Aglomeracions
Colau insisteix: «El confinament comarcal genera un risc de salut» a Barcelona
L’alcaldessa reitera la seva petició d’ampliar la mobilitat a l’àmbit metropolità, a la qual s’afegeixen l’Hospitalet i Badalona
Ada Colau en el pleno del Ayuntamiento de Barcelona. /
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tornat a demanar aquest dijous que les restriccions de mobilitat per frenar la pandèmia siguin d’àmbit metropolità i no comarcal per no provocar aglomeracions que, ha dit, «generen un risc de salut». «Som una ciutat extremadament densa. El confinament comarcal no només no evita situacions de risc, sinó que les provoca», ha assenyalat en una entrevista a Catalunya Ràdio.
L’alcaldessa, a més, ha remarcat que ha parlat al llarg de mesos amb altres alcaldes metropolitans i «en general hi ha acord». «Tots estem d’acord a evitar el risc sanitari, i això és evitar aglomeracions, i a Barcelona es produeix l’efecte contrari», ha insistit.
Colau ha posat èmfasi en què no qüestiona les restriccions de la mobilitat per l’empitjorament de les dades sanitàries, sinó que el que demana és que si cal fer confinaments es tingui en compte la realitat metropolitana perquè les restriccions de mobilitat es facin de manera segura. «És lògic que demanem que [les restriccions] s’adaptin a la nostra realitat amb una trama urbana contínua i una densitat de les més elevades d’Europa. La gent necessita espai, ha de poder sortir a passejar amb prou espai», ha assegurat. «No hi ha materialment espai físic, amb les platges metropolitanes hi pot haver una distribució més àmplia. El que demanem és que s’apliqui el sentit comú», ha conclòs una vegada més.
Albiol i Marín s’afegeixen a la petició
L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ja va anunciar aquest dimecres que s’afegia a la petició del confinament metropolità que reclama Colau. Albiol diu que entén que es prenguin mesures davant l’augment de contagis, però matisa que s’han de prendre «amb sentit i amb lògica». Així, considera «absurd» que, als municipis més pròxims a Barcelona, el confinament sigui per comarques perquè «l’àrea metropolitana és una gran realitat territorial i social» i afegeix que considera «més lògic» un tancament metropolità.
«A l’àrea metropolitana es dona una realitat que no es dona en cap altra part de Catalunya, tenim molts municipis que estan units i on un carrer pertany a una ciutat i la següent és de l’altra», segueix Albiol. En la mateixa línia es posiciona l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que assenyala que implantar restriccions de mobilitat entre els municipis que formen part d’aquesta zona «entra en contradicció amb el dia a dia de les persones que hi viuen».
«Barcelona i la seva àrea metropolitana conformen una realitat social i econòmica comuna, on milions de ciutadans viuen, treballen i disfruten del seu temps d’oci», destaca Marín. Des de l’Ajuntament de Viladecans, municipi també pròxim a Barcelona, també recolzen la petició de Colau i insisteixen en aquest punt del temps d’oci i de les necessitats del sector cultural. «Aquí tenim un equipament com l’Atrium, que respon a una realitat de públic metropolità», remarquen des del consistori de Viladecans.
Per la seva banda, l’alcaldessa de l’Hospitalet matisa que, tot i recolzar el confinament metropolità, «les persones hem de continuar movent-nos, sempre que sigui possible, en l’àrea més local per a les activitats quotidianes».
Metropolità i comarcal
Ajuntaments del Baix Llobregat consultats per aquest diari matisen que, tot i que estan d’acord amb el confinament metropolità, s’hauria de permetre també la mobilitat en l’àmbit comarcal, ja que, si no, alguns municipis del Baix que no formen part de l’àrea metropolitana «podrien quedar-ne exclosos». «Seríem més partidaris d’estudiar altres possibles propostes, com un confinament més ampli i homogeni, que inclogués tots els municipis de totes les comarques que formen part de l’àrea metropolitana de Barcelona», defensen des de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, una postura a la qual també s’afegeixen des de Viladecans.
Per la seva banda, l’alcalde d’Esparraguera, Eduard Rivas, un dels municipis del Baix Llobregat que no formen part de l’àrea metropolitana, apunta que ampliar el confinament a metropolità és «una possibilitat que cal estudiar», però sempre que no «es trenqui la unitat comarcal, ni els fluxos econòmics i socials entre el nord i sud del Baix Llobregat». A més, Rivas remarca que, si s’ha de prendre aquesta decisió, «que es faci de forma dialogada» i demana que la conselleria «convoqui els alcaldes afectats» abans d’aplicar noves mesures.
També al Baix Llobregat, l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, assenyala que, tot i que recolza el confinament comarcal, «caldria facilitar la mobilitat entre municipis limítrofs de diferent comarca». «Seria el cas del carrer Maladeta, que té una vorera que és Esplugues i l’altra que és l’Hospitalet, i una persona veïna d’Esplugues hauria de poder creuar el carrer per anar a comprar el pa, per exemple», argumenta Díaz.
Més allunyada del posicionament dels seus veïns es mostra l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que diu que la situació de la pandèmia «exigeix seguir estrictament les prescripcions de les autoritats sanitàries». Tot i que reconeix que la comarca del Baix Llobregat forma part d’una realitat metropolitana social i econòmica, tem que les platges del municipi siguin una via de fuita per als veïns metropolitans i recorda que l’actual context per la Covid-19 obliga la a «màxima prudència i responsabilitat» per evitar un creixement dels contagis.
Notícies relacionades«Les platges de Gavà són un dels seus principals atractius i això fa que puguin produir-se aglomeracions que des del punt de vista sanitari cal evitar», assevera Sánchez, qui insisteix a, més enllà d’establir uns límits geogràfics o d’altres, conscienciar la ciutadania perquè redueixi al màxim la mobilitat i la interacció social.
El sector cultural reclama un salconduit
I més queixes. Entitats del sector cultural com l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (Asacc) i l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) han reclamat aquest dijous que les entrades es converteixin en un «salconduit cultural» a causa de la tornada al confinament comarcal a partir de divendres. En un comunicat, l’Adetca i l’Asacc han assegurat que aquest «nou i sobtat» confinament comarcal té una afectació directa sobre l’estabilitat de la programació dels espectacles i cap als clients que ja havien adquirit entrades per assistir-hi, i ha demanat que es mantingui la possibilitat de circular entre comarques per anar a representacions i concerts.
Restriccions per coronavirus Núria Marín Xavier García Albiol Ada Colau Coronavirus a Catalunya Coronavirus
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista