URBANISME
Can Batlló tindrà un bosc
El futur gran parc al vell recinte fabril de la Bordeta transformarà en verd 26.000 metres quadrats, creuats per un canal d’aigua
- La primera de les dues fases de l’actuació començarà a finals del 2021 i hauria d’acabar el primer trimestre del 2023
Barcelona 22 07 2020 Derribo de Can Batllo en Sants FOTOGRAFO SERGI CONESA
Fa ja gairebé 10 anys, l’11 de juny del 2011, els veïns de la Bordeta van entrar en una exultant jornada històrica a l’antic recinte fabril de Can Batlló, espai que feia dècades que reivindicaven per al barri. En aquesta dècada, el Bloc 11, el primer recuperat i gestionat pel barri organitzat, s’ha convertit en referent de la cultura comunitària a Barcelona i més enllà. Al seu voltant, i sempre sota la mirada atenta i gràcies a la constància d’aquest mateix veïnat organitzat, els terrenys, que ocupen un 25% del territori total del barri, han anat transformant-se (més lentament del que desitjarien). Aquest dimecres, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz; el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, i el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, han presentat un important pas més en aquesta transformació: el projecte definitiu per a la urbanització del parc de Can Batlló, que suposarà la creació de 26.000 metres quadrats de verd urbà. «Can Batlló sempre serà un símbol de barri treballador, obrer; i volem que sigui també un referent de sostenibilitat», ha assenyalat Sanz, que ha destacat que en el futur parc s’hi instal·larà un bosc –«una nova manera de fer verd»– i un canal d’aigua.
Segons han explicat els tres regidors, les obres es realitzaran en dues fases. La primera està prevista que comenci a finals de l’any vinent i que acabi el primer trimestre del 2023, amb una inversió de 12,3 milions.
Notícies relacionadesEloi Badia ha destacat que aquests nous 26.000 metres quadrats de verd suposaran un salt qualitatiu en la biodiversitat de la ciutat i un pas endavant cap als objectius marcats de la Declaració de l’Emergència Climàtica, que es proposava augmentar en 40 hectàrees el verd de la ciutat. «Sants és un districte molt compacte, amb molta densitat; aquest parc era molt necessari, també des del punt de vista del canvi climàtic. Es tracta d’una nova zona verda privilegiada i refrescant on combatre les onades de calor. A més, amb una gran importància del verd a través de la gestió comunitària, ja que es mantindran els horts urbans. «El parc tindrà també sòl drenant. Es tracta d’un projecte que té tots els elements de la ciutat que volem, un espai ple de vida comunitària i de biodiversitat», ha remarcat Badia.
El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, per la seva banda, ha destacat les obres ja finalitzades al recinte, com la nova seu de l’IMAB, que ha permès l’obertura per la Gran Via i ha remarcat que el projecte definitiu del futur parc ha sigut fruit d’un procés participatiu «llarg i intens», que ha permès definir col·lectivament els usos del parc, que tindrà dues zones de jocs infantils (una per fase), pistes esportives i una zona per a gossos, i mantindrà el patrimoni industrial (al qual es donarà un valor, amb tanques més baixes davant les naus, perquè es vegin), una de les grans reivindicacions veïnals.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034