Festes de la Mercè
Dibuixar Barcelona per reconnectar els veïns amb els barris
‘La plaça dibuixa’ podria semblar una activitat més de les que treuen els barcelonins al carrer per disfrutar d’una altra forma la ciutat. O dibuixant la plaça Reial o bé tafanejant els esbossos dels participants, concentrats en la seva feina durant dues hores. La pandèmia, amb les seves mesures higièniques i el tsunami de crisi en cadena que ha provocat, ha convertit l’acte en una reivindicació per al barri i alhora una tornada al carrer d’Urban Sketchers Barcelona, bolcats en l’organització.
Així ho explica en Jaume, president d’Urban Sketchers Barcelona, una associació que fa anys que munta concentracions de dibuixants aficionats –i no tant– a la ciutat. «Aquest és el primer acte de més o menys gran aforament que convoquem des de l’estat d’alarma», explica. La plaça Reial va sumar un centenar de participants en l’activitat en el matí d’aquest diumenge, repartits estratègicament per la plaça amb una cadira i distància de seguretat. Palmeres, la font central, emblemàtics fanals i porxos van ser el focus d’atenció dels dibuixants al costat dels llocs de l’agrupació filatèlica que ocupaven una part de la plaça.
L’activitat fa sis anys que s’organitza, i va néixer amb el recolzament de l’Associació d’amics i comerciants de la plaça Reial per tornar al lloc uns usos més pròxims als barcelonins i revertir així l’impacte turístic. Aquesta era la filosofia d’aquestes trobades, recorda Patrícia Ferrer, gerent de l’associació. Ara, sense turistes per la pandèmia, els objectius se centren a insuflar-li vida. Dissabte va acollir una activitat organitzada de ioga i divendres va ser seu d’uns concerts en el marc del concurs Maria Canals, que treu els pianos al carrer cada any per convidar a tocar. Als transeünts. «Per motius d’higiene davant el coronavirus aquesta vegada vam haver de contractar pianistes per organitzar l’acte, però el traiem endavant».
Ferrer lamenta que el Gòtic, no només la plaça Reial, han quedat més marginats que mai de la promoció de les festes de la Mercè. Sense gegants ni correfoc, el ‘La plaça dibuixa’ tampoc va trobar un buit en la difusió municipal de la programació de les festes.
Adaptar-se a la pandèmia
Per a Urban Sketchers Barcelona, la convocatòria té un valor afegit. L’associació es va abocar amb els barris durant el pitjor de la pandèmia, i va organitzar per xarxes alguns reptes participatius pensats per garantir la distància social. «Vam animar que la gent sortís a dibuixar la seva plaça favorita i també els negocis del seu barri, molt colpejats per la crisi, com un acte de recolzament», recorda en Jaume.
Notícies relacionadesAra, amb les dificultats sembla que en tenim per a llarg per convocar grups nombrosos en un mateix espai, i en Jaume avança que l’associació s’abocarà segurament en actes d’aforament limitat a socis, més segurs i que alhora permetran disfrutar de l’experiència creativa.
La Fundació Setba també participa, i tot i que aquest any no ha sigut possible l’accés a balcons i terrasses i terrats tradicional per trobar altres angles des d’on dibuixar la icònica plaça, l’experiència ha sigut especial, un intent de reprendre la normalitat tot i que sigui amb les noves regles d’higiene i protecció davant el virus.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"