INVESTIGACIÓ
El ‘hub’ del Mercat del Peix costarà 92 milions i reunirà 1.000 científics
L’ajuntament comença a tramitar el pla urbanístic del nou complex que s’ubicarà al costat del campus de la Ciutadella
El ‘hub’ científic de l’Antic Mercat del Peix de Barcelona agruparà més d’un miler d’investigadors en biomedicina, biodiversitat i benestar planetari en tres edificis que s’alçaran als terrenys que abans ocupava el mercat central del peix i a la construcció dels quals es destinaran 92 milions d’euros.
Es preveu que el nou complex d’investigació, ubicat al costat del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra i del Parc de la Ciutadella de Barcelona, es comenci a construir d’aquí un any, a l’abril del 2022, i que estigui finalitzat durant el primer semestre del 2025.
Aquest dijous, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, acompanyats del delegat del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo, i del president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Colell, han presentat el projecte de l’Antic Mercat del Peix en un acte presencial i telemàtic a Barcelona.
Tres edificis
L’espai on es construiran els tres edificis és actualment un aparcament públic a l’aire lliure propietat de l’Ajuntament de Barcelona i fins fa uns anys acollia l’antic mercat central del peix de la ciutat.
La comissió d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona ja va aprovar dimarts passat el Pla especial urbanístic i de millora urbana (PEUMU) per a aquesta zona, que suposa l’inici dels tràmits per a la construcció.
El complex disposarà de tres edificis més un aparcament subterrani i un espai en superfície lliure, i s’aposta perquè comparteixin els diferents espais d’investigació, com una espècie d’àgora científica i cultural.
Així ho ha explicat avui al mateix acte la tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, que ha precisat que s’ha previst la construcció sobre superfície d’uns 31.000 metres quadrats per als tres edificis previstos, mentre 15.300 metres quadrats més correspondran a l’aparcament subterrani, amb una edificabilitat total de més de 46.000 metres quadrats.
En el pròxim ple
El projecte arquitectònic consta de quatre espais diferents: un nou edifici del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), un altre de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE CSIC-UPF), un tercer de la UPF i l’aparcament, que construirà i gestionarà l’empresa Barcelona Serveis Municipals.
L’alcaldessa de Barcelona ha considerat que aquest ambiciós projecte, que s’emmarca en la iniciativa científica, cultural i urbanística de la Ciutadella del Coneixement impulsat pel consistori, és un «projecte de ciutat, que explica amb el consens del món de la investigació, i també polític».
El pròxim ple de l’ajuntament barceloní del dia 26 haurà de ratificar l’aprovació prèvia de la comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat sobre el pla especial urbanístic per a aquesta zona de la Ciutadella i convertir-la en definitiva.
Aquest pla atorga la titularitat pública i usos docents als equipaments que acolliran els tres centres d’investigació.
La inversió que es considera necessària per tirar endavant aquest projecte serà assumida per les parts: CSIC en el cas de l’Institut de Biologia Evolutiva i Generalitat en el del BIST, mentre la UPF compta amb el suport de l’Institut Català del Terra i sol·licitarà crèdits al Banc Europeu d’Inversions per construir l’edifici que ocuparà aquesta universitat.
Exploració interdisciplinària
L’Institut de Biologia Evolutiva, fundat el 2008, tindrà unes 120 persones integrades a 25 grups d’investigació que treballaran en un dels grans reptes científics: la pèrdua massiva de biodiversitat i la seva conservació.
Notícies relacionadesEl BIST preveu traslladar al seu nou edifici a l’Antic Mercat del Peix a uns 500 investigadors de més de 50 grups d’investigació, per explorar en malalties infeccioses, càncer i metàstasi, envelliment, tecnologies per al diagnòstic i monitoratge i nous enfocaments terapèutics.
Per la seva banda, la UPF vol dedicar el seu espai a la investigació interdisciplinària sobre el benestar planetari o «l’estàndard més elevat que sigui possible assumir de benestar per als éssers humans i no humans, i els seus sistemes socials i naturals al planeta», segons ha explicat avui el vicerector de Projectes d’Innovació, Josep Lluís Martí.