III Pla d’Igualtat 2020-2023
Barcelona estableix quotes femenines per accedir a la Guàrdia Urbana i Bombers
L’ajuntament analitzarà els llocs de responsabilitat de la plantilla per conèixer quants estan ocupats per dones
L’Ajuntament de Barcelona ha establert quotes femenines per accedir als serveis municipals més masculinitzats, com la Guàrdia Urbana o els Bombers, en un intent per avançar en l’equiparació efectiva en el treball entre homes i dones.
Aquesta és una de les mesures adoptades durant el primer any d’aplicació del III Pla d’Igualtat entre Dones i Homes 2020-2023 de l’Ajuntament de Barcelona.
El balanç d’aquest pla, del qual ha informat aquest diumenge el consistori barceloní, reflecteix que la reserva de places al cos de la Guàrdia Urbana, on el 85,79% dels agents són homes, ha fet possible que per primera vegada el percentatge de dones aspirants hagi arribat al 31% i han aconseguit plaça 112 dones i 170 homes.
A més, en el camí per aconseguir l’equilibri de gènere a la plantilla, el consistori ha introduït mesures per afavorir la maternitat i la lactància i ha establert igualment quotes per accedir als llocs de comandament del cos.
Un decàleg de bones pràctiques
En el marc d’aquest pla, l’ajuntament està ultimant un decàleg de bones pràctiques per garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a la funció pública en general i als càrrecs de responsabilitat, en col·laboració amb els sindicats.
Durant aquest any, l’ajuntament té previst analitzar els llocs de responsabilitat de la plantilla per conèixer exactament quants estan ocupats per dones.
El pla també contempla mesures contra l’assetjament sexual, entre les quals l’articulació d’una eina que permeti comunicar de manera anònima els casos d’abusos, a més de formacions per a comandaments de Guàrdia Urbana i Bombers per detectar els abusos i un pla per lluitar contra els micromasclismes en tots dos cossos.
Notícies relacionadesLa pandèmia de la Covid-19 ha posat de manifest que són majoritàriament les dones les que han adaptat els seus horaris per compaginar-los amb la cura dels seus fills, i ha apressat la necessitat de posar en marxa horaris que permetin compaginar la presencialitat amb el teletreball.
Des de l’inici de l’emergència sanitària, el 41% de les treballadores de l’Ajuntament de Barcelona amb fills es van acollir a mesures de conciliació laboral durant el confinament, davant el 17% dels empleats homes del consistori que van fer el mateix.
- Mites de les estacions fantasma del metro de BCN
- Dia de Reis BCN celebra una Cavalcada inclusiva, sostenible i farcida d’homenatges
- Obres de sanejament Urgeix una "rehabilitació integral" de l’edifici de l’avió del Tibidabo
- L’horitzó de la legislatura La dependència de Puigdemont esquerda la coalició del PSOE i Sumar
- LA CRISI INSTITUCIONAL AL BARÇA Laporta, dimissió o vot de censura