Junta de seguretat
Barcelona va tancar el 2020 amb un 41% menys de fets delictius per la pandèmia
El confinament i el toc de queda per la crisi sanitària resulten decisius perquè les estadístiques de seguretat millorin
Interior prepara un portal de la transparència que informarà sobre l’actuació policial en manifestacions com les de febrer
Barcelona va ser la regió policial amb un descens més gran dels fets delictius durant el 2020, l’any de la pandèmia: se’n van registrar un 41% menys que durant el 2019. Així ho han destacat aquest dimecres els participants en la reunió de la Junta de seguretat de Barcelona, presidida pel conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.
Una trobada en la qual s’ha abordat també de forma especial la violència en algunes manifestacions a la ciutat després de la detenció del raper Pablo Hasél. Sàmper ha anunciat que un portal de transparència de la Conselleria d’Interior oferirà a la ciutadania informació sobre les manifestacions.
La raó de la reducció de la criminalitat no té secret. L’any del coronavirus, el confinament domiciliari, primer, i el toc de queda, després, han contribuït decisivament a aquesta estadística. A la capital catalana, la baixada és especialment significativa. Davant aquest 41%, en el global de Catalunya els fets delictius es van reduir un 26,7%.
El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, que ha parlat en primer lloc després de la reunió, ha remarcat que es tracta de dades que no poden comparar-se amb els anys anteriors i presumiblement tampoc amb els venidors, per l’excepcional de la situació.
Sense turistes per plomar
Tornant a Barcelona, els furts van baixar un 57%, els robatoris amb força (de 129.164 a 54.829), un 31%, i els robatoris amb violència i/o intimidació, un 32,6%. Les detencions van baixar un 23%. Al confinament i el toc de queda es va sumar un tercer element decisiu: a partir del març, la ciutat va quedar deserta de turistes: el 2019, 8,5 milions de visitants van estar en hotels, amb un saldo de 21,4 milions de pernoctacions.
Tota aquesta gent era l’objectiu habitual de certa delinqüència que es va quedar sense forans per plomar, perquè tot i que a l’estiu va tornar una part dels visitants ho va fer en un nombre molt inferior: a la Rambla, amb prou feines alguns francesos omplien l’avinguda. Lògicament, això ha contribuït que el nombre de víctimes de delictes que són residents en Barcelona s’hagi incrementat.
Durant el 2020 es van denunciar a Barcelona 133.383 fets delictius, 93.002 menys que el 2019. Uns 11.115 delictes mensuals l’any passat, 18.865 cada mes de l’anterior. L’apartat en què més baixada es va registrar va ser el dels delictes contra el patrimoni, un 44,1% menys, i un 8,4% menys, respectivament. Els delictes contra l’ordre públic i contra la salut pública van pujar un 15,7% i un 45,5%, també respectivament.
El maltractament a la llar va pujar un 8,5%, amb 1.421 fets delictius denunciats. Les amenaces relacionades amb problemes de convivència van pujar un 3,1%. Els casos de violència de gènere van créixer un 2,5%, amb 2.389 denúncies. Els maltractaments a la llar en concret, en casos de violència de gènere, van pujar un 7,5%. El 2020 hi va haver a Barcelona 13 homicidis, un 28% menys que el 2019.
Els disturbis
Batlle ha esmentat els disturbis viscuts en les últimes setmanes, als quals també ha al·ludit Sàmper: «Hem viscut episodis de molta violència al carrer, s’han cremat contenidors però també les parts de sota d’edificis, sobretot on hi havia entitats bancàries. Afortunadament, això ha desaparegut i les ultimes manifestacions han sigut pacífiques», ha resumit el conseller Sàmper, que ha informat de la posada en funcionament d’un portal de transparència sobre manifestacions en la qual s’informarà de les protestes, de l’afectació de l’espai en el qual tinguin lloc i de l’actuació policial, de les persones lesionades, manifestants i policies i itinerari de la protesta, entre altres dades.
Notícies relacionadesEs pretén que sigui pràcticament en temps real, ha afegit Sàmper, que ha afirmat que el portal està pensat «per a qualsevol tipus de manifestació però especialment les que tinguin caràcter de molta violència, com el febrer, on es va arribar a posar en entredit una comissària dels mossos i en les quals hi va haver pillatge, saqueig en comerços de Barcelona i altres ciutats».
176 multireincidents
En la Junta s’ha fet balanç del pla d’acció Tremall contra els robatoris obra de multireincidents, arran de successos del 2019. En set mesos, s’ha detectat l’activitat de 176 multireincidents, dels quals 153 han sigut detinguts per participar en algun fet delictiu; 116, per robatori amb violència i/o intimidació, i 159 han sigut denunciats per una infracció penal lleu o administrativa.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034