ART URBÀ

Embolic a l’ajuntament per un grafiti del rei censurat per la Urbana

Els serveis municipals de neteja l’han esborrat dilluns al matí per ordre de la policia local, però el consistori assegura que no en sap res i ho qualifica d’«error»

Embolic a l’ajuntament per un grafiti del rei censurat per la Urbana
  • El consistori demana disculpes i assegura que investigarà per veure qui ha donat l’ordre d’eliminar el dibuix

  • El regidor Marc Serra defensa que no hi ha hagut «ordre política» i diu que mai s’hauria d’haver esborrat

  • L’autor considera «trist i frustrant» que només puguin pintar amb total llibertat en espais privats

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Van quedar diumenge per pintar al parc de les Tres Xemeneies, a l’ocàs del Paral·lel de Barcelona. Convocava un grup d’artistes, creatius, grafiters i muralistes. Hi era també Marc Garcia, l’ànima de Rebobinart, l’empresa que gestiona els grafitis legals, els que es perpetren en murs pactats amb l’ajuntament. El que havia de ser un acte reivindicatiu a favor de la llibertat d’expressió s’ha convertit en la màxima expressió de l’efecte Streisand. Un dibuix del rei per solidaritzar-se amb Pablo Hasél, el raper, que està a punt d’ingressar a presó per les seves lletres contra la Monarquia no ha durat ni 24 hores. La Guàrdia Urbana s’ha presentat aquest matí i el dibuix ha sigut eliminat pels serveis de neteja municipals. ¿Però qui ha donat l’ordre?

El rostre del rei apareix (apareixia...) amb fletxes de caire republicà i envoltat de missatges com ‘assassí d’elefants’ o ‘paràsit’. I amb la paraula ‘lladre’ al front. L’autor, en conversa amb aquest diari, assegura s’ha quedat gelat quan li han dit que era el mateix ajuntament el que s’havia presentat al lloc per tapar la seva obra. Ha passat a mig matí quan efectius de la Guàrdia Urbana s’han presentat al lloc amb la brigada municipal de neteja especialitzada a esborrar grafitis. «No era una acció individual, sinó una convocatòria col·lectiva per defensar la llibertat d’expressió i per solidaritzar-nos amb Pablo Hasél. El sabotatge era previsible per part de grups feixistes, però el que mai podia imaginar és que el mateix ajuntament ho censuraria», es queixa l’artista, conegut com a Roc BlackBlock.

«Ha sigut un error»

Marc Serra, regidora de Sants-Montjuïc ha explicat dilluns a la tarda que el govern de la ciutat ha conegut la notícia a través de la premsa, i que en cap cas hi ha hagut «ordre política» per esborrar el grafiti. El regidor de Barcelona en Comú ha explicat que aquesta és una zona autoritzada per pintar i ha admès que l’actuació de la policia local «ha sigut un error» i ja han demanat un informe que permeti saber on s’ha fallat i qui ha pres la decisió d’eliminar l’obra del Roc.

Tot comença diumenge a les 12 del migdia. I amb tots els permisos. Marc Garcia havia informat dies enrere el districte de Sants-Montjuïc que un grup de creadors havien quedat per realitzar aquesta ‘performance’. El consistori no hi va posar cap problema, sempre que es fes dins dels límits del programa de murs oberts. Tot anava bé fins que el mateix diumenge dues furgonetes dels Mossos van parar al costat del parc i una vintena d’agents van baixar molt de pressa. «Van començar a identificar tothom. La veritat és que ens vam espantar una mica, i a l’ensenyar-los tots els permisos fins i tot ens van demanar disculpes per la manera tan brusca de presentar-se», relata el director de Rebobinart. Van seguir amb el que estaven fent, inclòs un enorme ‘Llibertat d’expressió’ de més de 20 metres de llarg.

Notícies relacionades

L’autor reclama del consistori un «posicionament clar a favor de la llibertat d’expressió». «Em sembla molt trist –prossegueix– que l’única manera que tenim d’expressar-nos amb llibertat sigui en un espai privat. I no m’agradaria que això s’utilitzi políticament o que es relacioni amb el nacionalisme: això és un qüestió de llibertat d’expressió». Una vegada acabats tots els dibuixos, Garcia els va compartir amb els tècnics del districte a través d’un xat de ‘whatsapp’ en el qual comenten assumptes vinculats amb el grafiti regulat. «No em van dir absolutament res negatiu», afirma. Entre els artistes, per cert, hi havia components del col·lectiu Reskate, dissenyador de la cartelleria de les festes de la Mercè 2020.

L’antecedent

Serra ha detallat que el consistori ja s’ha posat en contacte amb el Roc per demanar-li disculpes. «Ho estem estudiant i hem d’evitar que passi una altra vegada». Si tornarà a passar no se sap, però el que és segur és que no és la primera vegada que passa. L’agost del 2015, amb Ada Clau encara desprecintant l’alcaldia, el servei de neteja va eliminar parts d’un grafiti realitzat pel Roc a la façana del local Puertohurraco, a Poblenou. Llavors van eliminar les frases ‘estima la música, odia el feixisme’. Un parell de mesos després, l’ajuntament li va demanar que el tornés a pintar. ¿Li demanaran el mateix ara?

Temes:

Grafitis