lloguers. Només l’han aconseguit el 37,2%; d’aquests 7 de cada 10 han pactat temporalment una reducció de la renda i al 18,3% els l’han perdonat per un temps. En el costat contrari, la majoria de negatives estan encapçalades per propietaris (38,5%) que ofereixen posposar el pagament, sense rebaixes; pels que exigeixen el pagament normal i complet (23,6%), i pels que proposen una part el mes corrent i l’altra ajornada.
Aquest panorama es complicarà en els pròxims mesos, perquè un 75% d’operadors «necessitaran demanar una revisió» del seu contracte al llarg del segon semestre. Per a molts locals, sobretot del centre i zones turístiques, és pura supervivència, ja que els lloguers molt alts són incompatibles amb facturacions pírriques.
Mesos crítics
El sector afronta amb pessimisme el que ha d’arribar, amb aquest 38% d’empresaris que pensen que hauran d’abaixar la persiana si les coses no milloren, a qual s’hi hauria de sumar un 10% amb dubtes al respecte. Només la meitat tenen clar seguir endavant amb el negoci. Però diversos empresaris consultats apunten que un nou confinament precipitaria molts més tancaments, mentre que la situació podria revertir-se abans en l’hipotètic cas que es comercialitzés aviat una vacuna.
Tirar endavant passa per a gairebé 6 de cada 10 per haver de fer imminents acomiadaments per ser viables. Un altre 11,5% ho estan considerant i només un 29% tenen intenció de mantenir la seva plantilla.
Notícies relacionadesEl 54% d’entrevistats també es queixen que les administracions públiques no són conscients de la gravetat del problema. Roger Pallarols, director de la patronal, apunta que els ertos actuals poden fer semblar que la situació no és tan dura. Però quan finalitzin, insisteix, la tardor donarà pas a molta destrucció d’ocupació. Afirma que el Govern i la Generalitat han «de dissenyar mecanismes excepcionals» per afrontar la crisi dels lloguers.
Les enquestes s’han realitzat entre 200 empreses distribuïdes a tots els districtes (amb més presència de Ciutat Vella i l’Eixample per tenir una quota de negocis més elevada) i de formats variats, des de bars i restaurants amb menys de cinc treballadors, fins a d’altres amb més de 31.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global