Hi havia una vegada a... Porta (47)
A Can Valent tenen un son¡mni
En un raconet entre el cementiri de Sant Andreu i el centre comercial Heron City, es manté dempeus, tot i que en molt mal estat, la masia de Can Valent, vestigi del passat rural del territori.
Fa tres dècades que el veïnat de Nou Barris reivindica la restauració de la vella finca catalogada patrimonialment i propietat municipal des de l’any 1985.
Demanen que es consolidi de manera urgent l’edifici avui en ruïnes i que el consistori iniciï un procés participatiu per decidir els seus futurs usos tal com es va comprometre a fer.
Les fileres de ‘calçots’ que s’oloren fins i tot amb la FPP2 (ben) posada són la viva imatge de l’esperança d’un hivern millor. Tot l’hort comunitari de Can Valent, gestionat per l’Assemblea d’aturats i aturades de Nou Barris i cultivat pels veïns de Porta, ho és. Amagat darrere del dur centre comercial Heron City i de l’històric Cementiri de Sant Andreu, l’irreverent verd d’aquest hort cuidat sembla gairebé un miracle. Com resulta miraculós també que la discreta masia que li dona nom, construïda al segle XVIII i una de les poques que queden en aquest territori de passat rural, segueixi dempeus. Bé; dempeus segueixen les seves quatre parets, cada dia més degradades malgrat ser propietat municipal des de l’any 1985 i estar protegida pel Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de la ciutat.
«Fa l’efecte que a l’ajuntament li interessa més deixar caure la masia que rehabilitar-la», considera Agustín Martínez, president de l’associació de veïns de Porta, entitat que vertebra la campanya per exigir al municipi que compleixi el seu compromís de salvar la reivindicada masia, avui amb totes les portes i finestres tapiades i les teulades caigudes. Crida l’atenció el contrast entre el deplorable estat de la masia i el resplendent de l’hort, malgrat haver entrat ja l’hivern.
A l’últim ple de l’anterior mandat, aviat farà dos anys, el consistori va aprovar un pla urbanístic que preveia la seva rehabilitació, que s’havia de dur a terme durant el següent mandat –és a dir, aquest– per ubicar a l’edifici «un centre de serveis de l’administració pública, amb usos d’interès públic, que es consensuaran amb el veïnat.» El compromís es va aprovar amb el recolzament de tots els grups (i l’abstenció del Partit Popular) i detallava que la rehabilitació de la finca tindria un cost aproximat de 750.000 euros, que inclouria «la consolidació d’elements com cobertes, murs perimetrals i forjats, l’execució dels serveis bàsics i la delimitació dels espais que acolliran els futurs usos».
Perill real
Aquesta resolució del ple que al seu dia van celebrar com una important victòria és interpretada avui pel veïnat organitzat com a paper mullat (una altra vegada). La masia no només no s’ha consolidat –la principal i més urgent petició de les entitats– sinó que tampoc s’ha iniciat el procés participatiu per decidir-ne els usos ni veuen que hi hagi cap intenció per part del consistori en iniciar-lo ben aviat. «Si Can Valent fos d’un particular li haurien posat una multa per deixar caure una construcció catalogada i protegida. La degradació cada vegada és més ràpida, i els despreniments de pedres són perillosos. Aquí hi entra molta gent, els veïns que participen en l’hort comunitari i la gent que passa pel carrer; si no apuntalen la masia i posen una bona bastida perquè no caigui hi pot haver un despreniment i causar-los un problema molt gros. No serà perquè no l’hi hem advertit vegades», assenyala Arnaldo Gil Albacete, soci fundador de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris.
Arnaldo i Agustín xerren asseguts en una taula de terrassa de bar en aquest oasi que és l’hort de Can Valent, en la gestió del qual col·laboren altres entitats com la plataforma 500x20, davant la ruïnosa masia i un mural amb un lema clar: »Reruralitzem Nou Barris». No estan sols. Participa també en la trobada Àngels Espina, una de les més actives cuidadores de l’hort comunitari (de parcel·la única, aquí allò d’‘entre tots, tot’ es porta a la pràctica diàriament), Cayetano Morales, membre de l’Assemblea d’aturats i aturades i David Gisbert, del grup d’arquitectes de Nou Barris. El consens és aclaparador: l’inajornable és apuntalar la masia.
Aquest agradable espai era fins fa quatre anys (quan el van transformar en hort en el marc del programa Pla Buits) un aparcament fosc en el qual era habitual veure persones drogant-se; la continuació del gran aparcament que recorre el carrer del Pintor Alçamora malgrat estar catalogat com a zona verda.
Projectes de futur
Notícies relacionadesDesprés de consolidar la masia, el veïnat organitzat al voltant de Can Valent té un somni (i així s’anomena la campanya veïnal per fer-ho realitat): treure els cotxes de Pintor Alçamora i convertir el carrer en un gran eix verd que uneixi Can Valent amb el passeig de Verdum i amb la seu del districte de Nou Barris. «Amb l’ajuntament», diuen. Un eix verd ple d’horts comunitaris com el de Can Valent.
Fonts del districte donen per tota resposta que «tenen coneixement de la situació de la masia» i «s’està treballant amb l’objectiu de complir un projecte de restauració de l’estructura de l’edifici».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"