TIROTEIG DE L'EIXAMPLE

Arrels es presentarà com a acusació popular contra el guàrdia urbà que va disparar a l'indigent

«La intervenció hauria d'haver sigut social, però, desgraciadament, va ser policial», diu el director de la fundació, Ferran Busquets

55944772 60

55944772 60

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fundació Arrels es dedica a ajudar les persones sense llar que dormen al carrer. A través de les seves xarxes socials, han anunciat que es presentaran com a acusació popular contra l’agent de la Guàrdia Urbana que dissabte passat va disparar contra una persona sense llar que presumptament el volia agredir amb un ganivet.  A conseqüència del tiroteig, l’home va ingressar a l’Hospital de Sant Pau, on evoluciona favorablement dins de la gravetat. 

El rodamon, de nacionalitat hongaresa, vivia des de fa uns mesos a la intempèrie al passeig de Sant Joan de Barcelona i havia mantingut contacte tant amb els serveis socials municipals com amb els voluntaris de la Fundació Arrels. La qual ha informat que ha decidit presentar-se com a acusació popular després de conèixer més detalls del succés i «per estar informats al detall del procediment, demanar actuacions durant la fase d’instrucció, com l’oportunitat d’aportar testimonis o imatges, i vetllar perquè es tingui en compte la perspectiva de les persones sense llar en el procés», segons declaren ells mateixos en el seu perfil de Twitter.

El succés

Dissabte uns veïns van alertar del comportament de l’individu que es trobava al cèntric carrer de Barcelona on solia pernoctar. Diversos agents de la Guàrdia Urbana van acudir al lloc, on un dels policies va disparar a l’abdomen a l’indigent quan aquest se li aproximava amb intenció d’atacar-lo armat amb un ganivet a una mà, segons va declarar l’agent.

El director d’Arrels, Ferran Busquets, després de conèixer més detalls del succés, ha explicat que l’origen  de l’actuació policial es va produir per una trucada «d’unes molèsties a un veí». «No s’ha concretat ni detallat res més. Desgraciadament no és anecdòtic que algú truqui perquè veu algú al carrer i el molesta. Tant de bo es truqués per la vulneració de drets», ha lamentat Busquets.

Segons l’opinió del director d’Arrels, «la intervenció hauria d’haver sigut social, però, desgraciadament, va ser policial. I fins i tot, aquesta intervenció social, estirant molt el concepte, podria haver sigut feta pels mateixos agents si coneguessin millor les problemàtiques socials». A la qual cosa afegeix que «tot apunta que els agents no sabien res de res dels possibles antecedents de la persona, per la qual cosa el fet que en tingui o no en tingui és totalment irrellevant per valorar el que va passar, i no pot justificar res de l’actuació». 

Ferran Busquets ha intervingut aquest matí a Ràdio Televisió Espanyola per detallar els motius d’aquesta decisió per part de la Fundació. 

Notícies relacionades

Segons Busquets, «el ganivet no era gran, sinó d’una mida normal. Aquest és un dels punts més controvertits. De la mateixa manera que tots tenim un ganivet a casa, la gent que no té casa també els utilitzen, per exemple, per menjar fruita».

«Mirant les imatges es pot descartar amb poc risc d’equivocar-se que la persona no va amenaçar ni va ser un perill per als agents. A més, sembla que tenien moltes opcions per ‘reduir-lo’ en cas que l’amenaça hagués sigut real», ha conclòs Busquets, que ha compartit aquestes reflexions a les xarxes socials.