Ajornament sense data

L’ajuntament no sap quan iniciarà les obres de reforma de la Rambla

  • «No hi ha data. Els farem quan tinguem pressupost», afirma el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa

  • El govern de Colau preveu aprovar el projecte executiu de la remodelació en el ple del febrer

  • Reformarà l’ordenança de mercats per tancar els 11 quioscos dels ocellaires, que ha d’indemnitzar

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La reforma de la Rambla, un dels assumptes més rellevants del futur immediat de Barcelona, no té data prevista d’inici. Així ho ha certificat aquest divendres el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que ha comparegut juntament amb la regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, per parlar d’un pla que fa anys que hauria d’haver començat a executar-se.

Rabassa i Ballarín han relatat que la previsió és que al febrer s’aprovi el projecte executiu de la reforma de la Rambla. Els eixos de la transformació de la via es van presentar el novembre del 2018. Els va definir l’equip que va guanyar el concurs municipal per remodelar el passeig, Km-Zero, que va encapçalar l’arquitecta i exregidora Itziar González. Llavors, el govern d’Ada Colau va anunciar que la previsió era que els treballs s’iniciessin entre el desembre del 2019 i el gener del 2020. El gener del 2020, l’ajuntament va comunicar als veïns que l’operació es retardava fins al 2021.

El ple de febrer

Rabassa ha sigut molt explícit aquest divendres al parlar de l’inici de les obres. Molt explícit a l’admetre que no té una idea clara de quan començarà tot: «No tenim data. ¿Quan podrem fer les obres? Quan tinguem pressupost per a això». El que sí que té calendari és l’itinerari administratiu previ. Al febrer, el projecte executiu ha de rebre els plàcets preceptius. Primer, l’aprovarà la comissió de govern; després, ha de veure la llum verda en la comissió d’Ecologia i Urbanisme, i finalment, ha de tirar endavant en una votació en el ple del febrer, sempre que el calendari sí que es compleixi en aquest cas, és clar.

La reforma, ha recordat Rabassa, començarà des de la part inferior de la Rambla, des de Drassanes, i anirà avançant per fases cap a la plaça de Catalunya. Segons el pla inicial, les obres es faran en cinc fases, començant per la part baixa de la Rambla i pujant: Colom-Santa Madrona; Santa Madrona-Arc del Teatre; Arc del Teatre-Estació Liceu; Estació Liceu-Portaferrissa, i Portaferrissa-Canaletes. Quan la previsió era que aquests treballs s’iniciessin a principis del 2020, amb un cost aproximat de més de 35 milions d’euros, el càlcul era que es prolongarien uns set anys i mig i que acabarien el 2028. Per tant, el que ja poden saber els barcelonins és que la Rambla no estarà remodelada abans del 2030, si, com es desprèn de la compareixença de Rabassa i Ballarín, no s’inicia durant el 2021.

Si la reforma va patir ajornaments abans que s’iniciés la crisi sanitària, és de preveure que l’actual context de pandèmia no ajudi precisament en aquest sentit.

Adeu als ocellaires

Rabassa i Ballarín han centrat la seva compareixença en el que està previst dins del 2021, que, a més de l’aprovació del projecte executiu, seran dos elements essencialment. El primer serà el desenllaç administratiu del procés que ha de culminar amb la desaparició física de la Rambla dels 11 quioscos que ocupen els antics ocellaires, que fa anys que no poden vendre animals i que, mitjançant un conveni, van poder passar a vendre productes per a turistes, un decisió que segons Ballarín s’ha demostrat errònia amb el temps.

Aquest procés requereix la mateixa aprovació del projecte executiu i la modificació de l’ordenança de mercats. S’hauran de fixar les indemnitzacions als set propietaris dels 11 quioscos. I després es retiraran físicament. Però tampoc no està clar, ha dit Rabassa, que això succeeixi dins del 2021. Els dos regidors han presentat també una estratègia cultural que passa per la creació de Ràdio Rambles, en col·laboració amb la Xarxa de Ràdios Comunitàries i BTV, i que operarà des d’un antic quiosc de flors, així com activitats culturals en diferents punts de la Rambla.

Amics de la Rambla

Notícies relacionades

Rabassa va comunicar tota aquesta informació als diferents sectors afectats per la futura reforma, reunits en la Comunitat Rambla. Fermín Villar, president d’Amics de la Rambla, lamenta que de nou la notícia sigui que les obres no comencen, tot i que no és l’única queixa que té. Diu que l’entitat espera des del juliol reunir-se amb la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, i reclama que comerciants i veïns puguin veure el projecte executiu que serà aprovat.

Amics de la Rambla va col·locar a l’octubre un marcador a sobre del Cafè de l’Òpera que compta els dies transcorreguts des de l’aprovació del pla especial d’ordenació de l’espai aprovat pel ple municipal. Aquest divendres, aporta la dada Villar, han passat 1.696 dies.

Temes:

La Rambla