Barcelona prohibirà el lloguer d’habitacions per menys d’un mes
El consistori vol impedir un «augment desorbitat» de l’oferta turística a la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona prohibirà que es lloguin habitacions per menys d’un mes per impedir la proliferació d’habitacions turístiques, després que a l’estiu vinent entri en vigor la regulació de vivendes compartides que ha fet la Generalitat i que les traurà de l’alegalitat actual.
Així ho ha anunciat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que ha afirmat que permetre aquesta modalitat de lloguer a la ciutat –s’estima que actualment ofereix 14.000 places– comportaria un «augment desorbitat» de l’oferta turística a la ciutat, especialment a les zones cèntriques, i suposaria un «perill», ja que 670.000 cases podrien acollir turistes.
«La ciutat ja té 154.000 llits regulats, una oferta més que suficient», ha argumentat aquest divendres Sanz durant la presentació dels canvis en el Pla Especial d’Allotjaments Turístics (Peuat). El Govern d’Ada Colau va aprovar inicialment aquest pla, que regula els allotjaments turístics de la ciutat, amb la intenció que un ple municipal el ratifiqués abans de l’estiu.
Després d’aprovar-lo inicialment en la Comissió de Govern, el document entra ara en un període d’exposició pública de tres mesos per debatre’l amb els grups polítics i els actors veïnals i econòmics.
Aquesta actualització del Peuat arriba després de l’aplicació del nou decret de Turisme de la Generalitat, aprovat l’agost passat, que admet les habitacions compartides com a nova modalitat d’allotjament turístic en què el resident lloga una habitació a un tercer per 31 dies o menys.
Malgrat que planteja no permetre el lloguer d’habitacions turístiques, sí que contempla poder continuar llogant habitacions de més de 31 dies per a ús habitual o de llarga estada, com els que es realitzen habitualment a estudiants o treballadors temporals. Per l’ajuntament, l’aplicació directa del decret sense establir cap regulació específica implicaria un potencial de 670.000 vivendes que podria acollir habitacions turístiques només presentant una declaració responsable.
Notícies relacionadesQuatre anys després de l’entrada en vigor del Peuat, als barris cèntrics de Barcelona hi ha 940 places turístiques menys i l’oferta ha crescut de manera controlada i equilibrada a les zones perifèriques, segons ha explicat el consistori.
Un altre dels canvis que inclou el text és que al sector nord del districte tecnològic 22@ no es pugui incrementar l’oferta turística, i les residències d’estudiants que no s’ubiquin en sòl d’equipament no puguin situar-se a les zones de decreixement i de manteniment de places.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero
- Joia arquitectònica La reforma de la plaça dels Àngels obre el debat sobre el futur de l’històric CAP del Raval
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç
- "No vull que em facin una carrera fàcil"
- Pogacar se cita avui amb Evenepoel en la clàssica de la cervesa