ARRIBA L'OPEN HOUSE
'Striptease' arquitectònic
L'Open House, la cita anual de tardor amb el patrimoni de la ciutat, arriba aquest cap de setmana amb 154 visites presencials i 118 de virtuals
El festival redueix l'oferta per imperatius de la Covid-19 però acull espais inèdits com el terrat verd de CosmoCaixa, L'orfebreria i el Taller Masriera
zentauroepp55533308 bcn201022192259 /
Cada tardor Barcelona fa un estriptís patrimonial. Nombrosos edificis amb qualitats que els fan únics obren les portes a desconeguts. Tan se val que siguin públics o privats. S’hi permet l’accés. La iniciativa porta per nom Open House i té èxit. Ho corroboren els 70.000 visitants que anualment es passegen per salons aliens com si fos casa seva. L’objectiu és donar a conèixer el patrimoni de la ciutat, i així preservar-lo. Aquest any, coses de la Covid-19, les arquitectures en les quals burxar són algunes menys: «Hem descartat tots aquells edificis que no ens permetien adaptar-los al nostre protocol de seguretat sanitària». Paraula de Miquel Zuzama, responsable de la programació del festival. Tot i així seran 154 les construccions accessibles (algunes amb cita prèvia). I hi haurà, a més, 115 punts interessants de Barcelona amb un codi QR. Això significa que durant aquest cap de setmana es podrà accedir a visites guiades i es podrà optar, també, per rutes per lliure però amb explicacions via mòbil amb veus de veïns i arquitectes. Res asèptic i tot molt pròxim, a més de ser una novetat d’aquesta onzena edició.
No hi ha Open House sense fil conductor, i el d’aquesta edició és la Ciutat Saludable. Per això els itineraris s’han agrupat en zones la distància màxima de les quals entre edificis a descobrir és d’un quart d’hora, una picada d’ullet clara al concepte urbanístic de la ciutat dels 15 minuts, aquella en la qual el ciutadà té tots els serveis bàsics a l’abast. Una d’aquestes zones, titulada Rehabitar Sant Martí, allotja L’Orfebreria, edifici que condensa tot el que el festival vol explicar aquest any. «L’Orfebreria és un gran exemple de com preservar l’arquitectura singular de Barcelona donant-li un nou ús, és aquest cas construint vivendes amb visió de futur, amb espais i serveis comunitaris de qualitat, i utilitzant materials sostenibles». En la seva vida anterior l’edifici va ser una de les fàbriques de Poblenou, i era i és un dels pocs exemples d’estil brutalista que hi ha a Barcelona. Portava molt temps en desús i ara estan acabant de rehabilitar-lo. La visita permet veure com evolucionen les obres.
Simulació de com serà l’interior de L’Orfebreria, en construcció.
Curiositat pel Taller Masriera
Notícies relacionadesAcabat, però en constant evolució sostenible, està un altre dels edificis que debuten aquest any a Open House: CosmoCaixa. El museu és sempre visitable, cert, però no la seva coberta verda. Verda no per les plantes que hi allotja (aquestes estan repartides per tot l’edifici), sinó per les plaques solars que la cobreixen. La màxima del centre és ‘Edifici verd, edifici que educa’, i el seu objectiu a més de la millora ambiental i la lluita contra el canvi climàtic, passa per explicar-ho al milió de visitants que el centre rep anualment per fer pedagogia sobre la sostenibilitat. CosmoCaixa pot presumir d’eficiència energètica, hídrica i biodiversitat, perquè no només crea energia sinó que també té un insectari, un hort hidropònic i un altre de quilòmetre zero a més d’un jardí vertical i un munt de coses més, i també pot presumir de patrimoni recuperat. No en va el museu s’assenta en un edifici modernista aixecat per Josep Domènech i Estepà, el mateix que va dissenyar la Model i l’Observatori Fabra.
Modernista és també un altre edifici que debuta, la casa Pere Company, en aquest cas a la zona que el festival ha batejat com a Diagonal Modernista i reuneix edificis tan fantàstics com la casa Enric Llorens de Grau i la casa Pérez Samanillo (actual Círculo Ecuestre). La de Puig i Cadafalch està acabant la seva rehabilitació i tornant a la seva esplendor original després d’allotjar, entre altres coses, el laboratori de la policia científica i una clínica ginecològica. El patrimoni visitable s’estén per tota la ciutat i municipis veïns, de l’Hospitalet a Vilassar de Dalt passant per Sants i Nou Barris i sense oblidar un clàssic: l’Eixample. A la trama de Cerdà s’amaga l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili, exemple d’arquitectura catalana dels anys cinquanta que segueix l’ideari racionalista, i l’edifici que més curiositat desperta entre veïns i transeünts: el Taller Masriera, en el qual es podrà entrar per primera vegada aquest cap de setmana.
L’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili és una de les novetats visitables d’aquest any.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia