entrevista Barcelona Global
James Wells «Barcelona pot adaptar-se al nou paradigma»
- El director de Desenvolupament Senior en Layetana Real Estate destaca la capacitat innovadora de la capital catalana
- Lamenta, no obstant, la gran dependència que hi ha encara de l’ús del transport privat
entrevista Barcelona Global de James Wells i la seva fotografia per publicar aquest dilluns 14 FOTO RAFAEL VARGAS /
James Wells es va mudar de Londres a Barcelona a principis del 2020, amb la seva dona i els seus fills. Nascut a Colòmbia, de pares britànics, Wells ha viscut al Regne Unit la major part de la seva vida. A finals del 2019, va aconseguir una feina com a director de Desenvolupament Senior en la promotora immobiliària barcelonina Layetana Real Estate. Actualment la promotora se centra en l’entrega de projectes residencials a Espanya, incloent Arcàdies, un producte de vida independent per a la tercera edat. El paper de James és multifacètic i ajuda a supervisar els projectes de desenvolupament, la recerca de nous negocis, així com la gestió de les relacions amb els seus principals inversors internacionals.
¿Per què va triar Barcelona?
Havent nascut a Colòmbia, sempre vaig mantenir interès per la llengua espanyola, el que em va portar a estudiar espanyol a la universitat i vaig viure un any a València. Va ser allà on vaig conèixer la meva actual dona, originària de Xile, i des d’aleshores hem viscut al Regne Unit, però sempre pensant en Espanya. Vam escollir Barcelona per feina, tot i que, de totes les ciutats espanyoles, Barcelona ocupava el primer lloc de la nostra llista.
¿Quins aspectes de la ciutat destacaria com a positius?
Treballo a Barcelona ciutat, però visc a la costa del Maresme. Per a nosaltres, dos dels aspectes clau de Barcelona són el clima i la proximitat del mar. No és difícil superar el clima del Regne Unit, però es pot dir que algunes parts d’Espanya poden ser insuportablement caloroses per als no acostumats. Tota la meva vida he disfrutat amb els barcos i els esports aquàtics i vull donar les mateixes oportunitats als meus fills. No hi ha moltes ciutats cosmopolites que ofereixin les perspectives de feina i cultura en una ubicació costanera, i això fa la ciutat molt especial.
¿Quins aspectes de la ciutat haurien de millorar? ¿Com?
Hi ha una clara manca de pubs d’estil britànic, que és una cosa que em costa molt, ¡tot i que, a poc a poc, em vaig adaptant! Fora bromes, una cosa que m’he adonat a Barcelona (i suposo que a tot Espanya) és la gran dependència del cotxe. Crec que Barcelona encara es regeix pel cotxe, i els residents senten que tenen dret a tenir un cotxe i un lloc on aparcar-lo. És una mentalitat desafiadora que cal superar i que necessita una combinació de dos factors: incentivar els mitjans de transport alternatius i desincentivar la possessió d’un cotxe. Al Regne Unit, per exemple, moltes autoritats es resisteixen a proporcionar aparcament en les noves urbanitzacions, la qual cosa, juntament amb les restriccions d’estacionament a les carreteres, descoratja l’ús de l’automòbil.
–¿Quins són els punts forts de la ciutat que ajudaran a superar la crisi de la Covid-19?
–Crec que Barcelona pot madurar en la recuperació postpandèmia. A través de la determinació i la innovació, Barcelona necessita demostrar que pot adaptar-se al nou paradigma i aprofitar els mercats en creixement que no estan restringits per la geografia global.
¿A quins altres reptes creu que s’enfrontarà la ciutat una vegada acabi la crisi sanitària?
No he viscut prou temps a Barcelona per arribar a entendre les dinàmiques polítiques, però venint d’un país on recentment s’ha experimentat el vot a la independència, a Escòcia, i el vot al brexit, tinc certa experiència en aquests assumptes. El que està clar és que la incertesa, a llarg termini, crea inestabilitat, i en aquests temps tan difícils tots necessitem treballar conjuntament i no pensar en política.
¿Què espera de Barcelona en els pròxims anys?
A nivell personal, havent viscut només un any aquí, la meitat del qual ha sigut confinat, crec que amb prou feines he fregat la faç del que Barcelona té per oferir-nos a la meva família i a mi. Res del que hem experimentat aquest any ha alterat les nostres raons inicials per mudar-nos aquí i quan la nostra llibertat personal torni estarem molt emocionats d’aprofitar-la al màxim. La nostra prioritat absoluta és donar la millor infància possible als nostres fills i crec que Barcelona és el lloc ideal per oferir un equilibri entre la feina i les aspiracions moderades, amb una dosi molt saludable de diversió.
Notícies relacionades¿Quina ciutat considera «la seva ciutat»? ¿Què és el que més troba a faltar?
Malgrat haver viscut a Londres durant més de 10 anys, ens hem mudat freqüentment, sense anomenar llar a una sola casa. No obstant, Londres és on hem construït les nostres vides i, sens dubte, el dolor més gran sorgeix de no ser a prop dels amics i la família. Cal dir que hem notat com d’amables són aquí i ens han fet sentir com casa. Estem encantats de fer noves amistats, ¡i d’ensenyar als espanyols les arts del rugbi i el criquet!
- Un carril de circulació travessarà la base de l’antiga tèrmica del Besòs
- El clàssic de la Lliga F Un Barça juganer traumatitza el Madrid amb una lliçó de futbol
- MOBILITAT URBANA Bicicletes i patinets no podran circular per la vorera excepte si porten menors
- Les conseqüències de la dana El Cecopi i l’Aemet desmenteixen Carlos Mazón
- SALUT La incidència del càncer de pulmó en dones es triplica
- El càrtel de Sinaloa a Catalunya: segrest, assassinat, drogues i criptomonedes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ASSUMPTES PROPIS Marc Masip : «Les xarxes socials són un niu d’idees suïcides»
- LA FOGUERA Avís vermell, xàfecs normals
- MOTOCICLISME Bagnaia ajorna la victòria de Martín a Montmeló